Verplichte opname in kliniek voor 'windmolenvandalist'

Artikel geplaatst op: 24-7-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE - De man die vier windmolens bij Nieuwe-Tonge in maart zwaar beschadigde, wordt verplicht opgenomen in een kliniek. Het opleggen van een celstraf had volgens de rechtbank geen zin. Ook is beslist dat de 26-jarige man ruim 43.000 euro schadevergoeding moet betalen aan Delta Windpark. Directeur Monique Sweep van de coöperatie, die bij de zitting was, kreeg echter te horen dat het onwaarschijnlijk is dat de man dat bedrag kan opbrengen.

In maart reed de verdachte vanuit zijn caravan in Bruinisse naar zijn geboortestreek, midden in de nacht en gewapend met een enorme mokerhamer. Met een kabel aan zijn auto trok hij de deuren van de windmolens los, waarna hij binnen de boel kort en klein sloeg. De windmolens konden enkele dagen niet draaien. Het verlies dat daardoor ontstond, is onderdeel van de schadeclaim. De rechtbank probeerde gisteren achter de motieven van de man te komen. In zijn gemompelde antwoorden ging het over zijn gestolen crossmotor en over een eerdere koperdiefstal uit de molens, waarna er beslag werd gelegd op spullen van de man. Zijn advocaat voegde toe: "Mijn cliënt is gefascineerd door windmolens. Hij bouwt modellen en hij was boos dat kleine windmolens op het eiland werden vervangen door veel grotere."

De rechter zei dat iemand die zijn boosheid op deze manier uit, misschien opgenomen moet worden in een kliniek om aan zijn psyche te werken. "Dan zou iedereen opgenomen moeten worden, want iedereen wordt wel eens boos." Toen de rechter hem nogmaals wees op zijn extreme gedrag, zei hij: "Ja, ik had het misschien bij tien keer slaan met die hamer moeten laten." In hetzelfde etmaal sloeg de verdachte ook de ruiten aan diggelen bij Flakkeese Beveiligingsdienst in Sommelsdijk en bij een voormalige huisbaas van hem in Goedereede. Een maand later sloeg hij in Oude-Tonge in op een picknicktafel en een bank en vorige maand mishandelde hij zijn zus.

Over de schade aan de windmolens zei de man schouderophalend: "Dat is toch hun probleem?". De rechter vroeg hij de man zou reageren als iemand bij hem thuis de boel kort en klein zou slaan. Zijn antwoord: "Waarom zou iemand dat doen?" In 2015 raakte de man al eens in een psychose, mede door alcohol- en drugsgebruik. Nu ging hij met tegenzin akkoord met psychiatrische hulp. "Laat mij maar zitten. Die psychiaters willen praten over dingen van dertig jaar terug en het heeft me niets geholpen." Uiteindelijk ging de man weinig overtuigend akkoord met verplichte opname in een kliniek. Formeel legde de rechtbank ook nog drie maanden celstraf op, maar die heeft de man al uitgezeten in voorlopige hechtenis. Gedurende die periode kwam er geen familie van hem op bezoek.

Monique Sweep van Deltawind zei na de zitting dat ze eindelijk iets meer wist van de motieven van de man en dat het om een eenmansactie ging. "We weten natuurlijk dat er weerstand is tegen windmolens. Maar onze coöperatie telt ook 2200 particuliere beleggers en onder hen was veel onrust ontstaan door deze actie."


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!