Marco Akershoek: 'Je wordt toptriatleet door uit te blinken in drie sporten'

Artikel geplaatst op: 25-7-2017

OUDDORP - Marco Akershoek is een bekende triatleet. Hij is afkomstig van Goeree-Overflakkee. Tegenwoordig woont hij in Sittard. Dat is niet om de hoek. Maar Ouddorper is en blijft hij in hart en nieren. En als hij iemand van Goeree-Overflakkee spreekt, pikt hij het dialect direct weer op. Eilanden-Nieuws stelde Akershoek een paar vragen over zijn sport en over zijn band met het eiland.

Door Kees van Rixoort

Hoe ben je ooit in aanraking gekomen met de triatlon?"Toen ik een jaar of vijf was, zat ik in de buggy terwijl mijn vader de hele triatlon van Almere deed. Dat was de Holland-triatlon in 1998. Deze wedstrijd behoort nog steeds tot de grootste en bekendste triatlons van Nederland. Op die manier is triatlon er met de paplepel ingegoten. Daarnaast deed en doet mijn vader aan wedstrijdzwemmen bij zwemclub De Stelle, waar mijn moeder ook zwom. Zo kwam ik ook al jong in de zwemwereld terecht. Mijn debuut op de triatlon was in 2000, toen ik zeven jaar oud was."

Hoe heeft je carrière zich vervolgens ontwikkeld?"In de eerste jaren bleef het vooral bij wedstrijden in de regio, maar naarmate de jaren vorderden gingen we steeds verder rijden en reizen voor wedstrijden. In 2005 was mijn eerste Nederlands Kampioenschap, op de duatlon (lopen-fietsen-lopen) en in 2006 mijn eerste NK triatlon bij de jeugd, dat ik direct won. Op die manier kwam ik langzaam ook in beeld bij de bond en de jaren erna rolde ik van de ene talentengroep en beloftenselectie in de andere. In 2009 mocht ik meedoen aan het EK Junioren en aan de kwalificatie voor de Jeugd Olympische Spelen in Spanje. Zo was mijn internationale carrière begonnen. In september 2010 ben ik naar Sittard verhuisd om te gaan trainen bij het Nationaal Trainingscentrum. Ondertussen heb ik meerdere NK-titels, een EK-titel en WK-deelname op zak. Vanaf dit seizoen train ik op mezelf bij Tritrack."Ben je nu op je top of zit er nog meer ontwikkeling in?"De ontwikkeling gaat steeds langzamer, maar ik geloof dat er nog rek in zit. Elk jaar maak ik nog klein stapjes. In de triatlon kun je op je 28ste pas op je top zijn."

Wat zijn je ambities in de sport?"In eerste instantie zou je zeggen de Olympische Spelen, maar ik ben realistisch: mijn niveau is daar nog te laag voor. Momenteel race ik vooral op het tweede internationale niveau en waag ik mij af en toe aan het op één na hoogste niveau, de World Cups. De laatste stap is het WTS-circuit. Aan die wedstrijden wil ik graag meedoen. Daarvoor is een plek bij de beste 130 op de wereldranking nodig. Momenteel is mijn klassering rond de 300, dus daar moet aan gewerkt worden. Als de WTS is gehaald, kan ik vervolgens misschien toch stiekem aan de Olympische Spelen gaan denken…"

Wat is het mooie van de triatlon?"Lastige vraag. Wanneer ik het niet mooi zou vinden, zou ik er niet 20 uur per week mee bezig kunnen zijn. Op de een of andere manier heb ik het nodig en kan ik niet zonder. Ik houd ervan om te racen, vooral voor de winst."

Wat is het zwaarste?"Triatlon is helemaal niet zo zwaar als de meesten denken. Uiteindelijk kan in Nederland iedereen zwemmen, fietsen en lopen. Iedereen kan dus een triatleet worden. Wel moet je veel oefenen. Misschien is dat wel het zwaarste. Je moet drie sporten heel erg goed kunnen. De Olympische toppers kunnen 1500 meter zwemmen in 16 minuten, 40 kilometer wordt soms met 44 km/u gefietst en de 10 kilometer moet je in 29 minuten kunnen lopen. Ga er maar aan staan. Lopen is bij mij het probleem, zwemmend en fietsend zou ik op de Spelen mee kunnen."

Moet je er veel voor doen en laten om zo ver in je sport te komen?"Gemiddeld 20 uur per week sporten is behoorlijk veel. Daarnaast heb ik vanaf het moment dat ik in Sittard woon een hbo-studie afgerond. Die combinatie was soms zwaar en kostte veel tijd. Zo heb je weinig tijd voor andere dingen. Momenteel heb ik twee baantjes omdat het simpelweg niet rendabel genoeg is om als professionele atleet je geld te verdienen. In de sporttriatlon hangt veel af van sponsors, en probeer die in deze tijd nog maar eens te vinden."

Kom je nog wel eens op Goeree-Overflakkee?"Het laatste jaar eigenlijk heel weinig, omdat ik in het weekend moet werken. Sittard en Ouddorp liggen ook niet bij elkaar om de hoek, dus zeg je niet: ik ga even een avondje langs. Soms is dat wel jammer, maar ik heb het in Sittard prima naar mijn zin."

Hoe is je band met het eiland?"Ik blijf in hart en nieren altijd een Ouddorper en Flakkeeënaar. Mijn dialect begint langzaam af te brokkelen aangezien ik bijna nooit meer Ouddorps kan praten. Af en toe een belletje met thuis, maar daar blijft het bij. Maar zodra ik met mijn ouders of familie praat, gaat de knop gelijk om en praat ik weer dialect. Dat zal altijd zo blijven."


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!