5 vragen over GenX in het drinkwater

Artikel geplaatst op: 18-7-2017

Het Algemeen Dagblad publiceerde recent een eigen onderzoek naar de waardes van gevaarlijke stoffen in het drinkwater, onder andere een watermonster van Goeree-Overflakkee werd getest. Uit het onderzoek blijkt dat er o.a. GenX in ons drinkwater zit. Vijf vragen en antwoorden over de kwestie.

 

1. Wat is GenX eigenlijk?

GenX is een technologie, die door industrieën wordt gebruikt om plastic te maken. Bij de productie van het plastic komt het stofje GenX vrij. De stof wordt door de fabrieken zowel in het water als in de lucht uitgestoten.

2. Waar komt het GenX in ons drinkwater vandaan?

Hoogstwaarschijnlijk komt het in de rivieren terecht vanuit de chemische fabriek Chemours in Dordrecht. Waterbedrijven gebruiken oppervlaktewater van de rivieren om drinkwater te maken. Drinkwaterbedrijf Oasen, die zorgt voor drinkwater in de Alblasserwaard, Krimpenerwaard en een deel van de Drechtsteden wil dat het lozen van de stof aan banden wordt gelegd. Want, zegt de woordvoerder tegen het AD, anders zijn er gigantische investeringen nodig om het drinkwater met nieuwe filters veilig te houden.

3. Hoeveel GenX zit er in het drinkwater?

Volgens metingen van Evides, uitgevoerd door het laboratorium van de Vrije Universiteit van Amsterdam is er op Goeree-Overflakkee sprake van 1,1 nanogram per liter drinkwater. Dat staat gelijk aan 0,0000011 milligram.

4. Is de hoeveelheid GenX in ons drinkwater gevaarlijk?

Nee, als we uitgaan van de richtlijn van het RIVM is 1,1 nanogram GenX per liter niet gevaarlijk. Want de richtwaarde is dat er maximaal 150 nanogram per liter in het drinkwater mag zitten. Bij waardes onder deze grens is het drinkwater veilig en betrouwbaar volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het is dus niet nodig om over te stappen op flessen water, het drinkwater uit de kraan is gewoon veilig.

5. Is er sprake van een storm in een glas water?

Ja en nee. Aan de ene kant is er nog niet veel bekend over de gevolgen voor de gezondheid van GenX, dat komt doordat GenX nog niet lang wordt gebruikt door de industrie. Daarom eisen partijen in de Tweede Kamer nader onderzoek, Groenlinks eist per direct een stop op het lozen van GenX. Aan de andere kant zeggen zowel het RIVM, AD en de waterbedrijven dat de huidige concentraties absoluut geen gevaar vormen voor de gezondheid. De situatie wordt pas zorgelijk als de er veel meer GenX in het drinkwater terecht komt. Pas als er 136 keer zoveel GenX in het drinkwater op het eiland zit wordt de grens van het RIVM voor veilig drinkwater overschreden.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!