Meebewegen op het ritme van de GO 26

Artikel geplaatst op: 2-8-2017

"Vissers hebben een innerlijke drang die ze niet kunnen weerstaan. Ze houden van het leven aan boord, ze kunnen en willen niet anders dan de zee op om te vissen." Dat is de conclusie van Gerard Wagemakers, de fotograaf voer een week lang mee met de GO 26.

Door Martijn de Bonte, fotografie: Gerard Wagemakers

Het ritme aan boord wordt bepaald door de alarmbel. Die rinkelt als de netten binnenboord worden gehaald. Als de bel gaat staan de vissers binnen één minuut aan dek. Slapen doen ze nooit langer dan pakweg een uur, meestal met hun kleren aan, dan staan ze sneller aan dek als de bel gaat. De bel bepaalt het ritme van slapen, werken en eten. Er wordt niet veel gepraat aan boord, de mannen hebben nauwelijks woorden nodig, iedereen weet wat hem te doen staat. Aan tafel heeft iedereen een vaste plek.

Fotograaf Wagemakers vond het ritme aan boord heftig. "Om het te fotograferen moest ik meegaan in het ritme. Maar op een gegeven moment trok ik het niet toen de bel weer rinkelde en ben ik blijven liggen." De vissers varen uit in de nacht van zondag op maandag, vrijdagmorgen meren ze weer aan in de haven. In die periode rinkelt de bel 48 keer. Iedere keer opnieuw worden de netten geleegd en gaat de vangst door de handen van de vissers.

De Goedereede 26 (GO 26) vaart vanuit de haven van IJmuiden, de bemanning is grotendeels afkomstig van Goeree-Overflakkee. Er wordt gevist op schol met een pulskor, kleine stroomstootjes jagen de schol uit de bodem, waardoor de netten niet over de bodem hoeven te slepen. Een duurzame techniek, want er wordt veel brandstof bespaard ten opzichte van de traditionele sleepnetten. Maar het Europees parlement wil het vissen met elektrische vangnetten terugdringen. De toekomst is dus onzeker voor pulsvissers.


Fotoboek De Visser

De fotograaf is een crowdfundingsactie gestart om het fotoboek 'De Visser' te laten drukken. Mensen die € 19,- doneren ontvangen een exemplaar van het boek. Kijk voor meer informatie op www.voordekunst.nl/devisser.


Eerdere berichten

De Rijnmond Zomertoer op Goeree-Overflakkee

16-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van maandag 16 tot en met vrijdag 20 juli staan alle kanalen van RTV Rijnmond in het teken van Goer...

Zesde editie Muziek in de Voorstraat

16-7-2018

MIDDELHARNIS - Vrijdag 21 september wordt de zesde editie van Muziek in de Voorstraat gehouden. Het thema is 'Wereld...

Beiaardconcert door Boudewijn Zwart

16-7-2018

GOEDEREEDE - Deze zomer organiseren de gemeente Goeree-Overflakkee en de Stichting Goereese Gemeenschap een aantal beiaa...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!