Elke woensdag markt in Sommelsdijk, al generaties lang

Artikel geplaatst op: 8-8-2017

Ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van Sociëteit Rethorica is in 2015 het boekwerkje 'Een kleine geschiedenis van Sommelsdijk' verschenen met daarin allerlei wetenswaardigheden over het dorp. Eén van de oudste rechten die Sommelsdijk werd toebedeeld, was het marktrecht.

Door Sociëteit Rethorica

Sommelsdijk krijgt marktrecht

Op 14 augustus 1486 krijgt het dorp toestemming van Maximiliaan van Oostenrijk en Philips II voor het houden van een vrije weekmarkt op maandag en een vrije jaarmarkt van drie dagen, beginnend op St. Bartholomeus (24 augustus). Deze gift wordt op 11 oktober 1487 herhaald door Anna van Bourgondië, die op 1 september 1499 vergunning geeft de jaarmarkt te verzetten naar de maandag volgend op de eerste zondag na St. Gillis (1 september). Het verkrijgen van marktrecht is vaak een teken dat een plaats een bepaalde omvang heeft bereikt. Sommelsdijk is de eerste plaats op Overflakkee die begiftigd wordt met het marktrecht. Alleen het stadje Goedereede heeft oudere rechten. Het is een belangrijk privilege, want een markt is eeuwenlang de aangewezen plaats voor handel en daarom van grote economische betekenis voor een plaats. Lang voor de tijd van winkels is men voor aankopen aangewezen op een markt. Er is dan ook van alles en nog wat te koop. De markt heeft daardoor een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Sommelsdijk.

Veehandel

Halverwege de negentiende eeuw bestaat de weekmarkt niet meer; er zijn nog wel jaarmarkten. In 1884 blijkt uit ingezonden stukken in de krant, dat er op het eiland een duidelijke behoefte bestaat voor een weekmarkt. Sommelsdijk heeft vanwege de centrale ligging op het eiland de beste papieren. Na enige besprekingen is de Sommelsdijkse weekmarkt een feit.

In 1924 besluit de gemeenteraad tot het officieel instellen van een weekmarkt voor vee op iedere woensdag tussen 8.30 en 13.00 uur. Er is destijds 'op elke woensdag in deze gemeente eene beurs ten dienste van den handel in landbouwproducten' en sinds enige jaren een handel in vee.

Nieuwe impulsen

In 1949 wordt de halfjaarlijkse markt druk bezocht, maar is het met de weekmarkt minder goed gesteld. De handel bestaat voornamelijk uit kleinvee. Om de weekmarkt een nieuwe impuls te geven, besluit het gemeentebestuur de markt uit te breiden met 'alle andere goederen of voorwerpen, die de middenstand van Goeree en Overflakkee of van elders in tenten, kramen of op andere wijze te koop wil aanbieden.' Deze markt wordt gehouden op de Voorstraat en het Marktveld op iedere woensdag van 8.30 tot 13.00 uur.

De weekmarkt slaat dan niet aan, want op 3 oktober 1956 verzucht gemeentesecretaris Jan Knape Mzn.: 'Hedenmorgen de markt bezocht. Er was weinig aanvoer. Er was nog minder volk. De paar kooplui, die er waren, foeterden, omdat het voor hen een verloren dag dreigde te worden. Over het algemeen zijn er slechts twee goede marktdagen, dat zijn de voorjaarsmarkt en de najaarsmarkt.' Knape pleit voor meer publiciteit. Zonder veel succes, want in 1959 leidt de markt nog steeds een kwijnend bestaan.

Doorstart

In 1960 besluit het gemeentebestuur van Sommelsdijk de markt nieuw leven in te blazen en om de voorjaars- en najaarsmarkten nog meer in de belangstelling te brengen; ditmaal wel met succes. Advies wordt ingewonnen bij de Centrale Vereniging voor Markthandel. Diens voorzitter, de heer M. Donker, geeft aan dat de plaatselijke middenstand groot belang heeft bij een weekmarkt, zoals overal elders duidelijk is gebleken. 'Voorkomen moet z.i. echter worden, dat zich dichtbij – in Middelharnis – een pseudo-weekmarktje ontwikkelt'. Op de voorjaarsmarkt van 27 april 1960 wordt een concours van standwerkers gehouden ter promoting van de nieuw ingestelde weekmarkt. Vanaf die tijd is er wekelijks op woensdag markt in Sommelsdijk. In de afgelopen decennia is het aantal kramen uitgebreid en zijn de landbouwmachines en het vee verdwenen. Thans wordt er een gevarieerd assortiment aan de man gebracht.

Nostalgie

De markt op de Sommelsdijkse Voorstraat is niet meer weg te denken. Iedere week wordt de statige en rustige Voorstraat omgetoverd tot een plaats van handel en bedrijvigheid. Zeker in het verleden, tijdens de voorjaars- en najaarsmarkten met de handel in vee, onderging de Voorstraat een ware metamorfose. Schoolkinderen uit Sommelsdijk kregen dan vaak halverwege de ochtend vrijaf om deze halfjaarlijkse marktdagen te bezoeken. Allerlei vee, van koeien tot pluimvee, werd er verhandeld. Het was er dan een drukte van belang. Begin jaren zeventig is de laatste veemarkt, in de volksmond de 'Koeienmarkt', gehouden.

Velen doen wekelijks een rondje over de markt. Ze bezoeken dan vaak hun vaste marktkooplieden, waarvan al diversen geruime tijd er hun vaste standplaats hebben. Mensen komen er ook voor een praatje, de markt is tevens een ontmoetingsplek. In het verleden waren er kleurrijke lieden, zoals Jan Kievit. Hij fungeerde jarenlang als parkeerwacht. Jan wist altijd wel een plekje voor de automobilisten aan te wijzen en hielp met gebaren bij het inparkeren. Doorgaans schoot er als dank wel een sigaar voor Jan over en daar was het eigenlijk om te doen. Ook Piet Troost was altijd van de partij. Hij verkocht er lootjes.

Tijden veranderen, maar elke woensdag is er markt in Sommelsdijk, al generaties lang.

Kader: Boek over geschiedenis

'Een kleine geschiedenis van Sommelsdijk in 55 + 1 verhalen' is voor € 12,50 te koop bij Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk. Sociëteit Rethorica maakt zich sterk voor het behoud van dit cultuurhistorisch element in de kern van Sommelsdijk.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!