Buurtbemiddeling nieuw gereedschap om uit burenruzies te komen

Artikel geplaatst op: 8-9-2017

Burenruzies, ze komen steeds vaker voor. Ook op Goeree-Overflakkee laat het aantal conflicten waarvoor meldingen binnenkomen bij de burgemeester met de vraag of die in wil grijpen een duidelijk stijgende lijn zien. "Ik zou er een hele dag werk aan kunnen hebben als ik al die meldingen persoonlijk zou moeten afhandelen", zegt burgemeester Ada Grootenboer. Om iets aan de verscheidene langslepende vetes te doen, of nog liever: om ze in de kiem te smoren en een onaangename sfeer in de buurt te voorkomen, is de gemeente een nieuwe weg ingeslagen, namelijk die van buurtbemiddeling. Woensdagmiddag werd hiervoor met de betrokken samenwerkende partijen het convenant Buurtbemiddeling Goeree-Overflakkee ondertekend.

Door Hans Villerius

Die samenwerkende partijen zijn, naast de gemeente, de politie en de woningcorporaties op het eiland. Allen krijgen ermee te maken als burgers, veelal huurders, in ernstige onmin met elkaar omgaan en kunnen dus signalerend optreden. "Een verhardende samenleving, waarin mensen steeds individualistischer worden en intoleranter ten opzichte van anderen, speelt een belangrijke rol in de toename van conflicten tussen buren", zo gaf de burgemeester woensdag aan.

Van meldingen van gesignaleerde burenruzies wordt de komende drie jaar, bij wijze van proef, gekeken of ze door middel van buurtbemiddeling kunnen worden bijgelegd. In de praktijk is namelijk gebleken dat veel ruzies tot een goed einde gebracht kunnen worden als buurtbewoners in voorkomend geval daar mede hun best voor doen. Vandaar de term 'buurtbemiddeling'. "Samen doen is een succes hiervoor", zei Fica Djohani woensdagmiddag. Zij is directeur van Coloured Consultancy (CoCon), dat voor de gemeente de uitvoering van buurtbemiddeling op poten gaat zetten. Op Goeree-Overflakkee heeft CoCon al een aantal zaken in behandeling, met gebruikmaking van het buurbemiddelingsteam dat al langere tijd succesvol actief is in de Hoeksche Waard. "Nu gaan we dus ook op Goeree-Overflakkee werken aan de opbouw van een buurtbemiddelingsteam", gaf Djohani aan. "Hiervoor vragen we vrijwilligers die het een waardevolle inzet voor hun samenleving vinden om in buurtbemiddeling actief te zijn, zo'n drie á vier dagdelen per maand. Vrijwilligers worden hiervoor professioneel opgeleid en hoeven op dit terrein niet al werkzaam te zijn geweest. Wel moeten ze goed kunnen luisteren, zich neutraal op kunnen stellen en communicatief zijn aangelegd. Buurtbemiddelaars lossen geen problemen op en spelen vooral niet als rechter, maar richten zich erop om op een goede manier een opening te vinden waardoor partijen weer in contact komen of bereid worden om over een oplossing na te denken waarin ze zich allebei kunnen vinden. Oplossingen die partijen zelf bedenken worden immers veel beter gedragen dan wanneer ze worden opgelegd.

Wie meer wil weten of wie zich als vrijwilliger wil aanmelden kan contact opnemen met Buurtbemiddeling Goeree-Overflakkee, tel. 06 43006669, e-mail info@gobb.nl.


Eerdere berichten

Twee motorrijders omgekomen na frontale botsing

21-6-2018

OOLTGENSPLAAT - Bij de Meeuwentunnel aan de Bosweg onder de A29 door (ter hoogte van Hellegatsplein) zijn woensdagavond ...

Bewoners Westvoorne bezoeken SPAR Goeree

19-6-2018

GOEDEREEDE - Onlangs bezochten ca. 25 bewoners van Woonzorgcomplex Westvoorne te Goedereede de plaatselijke SPAR superma...

Bewustwording cyberrisico's lokale ondernemers

19-6-2018

MIDDELHARNIS - "Honderdduizenden websites MKB slecht beveiligd." "Driekwart van de Nederlandse bedrijven ...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!