Meijer Theater blijft behouden, restauratie is eind 2018 klaar

Artikel geplaatst op: 11-9-2017

MIDDELHARNIS – Lange tijd zag het ernaar uit dat het Meijer Theater zou worden gesloopt. De sloopvergunning voor het pand aan de Vissersdijk in Middelharnis was afgegeven. "Theoretisch had het Meijer Theater al gesloopt kunnen zijn", zegt projectontwikkelaar Jean-Paul Scheurleer van Wonen op Flakkee. Maar hij heeft goed nieuws voor iedereen die warme herinneringen heeft aan het pand: "We gaan het laten restaureren."

Door Kees van Rixoort

Het Meijer Theater is een begrip. Veel bewoners van Middelharnis en uit de wijde omgeving kwamen hier tot het laatste kwart van de vorige eeuw om films te kijken en toneel- en andere voorstellingen mee te maken, maar ook om bijvoorbeeld gymnastiekuitvoeringen te zien. Scheurleer: "Het bijzondere van het Meijer Theater is dat wie je er ook over spreekt een verhaal te vertellen heeft. Hier ging je naartoe om een film te bekijken met je eerste vriendje of vriendinnetje." Jan Verbiest beaamt dat: "Veel mensen gingen iedere week naar de Vissersdijk om de filmplaten achter de vensters te bekijken. Welke film draait er?"

Verbiest is actief voor de Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht en de Stichting Juunrenne, stichtingen die zich inspannen voor het behoud van cultuurhistorisch erfgoed op het eiland. Jean-Paul Scheurleer kwam algauw met ze in contact nadat hij zich het lot van het Meijer Theater had aangetrokken en het besluit had genomen het pand te redden door het in de oude glorie te herstellen en het een woonbestemming te geven. "We hebben de handen ineengeslagen", zeggen Verbiest en Scheurleer in koor.

Wat heeft de projectontwikkelaar doen besluiten om het Meijer Theater een nieuwe toekomst te geven? "Het gebouw heeft een enorme maatschappelijke waarde, ondanks het feit dat het geen enkele status heeft en er bouwkundig gezien bovendien bar slecht aan toe is. Als projectontwikkelaar bouwen wij nieuwbouwwijken, maar wij hebben ook oog voor dit soort waardevolle panden. Die willen we graag behouden."

Scheurleer heeft de gemeente aan zijn zijde. Het lokale bestuur is blij met de plannen en het behoud van deze Flakkeese icoon. Het gaat om een ingrijpende restauratie. In feite blijven alleen de vier muren van het pand uit het begin van de vorige eeuw staan, inclusief de Jugendstil-gevel aan de linkerzijde en de glas-in-lood-vensters. Als alles volgens planning verloopt, is het gerestaureerde Meijer Theater eind 2018 klaar.

'Vrij-Vreugde'

Het voornemen is om ook de muurschildering 'Vrij-Vreugde' te laten restaureren. De schildering is net na de Tweede Wereldoorlog door een onbekende aangebracht om uiting te geven aan de vreugde over het einde van de bezetting en om de viering van Koninginnedag op 31 augustus, de eerste na vijf jaar, luister bij te zetten.

De schildering (2.60 meter hoog en 1.70 meter breed) wordt uit de muur gesneden en vervolgens in een metalen frame in een opslag bewaard. Na deze zekerstelling zal een beeld van de benodigde restauratiewerkzaamheden moeten ontstaan, waarna de Stichting Juunrenne fondsen gaat werven om deze werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Na de klus krijgt het hernieuwde 'Vrij-Vreugde' weer een plaats op de locatie waar de schildering ruim zeventig jaar geleden is aangebracht. Overigens bevindt de muurschildering zich, gezien de leeftijd, in redelijke staat.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!