Ergernis over vandalisme op het Noordzeepark

Artikel geplaatst op: 7-8-2017

OUDDORP – Hij kan er nog steeds niet over uit. De vernielingen zijn alweer een week of acht, negen achter de rug, maar Jos van den Bos maakt zich weer kwaad. "Wat bezielt die mensen? Wat is hun drive?" Hij heeft het over het omknakken van jonge boompjes en het lostrekken van pleisterwerk en een metalen strip op een muurtje bij de toegang van het recreatieoord Noorzeepark in Ouddorp. "Puur vandalisme!"

Door Kees van Rixoort

Van den Bos is bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren op het Noordzeepark. Hij houdt zich vooral bezig met de ondergrondse infrastructuur en het onderhoud van het park met bijna vijfhonderd recreatiewoningen. "We hebben vanaf 2010 veel geld uitgegeven. De weg op het park is geasfalteerd. Problemen met de riolering – er waren nogal wat verstoppingen – zijn aangepakt. De tennisbaan is vernieuwd. Er is een jeu-de-boulesbaan aangelegd en een loodsje geplaatst voor de spullen die we gebruiken voor het onderhoud van het park. Recent is de bewegwijzering verbeterd, evenals de afvalinzameling. En dit jaar gaan we de nachtverlichting aanpakken, alles in led."

Bij de ingang van het park aan de Oude Nieuwlandseweg zijn aan beide zijden muurtjes gemetseld, met daarop de naam. Bestuurslid Van den Bos noemt dat het gezicht van het park. Direct na de entree kwamen veertien boompjes tussen de weg en het belendende grasveld. "Een jaar of drie geleden waren er vijf omgeknakt. Dat was de eerste keer. Nu, in mei, zijn alle veertien boompjes vernield. Toen ik het zag kreeg ik tranen in mijn ogen. Het was zó'n droevig gezicht. Ze moeten nog flink kracht gezet hebben ook, om dat voor elkaar te krijgen…"

Bovendien was er een investering van 4.000 euro in één keer tenietgedaan. Het bestuur had de boompjes laten plaatsen door een hovenier. Een nieuwe uitgave – om het rijtje bomen te herstellen – zien Van den Bos en zijn medebestuurders niet zitten. Wel hebben ze de vernielingen aan het muurtje bij de entree van het Noordzeepark ongedaan gemaakt.

Hangjongeren

Een vraag die direct opkomt, is of er aanwijzingen zijn wie de resultaten van dit onhebbelijke gedrag op zijn geweten heeft of hebben. "Die aanwijzingen zijn er niet, niemand heeft wat gezien", zegt Jos van den Bos. "Er zijn wel regelmatig hangjongeren op het park. Ze verzamelen zich op de bankjes bij de tennisbaan en de speeltuin en gooien hun lege flesjes bier met gemak op de tennisbaan. 's Avonds zitten die jongeren, die van buiten het park komen, tot laat te lallen en te gillen. Als een van ons vraagt wat ze hier komen doen, zeggen ze dat ze zijn weggestuurd van De Klepperstee. Hier sturen we ze ook weg, maar ze blijven terugkomen."

Aangifte van de vernielingen heeft Van den Bos deze keer niet gedaan. De vorige keer – toen er vijf boompjes waren omgeknakt – ondernam hij een poging, maar die strandde na anderhalf uur getob op de computer. Eerder levende een telefoontje met de politie ook niets op. "We hebben nu een beveiligingsbedrijf ingeschakeld, dat af en toe een rondje maakt op het park. Of het werkt? De laatste vier weken is het rustig, maar gisteravond zijn de hangjongeren weer gesignaleerd. Op de bankjes bij de tennisbaan."

Van den Bos, die tussen de bedrijven door ook zijn irritatie uitspreekt over de niet-parkbewoners die hun afval op het Noordzeepark denken kwijt te kunnen, hoopt dat zijn verhaal gehoord wordt en dat de gewenste normen en waarden weer boven komen drijven. "Eigendommen van anderen vernielen uit baldadigheid, daar kan ik me vreselijk aan ergeren. Het gaat om gemeenschapsgeld. In je eigen tuin ga je toch ook niet boompjes omknakken."


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!