Stichting Sterk gelooft in de kracht van sport

Artikel geplaatst op: 2-8-2017

MIDDELHARNIS – Voor de meesten is sporten, individueel of in groepsverband, een heel normale zaak. Toch zijn er ook kinderen en volwassen voor wie dat minder vanzelfsprekend is. Zij hebben wat meer begeleiding of hulp nodig om hun hobby uit te kunnen oefenen. Hier kan de Stichting Sterk een uitkomst bieden. De stichting organiseert zelf kleinschalige sportlessen voor volwassenen en kinderen, maar kan ook worden ingezet voor extra begeleiding bij gymlessen op school, sportverenigingen of individuele sportactiviteiten. Brenda van den Nieuwedijk en Rosalie van der Bok vertellen graag wat over hun Stichting Sterk, die nu bijna vier jaar bestaat.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De Stichting begon als afstudeerproject voor Brenda en Rosalie. Zij volgden de opleiding CIOS Sport en bewegen richting ortho bewegingsagogie. "Omdat er op Goeree-Overflakkee weinig tot geen aangepast sportaanbod voor kinderen met een beperking was, hebben wij allereerst stichting G-O Special Kids in het leven geroepen", vertelt Brenda. "Echter na het groeien van de stichting werd ons duidelijk dat het niet alleen kinderen met een beperking waren die onze aandacht nodig hadden, maar ook andere kwetsbare doelgroepen zoals jongeren, ouderen en kinderen. Daarom is onze naam, dit jaar, veranderd in stichting Sterk. De eerste jaren organiseerden we voornamelijk speciale sportuurtjes voor kinderen met een beperking of motorische ontwikkelingsachterstand op de zaterdagmorgen in de gymzaal van het Edudelta College. Lekker bewegen, klimmen en klauteren in groepjes van maximaal acht personen. Heel speels en vraaggericht allemaal. De kinderen genieten er echt van".

Nieuwe projecten

"Gaandeweg merkten we dat er behoefte was om meerdere projecten op te pakken, die aansloten bij ons doel", voegt Rosalie er aan toe. "Zodoende zijn we gestart met de Rots en Water weerbaarheidstraining. Dit programma is geschikt voor groepen, basis- en middelbare scholen, gezinnen, maar ook voor het individuele kind. Het zijn fysieke lessen, waarbij we middels oefeningen op de houding letten en de deelnemers bewust maken van hun gedrag. Het leert ze om meer zelfvertrouwen te krijgen en pestgedrag te voorkomen. Inmiddels hebben we dit programma al op diverse basisscholen toegepast en heeft dat tot positieve resultaten geleid".

Een ander project wat is gestart, is 'Bengels en Bikkels'. Dit is eigenlijk een uitbreiding van de zaterdagochtendlessen", legt Brenda uit. "In samenwerking met Eigenz van de Stichting Zuidwester bieden we op de zaterdag een leuk programma voor kinderen van 4 tot 14 jaar. Sport en spel is daarbij het hoofddoel, maar daarnaast zullen we ook andere activiteiten aanbieden. Deze lessen duren dus wat langer, maar als de kinderen het wat te veel vinden, kunnen ze ook korter komen. Voorop staat immers, dat ze er plezier in hebben".

Toekomstplannen

De ambities van de dames reiken ver. De lessen en begeleiding verzorgen ze momenteel als vrijwilligers naast een reguliere baan. Brenda werkt bij CuraMare als bewegingsagoog en Rosalie doet hetzelfde bij Zuidwester. "Het vergt inderdaad behoorlijk wat tijd en voorbereiding, maar dat wil niet zeggen dat we stilstaan", laten ze weten. "We willen onze diensten zelfs nog verder uitbreiden. Zo bieden we bijvoorbeeld ook begeleiding aan sportverenigingen. Vanzelfsprekend is het een mooi idee om mensen met een beperking te laten sporten binnen een reguliere vereniging. Maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. Een aangepast sportaanbod ontwikkelen en hieraan invulling geven is niet zonder uitdagingen en vergt een goede voorbereiding. Wij kunnen daarbij helpen door onze kennis en ervaring te delen met de trainers of begeleiders, die dit ook vaak als vrijwilliger doen.In september starten we bovendien met het project 'Special Tigers' op de Ark in Middelharnis. Een programma wat handvaten biedt aan ouders en begeleiders op het gebied van een gezondere levensstijl. Hierbij ligt de nadruk op voeding, beweging en weerbaarheid. En verder willen we ook sportlessen gaan verzorgen voor volwassenen zonder beperking. Ach, er is nog zoveel te ontwikkelen op dit gebied. Nog genoeg uitdagingen voor ons dus."

Brenda en Rosalie hopen, dat in de toekomst steeds meer ouders, kinderen en volwassenen de weg naar de Stichting weten te vinden. "Men kan bij ons terecht middels een indicatie of via het PGB, maar ook door verwijzing vanuit een instantie of gewoon particulier. Sinds enige maanden hebben we een prachtig kantoor in de Flakkeese Drukkerij aan de Voorstraat 15 in Middelharnis. Daar kan men langskomen om rustig eens te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Alle informatie is ook te vinden op onze website, www.wijzijnsterk.com, of neem eens een kijkje op de Facebookpagina".


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!