Nationale Diabetes Challenge ook op Goeree-Overflakkee

Artikel geplaatst op: 27-07-2017

In Nederland is vorig jaar een initiatief ontstaan dat bedoelt mensen met diabetes (meer) in beweging te krijgen. Voor deze doelgroep is beweging een effectief en gratis medicijn. Soms komen mensen met diabetes type 2 door een gezondere leefstijl zelfs helemaal van hun medicatie af. Daarom is de Bas van de Goor Foundation op het idee gekomen de Nationale Diabetes Challenge te starten. Op Goeree-Overflakkee doen daar huisartsenpraktijk Westplaat in Sommelsdijk en in Ouddorp/Goedereede huisartsenpraktijk Kop van ‘t Eiland aan mee.

Met de Nationale Diabetes Challenge wil de Bas van de Goor Foundation lokale eerste- en tweedelijns zorgverleners ondersteunen met het organiseren van wekelijkse wandelavonden, om een structurele bijdrage te leveren aan verbetering van de gezondheid van mensen met diabetes, dus om hun kwaliteit van leven te verbeteren. Tijdens een eerder gehouden beweegcongres van de Nationale Diabetes Challenge was huisartsenpraktijk De Westplaat te Sommelsdijk zo enthousiast over het initiatief dat ze ook op Goeree-Overflakkee hieraan invulling wilde gaan geven. Sinds half april gaat iedere woensdagavond om zeven uur vanaf de huisartsenpraktijk een wandeling van start die ongeveer een uur duurt, wekelijks langs een andere route en ook met verschillende wandelafstanden omdat de één nu eenmaal beter ter been is dan de ander. Werd aanvankelijk verwacht dat de lokale belangstelling voor deelname aan de wandelavonden bescheiden zou zijn, met zo’n vijftien wandelaars, het werden er rond de vijftig die zich inschreven. En ook de Ouddorpse huisartsenpost werd enthousiast om bij de Nationale Diabetes Challenge aan te haken, dus ook daar wordt nu wekelijks gewandeld.Opzet van de challenge is om aan ’t eind van de serie wekelijkse wandelingen op 30 september gezamenlijk deel te nemen aan een nationale wandeltocht vanuit topsportcentrum Papendal te Arnhem. Hieraan voorafgaand zullen in die week in Sommelsdijk ook op dinsdag, woensdag en donderdag wandelavonden worden gehouden. En op 30 september zelf is het Zorggroep Haringvliet die het vervoer van deelnemers vanaf het eiland naar Papendal sponsort.De Nationale Diabetes Challange richt zich in eerste instantie uiteraard op mensen met diabetes, maar ook voor patiënten uit de huisartsenpraktijk die met andere chronische aandoeningen kampen, zoals hoge bloeddruk, etalagebenen of COPD, is bewegen goed. En uiteindelijk is voldoende bewegen een must voor iedereen. Maar primair is de challenge bedoeld voor mensen uit de doelgroep. Verschillenden van hen hebben al ondervonden dat het aangaan van een gezonde leefstijl, met meer beweging, al snel een positief effect op hun gezondheid en hun welbevinden gaf. Ze voelen zich nu fitter, energieker, en alledaagse dingen gaan ze gemakkelijker af. Bovendien verbetert bij regelmatig bewegen de diabetesregulatie. Vanzelf worden deelnemers begeleid door medische zorgprofessionals én de deelnemers vinden veel herkenning in elkaars gezondheidstoestand, wat zo maar nieuwe vriendschappen op kan leveren. Voor veel mensen blijkt het lastig om in beweging te komen. Wat de Nationale Diabetes Challenge betreft, gaat dat nu veranderen!


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!