Van Singapore naar Battenoord, epicentrum van het buitenleven

Artikel geplaatst op: 2-8-2017

BATTENOORD – Singapore is een eiland ter grootte van Goeree-Overflakkee. Maar dat is dan ook zo'n beetje de enige overeenkomst. In Singapore wonen 5,5 miljoen mensen, het is een grote, drukke havenstad, het zeewater is er bijna dertig graden en door de hoge luchtvochtigheid is het er bijna altijd klef. Vanuit die Aziatische stad verhuisde de familie Oosterhuis vorig jaar naar Goeree-Overflakkee. Naar Battenoord, om precies te zijn: een van de kleinste kernen op het eiland.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Dockwise, later overgenomen door Boskalis, zond Jan Wolter Oosterhuis elf jaar geleden uit naar het Amerikaanse Houston. Na vier jaar volgde de verhuizing naar Singapore, waar Oosterhuis de taak kreeg een Dockwise-kantoor op te zetten. Het gezin – Jan Wolter, Ellen, drie zonen en een dochter – woonden er in een riante woning met zwembad. "Voor het werk en een beetje voor het avontuur", zegt Oosterhuis, die nu vanuit Battenoord de hele wereld over reist voor zijn werk.

Singapore staat bekend als the fine city. Die benaming heeft een dubbele betekenis: fine betekent mooi, maar ook boete. Wie afval op straat laat vallen, al is het maar een sigarettenpeuk, kan een forse boete tegemoet zien. De bijna alom tegenwoordige politie houdt goed in de gaten dat de stad schoon en netjes blijft.

Goed georganiseerd

"Zolang je je aan de regels houdt is er niets mis in Singapore, maar als je je recalcitrant gedraagt of niet zo in het straatje past, is het minder gemakkelijk. De bewoners houden van regels en volgen die op. Evenals de leiders. Singapore is een beperkte democratie. Dat heeft ook voordelen: met een regeringswissel om de drie, vier jaar en een moeizame kabinetsformatie hebben ze daar niet te maken. De regerende partij is al zestig jaar aan de macht en heeft een plan voor de komende honderd jaar. Singapore heeft zich behoorlijk ontwikkeld. Het land is heel efficiënt en goed georganiseerd. En een droom voor architecten, met al die futuristische gebouwen. De stad is heel groen, zelfs langs de snelweg staan tropische bomen."

Buitenlanders die zich in Singapore willen vestigen moeten wel een bijdrage leveren aan de opbouw van het land én een redelijk gevulde portemonnee meebrengen. "Anders kom je er niet in. En als je als buitenlandse werknemer niet meer nodig bent – huishoudelijk medewerksters die zwanger worden bijvoorbeeld, of bouwvakkers – kun je vertrekken. Het is een harde maatschappij, waar het recht van de sterkste heerst. Je kunt er ongelofelijk succesvol zijn, maar er zijn ook mensen die hun hoofd maar net boven water kunnen houden."

Niet je thuis

Het leven in Singapore beviel uitstekend. Je kon overal zwemmen, je ging op je blote voeten naar de kerk en de kinderen bezochten een heel plezierige Amerikaanse school. Het openbaar vervoer was super en, zoals de hele stad, veilig. "Een leuke ervaring, maar je weet dat het niet je thuis is. Als de klus geklaard is, ga je weer weg. Zoals het in de 'expat-bubble' een constant komen en gaan van mensen is. We hebben wat keren afscheid moeten nemen…"

Toen het moment dichterbij kwam dat de kinderen naar de middelbare school moesten, was terugkeer naar Nederland een reële optie. Bewust of onbewust. Wat uiteindelijk de doorslag gaf was het resultaat van een zoektochtje op Funda. Jan Wolter lag op een zondagmiddag, begin 2015, op de bank. Hij zoomde in op Breda en Papendrecht, waar het hoofdkantoor van zijn werkgever is gevestigd, en ging voor de gein nog even naar de Grevelingen. Mooi gebied, hij kwam er vroeger regelmatig om te surfen.

Toen kwam het huis in Battenoord tevoorschijn. Een groot huis met een schuur en een lap grond. Er was vroeger een minicamping geweest. "Ik was meteen enthousiast. En Ellen zie: 'Dit is het'. De week erna moest ik naar Nederland en ben ik direct naar Battenoord gereden om te gaan kijken. Het regende en het hagelde, maar ik bleef enthousiast." Het vraagstuk of je in de cultuur van een dorp past, leek hier, in zo'n ultrakleine kern, niet aan de orde.

Op de wereldkaart

Zo kwam het tot een verhuizing van een hectische metropool naar een afgelegen plek op Goeree-Overflakkee, een epicentrum van het buitenleven, dicht bij uitgestrekt en schoon surf- en zeilwater en met een goede christelijke middelbare school op fietsafstand. Op je blote voeten naar de kerk, nee, dat doe je niet op Flakkee. Zwemmen in baden van 29 graden is er hier ook niet bij. En Schiphol is iets moeilijker te bereiken dan het vliegveld in Singapore.

Maar verder bevalt het heel goed in het stille Battenoord. Wat wil je ook als je de hele buurt op bezoek krijgt als je een kennismakingsbarbecue organiseert… "Veel expats moeten op een gegeven moment vertrekken, maar wij hebben de keus zelf gemaakt. Dit is een plek waar ik me thuis voel. Niet te vergelijken met het stadsleven. We hebben hier al verschillende mensen over de vloer gehad. Battenoord is op de wereldkaart gezet…"


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!