Frans Weller bijna gereed voor vertrek naar Kenia

Artikel geplaatst op: 27-9-2017

NIEUWE-TONGE – Als alles volgens plan verloopt zal aan het eind van dit jaar Frans Weller vertrekken uit Nieuwe-Tonge om fulltime in Kenia onder straatjongens te gaan werken. Momenteel is hij volop met de voorbereidingen bezig. Hij zoekt medestanders en sponsoren.

Door Adri van der Laan

Frans Weller is al geruime tijd betrokken bij werk in Afrika onder jongeren en dan in het bijzonder bij het werk in Kenia. Via onder meer een schoolstage heeft hij een aantal malen in Kenia gewerkt. Van kinds af was hij al voornemens om later in Afrika te gaan werken. Het afgelopen jaar heeft hij belangrijke stappen voor de verwezenlijking van zijn doel kunnen zetten. Zo heeft hij zijn studie afgerond, is er rondom hem een stichting en een thuisfront gevormd. De stichting heeft een gloednieuwe website en onlangs kreeg men de ANBI-status van de Belastingdienst, zodat giften aftrekbaar zijn van de belasting.Jaren heeft Frans er naar uitgekeken om Nieuwe-Tonge te verlaten. En dat is niet perse omdat hij het hier niet goed naar zijn zin heeft, maar hij weet zich geroepen om zijn talenten in dienst van de naasten in te zetten in Kenia. Abonnees van Eilanden-Nieuws hebben regelmatig iets over het werk van Frans in Afrika kunnen lezen, want regelmatig werden verhalen van hem geplaatst waarin hij zijn contacten met jongeren beschreef.

Nairobi

Als Frans zich eenmaal gesetteld heeft in Kenia is het de bedoeling dat hij twee dagen in de hoofdstad Nairobi gaat werken vijf dagen in het centrum op het platteland waaraan hij verbonden is. De organisatie waar hij mee gaat samenwerken wil straatjongens uit Nairobi toekomstperspectief bieden. Iets wat de meesten van hen in de stad niet hebben. Er is daar veel problematiek rondom drugs- en drankgebruik en het daarbij komende geweld. In samenspraak met ouders wordt geprobeerd om jongeren mee te krijgen naar het ongeveer 50 km buiten de stad gelegen centrum te brengen. De jongens leren daar op de boerderij – De Osiligifarm - een eigen bestaan op te bouwen. "De jongens wordt daar een vak geleerd, zodat ze een beter uitzicht voor de toekomst krijgen", verduidelijkt Frans.In Nairobi leven veel jongens op de straat. Ze hebben nauwelijks een normaal gezinsleven, als gevolg van armoede en problemen binnen de gezinnen. "Van de jongeren is van 90 procent de vaders niet meer aanwezig. De moeders moeten dan wel aan de slag om geld te verdienen voor hun gezin. Het gevolg is dat veel kinderen aan hun lot worden overgelaten".Kenia stond bekend als betrekkelijk 'veilig land' in Afrika. Maar daar is de afgelopen tien jaar wel veranderingen in gekomen. Regelmatig zijn er aanvallen van strijders uit Somalië en daarnaast is de criminaliteit in Nairobi heel groot. De laatste tijd is er ook binnenlandse onrust vanwege grote ontevredenheid onder de bevolking over de huidige regering. Toch laat Frans zich hier niet door afschrikken. Hij legt uit dat hij zich geroepen weet door God om werk te gaan doen in dat Afrikaanse land en daarom vertrouw hij erop dat de Heere hem daarbij zal helpen".

Stichting

Hoewel Frans Weller zich aansluit bij een grotere organisatie moet hij toch leven van giften. Het is daarom belangrijk dat hij als basis een vaste achterban heeft. Daarom is Stichting Hadassa Imani opgericht. Namens deze stichting gaat Frans zijn werk doen in Kenia. De naam heeft wel enige uitleg nodig. "Hadassa is Hebreeuws voor bloeiende mirt. Mirt is een altijd groene struik die groeit in de diepten en op berghellingen, zolang er af en toe water bijkomt. Een struik die bloeit met prachtige witte bloemen. Ook een struik die in de Bijbel genoemd wordt in Jesaja 55:13. Hierbij denken we aan alle straatjongens van Nairobi. Door hen hulp te geven en in aanraking te brengen met het evangelie zullen ze weer bloeien als een Mirt". Imani is Swahili en Arabisch voor geloofsvertrouwen. In dit vertrouwen wil Frans zijn werk in Afrika aangaan.De komende tijd gaat Frans en zijn thuisfrontteam aan de slag om fondsen te werven voor zijn werk. Hij heeft zich tot doel gesteld om een bepaald bedrag bij elkaar te brengen, zodat hij zonder veel materiële zorgen aan de slag kan gaan. Om voldoende zekerheid te krijgen zou het goed zijn als een groot aantal mensen hem met een vast bedrag per maand wil steunen. Hoe dat in zijn werk kan gaan is te lezen op de website www.fransinafrica.com Naast de actuele stand van zaken staan hier ook de mogelijkheden op om een gift of maandelijks bedrag over te maken.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!