Sleutelen als bezigheidstherapie

Artikel geplaatst op: 3-8-2017

DIRKSLAND – Sommige motorfietsen komen als wrak binnen, als een hoopje verdriet. Maar na vele, vele uren arbeid – verspreid over meerdere jaren – weet Wim de Ruiter er weer een alleszins toonbaar geheel van te maken, waarmee hij ook nog op pad kan. Zijn collectie historische motorfietsen is op zaterdag 26 augustus te zien tijdens een tentoonstelling in de schuur van Het Hof te Dirksland.

Door Kees van Rixoort

Naast de circa tien gerestaureerde exemplaren heeft De Ruiter nog een stuk of drie motorfietsen in delen op de zolder van zijn schuur liggen. In het tempo waarin hij werkt aan het vervolmaken van zijn collectie – zelf noemt hij het bezigheidstherapie – heeft hij nog voor tientallen jaren bezigheid voor de boeg.

"Het is een uit de hand gelopen hobby", lacht hij, als hij aan de keukentafel in zijn huis in Dirksland vertelt over zijn passie. "Je koopt eens een oude motor, knapt hem op, rijdt er wat mee en verkoopt hem weer. Zo begint het. Als ik wat tijd overheb, probeer ik oude motorfietsen weer rijdend te krijgen. Dat kan een langdurig proces zijn, waar heel wat bij komt kijken."

De passie begon al veel eerder. "Mijn vader had voor mijn broertje een kar gemaakt. Daar hadden we een motor op gezet. Een machtig apparaat met een keukenstoel erop om in te zitten. Helaas nam de politie het ding in beslag. Later gebeurde dat trouwens weer, toen we met brommers gingen crossen."

Al snel kwam de eerste motor. "Ik groeide ermee op, want mijn vader had er ook een. Met zijspan. En een oom had ook een motor met zijspan. Mijn vader deed hem weg toen hij zijn eerste auto kocht. Zo ging dat."

Wim de Ruiter had al een BSA en een BMW gehad, toen hij een Norton kocht van iemand uit Ouddorp. "Ik heb hem gerestaureerd en legergroen gemaakt. Het was namelijk een legermotor uit de Tweede Wereldoorlog. Ach, er is zoveel gepasseerd: veel Engelse motoren, maar ook Duitse en een enkele Italiaanse Ducati. Nee, geen Nederlands fabricaat. Dat is van dat pruttelende tweetakt-spul. Niks voor mij."

Bij het grofvuil

De kleine collectie die De Ruiter in al die jaren heeft opgebouwd bestaat uit motorfietsen van Britse makelij van merken als BSA, Norton, Ariel, Matchless en Triumph. De meeste modellen zijn uit de jaren vijftig en zestig, maar er zitten ook oudere motoren bij. Ze komen bijvoorbeeld bij klanten vandaan – De Ruiter heeft een brandstoffenhandel – of gewoon van de straat. "In Delft vond ik een keer een motor bij het grofvuil."

Het sleutelen aan de historische motoren doet De Ruiter het liefst. Evenals het verbeteren van bijvoorbeeld de vering of het toevoegen van een (moderne) elektronische magneetontsteking, wat het rijden aangenamer maakt. Voor het plaatwerk en het schilderen kan hij een beroep doen op enkele bevriende motorgekken.

"Soms ga ik rijden op zo'n motor. Vroeger ging ik er ook wel mee op vakantie. Op de BSA naar Engeland, met mijn vrouw op de Ariel. Maar tegenwoordig rijd ik er eigenlijk alleen op om te testen of ze het goed doen. Lang op zo'n ding zitten is niet echt fijn. Een echt fijn vervoermiddel is het niet. Laat mij maar sleutelen…"

 

Styling

De Ruiter is gegrepen door historische motorfietsen. "Vooral door de geschiedenis die erachter zit. Het is een hele ontwikkeling: van een fiets met een los motortje en een losse versnellingsbak met de aandrijving ertussen tot de motorfiets van nu, waarbij dat allemaal één geheel is. Ik vind vooral de vormgeving van de Engelse modellen mooi, de styling. Hoewel er ook vreselijk lelijke motoren tussen zitten. Dat heeft te maken met de proporties. Te veel blik vind ik ook niks." Met moderne motorfietsen heeft Wim de Ruiter niet veel. "Het rijdt als een speer, dat wel."

Op 26 augustus is de collectie te zien in de schuur van Het Hof in Dirksland. Inclusief dé BSA-sportmotor uit de jaren vijftig met een vermogen van 35 pk. "Rijdt geweldig, maar maakt wel veel herrie", zegt De Ruiter. Behalve zijn collectie historische motoren zijn er exemplaren te zien van een aantal kennissen. "Er zit ook een Ariel uit de jaren dertig bij. Een heel apart ding. En een paar Harley's. Misschien neem ik ook mijn oude auto wel mee. Kijk, een Humber uit 1928. Ik rijd er weleens een rondje mee in de polder..."


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!