Flamingo nieuw icoon om toerisme naar het eiland te trekken

Artikel geplaatst op: 21-07-2017

NIEUWE-TONGE – Faunapark Flakkee heeft gisterenmiddag een cheque ter waarde van € 15.000 in ontvangst mogen nemen ten bate van zijn Flamingoproject. Dit project werd onlangs gerealiseerd op het faunapark en werd gisterenmiddag meteen officieel geopend. Voor zowel de chequeoverhandiging als de openingshandeling waren wethouder Frans Tollenaar en voorzitter Jeroen den Hollander van de VEERO naar het faunapark gekomen om die taken te vervullen waarvoor ze deze middag uitgenodigd waren.

Het initiatief van het Flamingoproject komt van Petra Blokker, eigenaar van Faunapark Flakkee. Op korte afstand van dit dierenpark, aan de Duivenwaardsedijk nabij Nieuwe-Tonge, is in de wintermaanden een steeds groter wordende groep flamingo’s te bewonderen. Deze tot veler verbeelding sprekende oranjeroze watervogel foerageert bij Battenoord in het Grevelingenwater en blijkt het daar uitstekend naar de zin te hebben, want de vogel keert er jaarlijks terug. Een bijzonder gebeuren blijft ‘t dat deze tropische vogel Battenoord uitkiest om er te verblijven.

Flamingoproject

Battenoord is één van de twee plekken in Nederland waar de flamingo zich in de vrije natuur laat zien. De andere locatie is de Waddenzee. De laatste jaren trekt de flamingogroep langs de zuidrand van het eiland steeds meer publieke belangstelling uit het hele land. Dat zette Faunaparkeigenaar Petra Blokker aan het denken: moeten die mensen alleen maar hiernaartoe komen om vanuit de verte de flamingo’s gade te kunnen slaan, zonder er verder ook maar iets naders over te weten te komen? Waarom voorzien we als eiland dit toenemend aantal toeristen niet van meer informatie over deze vogels? En áls we dat zouden willen, waar en hoe dan? Het bracht Petra tot het initiatief om op het Faunapark een flamingoproject te starten. Via haar netwerk binnen de wereld van dierenparken kreeg ze een aantal flamingo’s uit Frankrijk en uit Friesland te pakken, veertien in totaal, alle ‘in gevangenschap’ geboren dus niet uit de vrije natuur gehaald, en die kregen een fraaie leefplek in de vijver van het faunapark. Vanaf de waterkant zijn ze daar nu voortaan ook te bewonderen, compleet met de nodige informatie erbij, zodat de toenemende groep flamingotoeristen naast Battenoord ook naar het Faunapark kan, om daar de flamingo van nóg dichterbij te zien en er het nodige over te weten te komen. Zo wordt de flamingo een nieuwe trekpleister, een nieuw icoon voor Goeree-Overflakkee om toerisme naar het eiland te trekken.

Beste uitje

Daar komt nog iets bij. Voor dit jaar is Faunapark Flakkee uitgeroepen tot beste dierentuinuitje in Zuid-Holland. Hiervoor was het Flakkeese park genomineerd, samen met Avifauna in Alphen aan den Rijn en met Sealife in Scheveningen. Maar Faunapark Flakkee won de nominatie, wat aangeeft tot welke status dit fraai aangelegde park zich in de achterliggende jaren heeft opgewerkt. Van vogelpark tot heus dierenpark, met daarin zeldzame diersoorten als de Zwarte Moeraskat, die binnen de Benelux alleen in Faunapark Flakkee voorkomt. En de Boomrat, die in Nederland naast het Faunapark alleen in Diergaarde Blijdorp te zien is. Maar ook zilvervossen, capibara’s, alpaca’s, kangoeroes, tayra’s, wasbeerhonden, neusberen en nog verscheidene andere diersoorten hebben er inmiddels een onderkomen en genieten er een liefdevolle en professionele verzorging. Daarnaast heeft het Flakkeese dierenpark een plaats verworven op de Postcode Loterij agenda, wat meer bezoek van buiten het eiland naar het faunapark trekt.

Parel

Alles bij elkaar reden genoeg dat de gemeente Goeree-Overflakkee en de Vereniging van Eigenaren en Exploitanten van Recreatieondernemingen (VEERO) graag een bijdrage leverden aan het flamingoproject van Faunapark Flakkee. De gemeente, die er veel aan doet om mensen van buiten het eiland hiernaartoe te trekken, ook voor recreatie en toerisme, wil hiervoor eveneens graag gebruik maken van de populariteit van de flamingo als bezienswaardigheid op het eiland. Daarom werd besloten uit de opbrengst van de toeristenbelasting, die via de recreatieondernemers wordt geïnd, een bedrag van € 15.000 te bestemmen voor het flamingoproject. Namens de gemeente en namens de VEERO overhandigden gisterenmiddag respectievelijk wethouder Frans Tollenaar en voorzitter Jeroen den Hollander een cheque ter waarde van genoemd bedrag aan Petra Blokker, die daar vanzelf ontzettend blij mee was. Tollenaar noemde bij die gelegenheid het faunapark “een parel die nu nog wat onderbelicht is, maar steeds bekender gaat worden!” Of zoals Den Hollander het verwoordde: “Op naar een nóg mooiere toekomst!”


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!