Museum Ouddorp wordt interactief

Artikel geplaatst op: 2-8-2017

OUDDORP – Als je zoals Museum Ouddorp niet veel ruimte hebt om je collectie te laten zien, zijn er gelukkig moderne hulpmiddelen die uitkomst bieden. Het museum streeft ernaar in het najaar, mogelijk tijdens de Maand van de Geschiedenis, een touchscreentafel in gebruik te nemen. Daarop is veel extra informatie te zien en te horen over de geschiedenis van de Kop van Goeree en het wonen en werken aldaar. De nieuwe voorziening is mogelijk gemaakt via de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.

Door Kees van Rixoort

"De touchscreentafel is interactief: een vereiste van deze tijd.", zegt Pau Heerschap, voorzitter van Museum Ouddorp. "We zijn nu bezig de inhoud te ontwikkelen Er zullen allerlei onderwerpen aan de orde komen. Denk aan de Watersnood, de geschiedenis van de kerk en de toren, de ontwikkeling van het toerisme en de Kleistee, waarover we nu een expositie hebben ingericht."

De Kleistee is een bijzonder natuurgebied aan de rand van Ouddorp. Het is een gebied van circa 9 hectare groot waar vrijwel alle elementen van het typische Ouddorpse landschap zijn te zien. Denk aan haaygemeten, schurvelingen, hoogten en akkertjes. Er loopt een kerkenpad en de plek waar de Kleistee ooit stond is nog herkenbaar. De expositie schenkt ook aandacht aan de insecten die in het gebied voorkomen. Dit aan de hand van de collectie opgezette vlinders en andere insecten van Kommer Hoek.

De expositie is ingericht op de jeugdafdeling van de bibliotheek, waarmee Museum Ouddorp sinds vorig jaar nauw samenwerkt in het voormalige Raad- en Polderhuis van Ouddorp. Museale objecten tussen de boeken! Pau Heerschap zegt dat de samenwerking goed van de grond is gekomen en dat het publiek nu zes dagen in de week gratis de collectie kan bekijken. "In kort bestek kun je in de grote vitrine de historische ontwikkeling van de Kop van het eiland zien, vanaf de Romeinen tot heden." Sinds kort is in de trouwzaal ook een expositie over het landleven te zien.

Naast de bibliotheek werkt Museum Ouddorp ook nauw samen met onder andere de gemeente, historische vereniging De Motte, WO2GO en het Streekmuseum. Vanuit het Streekmuseum is het Paaseiland-beeldje, dat ooit is opgegraven in Ouddorp, weer terug in het Raad- en Polderhuis.

Vanuit het museum kunnen belangstellenden op gezette tijden (dinsdag, 10.00 uur en enkele maandagavonden) de kerk en de toren bezichtigen en meer over de geschiedenis te weten komen. Pau Heerschap verzorgt deze excursies.

Informatiezuil Romeinen

Waarschijnlijk in 2017 nog komt op de hoek van de Klaverseweg en de Romeinseweg bij Goedereede een informatiezuil over de Romeinse vestiging die daar ooit was. De ontwikkeling van de zuil is in handen van een bedrijf dat in Brabant de Van Gogh-route heeft vormgegeven met vergelijkbare informatiepalen. Het wachten is nog op toestemming van het waterschap, de wegbeheerder, en op het moment dat er voldoende subsidie is ontvangen. Veel van wat er in 1958/1959 en 1983 aan Romeins aardewerk en andere attributen uit de bodem is gekomen, is nu al te zien in Museum Ouddorp en het Streekmuseum.


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!