Visserijsector zet zich op de kaart

Artikel geplaatst op: 5-9-2017

STELLENDAM - "Niemand kan er omheen. Het is de Week van de Goereese Vis." Met deze uitspraak stimuleerde Caroline Melissant vrijdagmiddag nog eens het programma dat de Stichting Verbreding Visserij Goeree-Overflakkee – nu in een vierde editie – presenteert. De opening van het festijn vond voor een groot aantal belangstellenden plaats in het Visserij-Innovatiecentrum Zuidwest Nederland, op de Stellendamse buitenhaven.

Door Jaap Ruizeveld

Basisschoolleerlingen van obs. Buten de Poorte zorgden onder professionele leiding van Marina Bykova (Balletstudio Sommelsdijk) met een, op het thema visserij gerichte uitvoering, voor een zeer aantrekkelijke introductie. De Stellendamse garnaal stond overigens deze middag vrij centraal in de voor het eiland zo economisch belangrijke visserijsector. De afslag, havenactiviteiten en bedrijfsgebonden ondernemingen, scheepswerven, onderwijs en aanverwante horeca kwamen in het volle licht van de promotionele schijnwerper. In een goede samenwerking wordt ook deze week op diverse locaties en op de culinaire menukaart in 25 restaurants de 'Goereese vis' geëtaleerd. Allemaal ambassadeurs van het product waarmee het eiland sier maakt.

Uitdagingen                                                                                                                                        

UFA-algemeen directeur Johan van Nieuwenhuyzen, voorzitter Hans Juch van Visserijvereniging Zuidwest, wethouder Arend-Jan v.d.Vlugt, raadsleden, vertegenwoordigers van betrokken ondernemingen en instellingen, gaven ieder op hun eigen wijze uiting aan het belang dat zij hechten aan deze bedrijfstak. "Visserij was en is de cultuur van het eiland. En al is de vloot in de loop der jaren verkleind, de positie van de afslag met de vergrootte aanvoer vis, is verstevigd. De sector is meegegaan in de innovatie. Voortgaan met een verdere ontwikkeling is het devies. Uitdagingen pakken. Wellicht ook in de toekomst met een visserijmuseum". Hans Juch wees op het belang van de kwaliteit van de aan wal gebrachte producten en zoemde trots in op de formidabel gestegen omzet bij de afslag van de garnaal. In de Visserijvereniging Zuidwest zijn zo'n zestigtal bedrijven opgenomen.

Informatief                                                                                                                                

Entertainment, een spectaculaire show vis-fileren, het op professionele pellen van garnalen, informatie over het boek van Gerard Wagenmakers (De Visser) en het symbolisch overhandigen van een kist garnalen (gevangen door de GO 29) aan de wethouder, waren naast een hapje en een drankje aantrekkelijke momenten bij deze opening van de Week van de Goereese Vis. Maar het bezoek aan de afgemeerde kotter van schipper Sybrand en zijn ondersteunende maat Krijn was voor belangstellenden een extra en meer direct informatief onderdeel. Na een lange periode van schaarste begint nu echt het garnalenseizoen. Dat krijgt positieve uitwerking op de (dan dalende) prijzen die consumenten moeten betalen voor dit zo gewilde en gelauwerde product.

Programma                                                                                                                                

Het team Week van de Goereese Vis bestaat uit Caroline Melissant, Heleen Vlietland, Anne Marie van Seters, Marissa Tanis/GOMaris, Kees van der Bok, Arjanne Hameeteman, Mirna Bogert (VVV) en niet in de laatste plaats Jaap Tanis van het Visserijbedrijf GO38 / GO48, allround beroepsmatig deskundige. Hij verzorgt de rondleidingen op de vrijdagse visafslag en vertelt o.a. op scholen over al datgene dat zich in de visserij afspeelt. Een groot aantal sponsoren maakt de uitvoering van het evenement Week van de Goereese Vis mogelijk. Er is een breed cultureel programma dat een gevarieerd beeld geeft van de bedrijfstak. De hele maand kan men de Fototentoonstelling Visserijherinneringen van toen bezoeken in het Ouddorpse Raad- en Polderhuis Museum. Deze dinsdag werd er in De Vliedberg uitgebreid garnalen gepeld. Woensdag is er een Vis je mee-festijn in het Streekmuseum Sommelsdijk en er wordt speciaal voor kinderen een evenement georganiseerd in Hoeve Kortstaert in de Oostdijk (Goedereede) waar het restaurant is geopend voor jeugdige nieuwsgierige fijnproevers van heerlijkheden uit de Noordzee. Op vrijdagmorgen is er de wekelijkse rondleiding voor toerist en belangstellende op en rond de Visafslag Stellendam.


Eerdere berichten

De Rijnmond Zomertoer op Goeree-Overflakkee

16-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van maandag 16 tot en met vrijdag 20 juli staan alle kanalen van RTV Rijnmond in het teken van Goer...

Zesde editie Muziek in de Voorstraat

16-7-2018

MIDDELHARNIS - Vrijdag 21 september wordt de zesde editie van Muziek in de Voorstraat gehouden. Het thema is 'Wereld...

Beiaardconcert door Boudewijn Zwart

16-7-2018

GOEDEREEDE - Deze zomer organiseren de gemeente Goeree-Overflakkee en de Stichting Goereese Gemeenschap een aantal beiaa...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!