Redding voor oude raadhuis Ooltgensplaat

Artikel geplaatst op: 8-9-2017

OOLTGENSPLAAT – Het behoud voor het in verval geraakte eeuwenoude raadhuis van Ooltgensplaat is nabij. De Stichting Welzijnsfonds Oostflakkee koopt het uit 1619 daterende pand, om het vervolgens grondig te gaan renoveren.

Door Jaap Ruizeveld

Het Welzijnsfonds Oostflakkee is al vijf jaar bezig om het beeldbepalend pand aan de haven van Ooltgensplaat te verwerven. Eén van de taken van de stichting is namelijk om, met de aan haar toevertrouwde legaten van de boedels Dabbe en Bigge, het cultureel erfgoed te behouden voor het nageslacht. "En dan doet het erg veel pijn als je zo'n schitterend monumentaal pand ziet aftakelen,'' aldus de voorzitter van de stichting, Piet van de Ree.

Functies

Na twee eerdere grote renovatieprojecten in Oude-Tonge (de oude begraafplaats aan de Emmastraat en de kapel op de RK-begraafplaats) wordt het voormalige raadhuis een volgende grote uitdaging voor het Welzijnsfonds. Van de Ree: "Het is de bedoeling dat we tot januari 2018 de tijd nemen om alle plannen en werkzaamheden op een rijtje te gaan zetten. En wat mij betreft vindt er tijdens Open Monumentendag, volgend jaar september, een grootse heropening plaats.''Na alle commerciële probeersels van de afgelopen jaren, moet het voormalige gemeentehuis en schepenbank weer een maatschappelijke functie krijgen. ,,Het moet weer een aantrekkelijke trouwlocatie worden en de voormalige secretarie, bijvoorbeeld, is een geweldige ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Maar de verschillende schitterende kamers, zoals de voormalige burgemeesterskamer, lenen zich ook uitstekend voor bijeenkomsten en vergaderingen."


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!