Goeree-Overflakkee als proeftuin "Deze pilot kan het begin zijn van een grote verandering"

Artikel geplaatst op: 18-7-2017

REGIO - Ieder weekend bellen er ongeveer 250 mensen van Goeree-Overflakkee naar de Huisartsenpost (HAP). Een overzichtelijk aantal, vinden ze bij de Veiligheidsregio Rijnmond. Om die reden werd het eiland geselecteerd voor een pilot, waarbij alle telefoontjes richting de HAP terecht komen in de meldkamer voor ambulancezorg in Rotterdam. Tijdens de pilot kwamen voor de eerste keer in Nederland alle telefoontjes naar zowel 112 als de HAP in dezelfde ruimte terecht.

Door Martijn de Bonte

De pilot vond plaats tijdens twee weekenden in juni. In het eerste weekend waren er drie telefoontjes naar 112, die door de huisarts konden worden opgelost. Dat scheelt inzet van de ambulance, die daardoor sneller beschikbaar is voor incidenten waarbij iedere seconde telt. Daarnaast scheelt het drie opnames op de afdeling Spoedeisende hulp in het ziekenhuis, waar de ambulance haar passagiers aflevert. Er waren tijdens de pilot ook mensen die naar de huisartsenpost belden terwijl de situatie zo ernstig was dat er in de meldkamer werd besloten dat er beter een ambulance kon rijden.

Het doel is simpel: voor iedere situatie de beste zorgverlener inschakelen. Dus een ambulance als er echt spoed is en een huisarts als er meer tijd is om actie te ondernemen. Soms zijn er twijfelgevallen, duizeligheid bijvoorbeeld. Daarbij is er meestal niks ernstigs aan de hand, maar het kan ook een symptoom zijn van een beroerte. In de Rotterdamse meldkamer werken daarom voor het eerst een triagist, huisarts en centralist samen om te beslissen wat de beste zorg is voor de patiënt.

Samen beslissen

De triagist is in dienst van de HAP en neemt de telefoon op in het weekend. Het is de taak van de triagist om 'uit te vragen' wat er precies aan de hand is. En vervolgens de beslissing te nemen of de huisarts naar de patiënt toe moet gaan, naar de huisartsenpost moet komen, of dat iedere seconde telt en er een ambulance op pad moet. Tijdens de pilot luistert de huisarts mee met de gesprekken, die heeft meer bevoegdheden dan de triagist. De huisarts kan bijvoorbeeld direct beslissen of iemand moet worden opgenomen in het ziekenhuis. De centralist verwerkt de 112-oproepen en mag normaal gesproken niet de beslissing maken dat iemand wel naar zelf naar de huisartsenpost kan gaan in plaats van een ambulance op pad te sturen. Tijdens de pilot kan dit wel, omdat de huisarts aanwezig is in de meldkamer, die mag hier wel over beslissen.

Foto's sturen

Voor de pilot is verpleegkundig specialist Geert-Jan Deddens wezen kijken in Denemarken. Daar is de zorg anders georganiseerd dan in Nederland. Er is daar naast een alarmnummer ook een nummer voor niet-spoedzaken. Vergelijkbaar met 0900-8844 in Nederland, geen spoed, wel politie. Op die manier wordt voorkomen dat mensen onnodig het noodnummer bellen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van nieuwe technologie, er wordt aan de beller bijvoorbeeld gevraagd om een foto van de situatie, wond of breuk te appen. Een verschil met Nederland is dat alle zorg in Denemarken onder één bestuur valt, er is één overkoepelende organisatie voor huisartsen, ambulances, thuiszorg, psychiatrie, enzovoort. Daardoor is het een stuk eenvoudiger om alles centraal te regelen dan in Nederland, waar de zorg is opgesplitst in talloze organisaties. Huib Kuiper, leidinggevende in de meldkamer: "In Nederland is een gezamenlijke zorgmeldkamer lastiger te realiseren. Maar we wilden er juist daarom niet eindeloos over vergaderen, maar gewoon aan de slag gaan en dan kijken waar we in de praktijk tegenaan lopen." Na de zomer worden de resultaten van de proef bekend gemaakt.

'Goed initiatief'

Huisarts Driece uit Ooltgensplaat is enthousiast over de proef. "Het is een heel goed initiatief om op deze manier de ambulance doelmatig in te zetten op Goeree-Overflakkee. Zeker omdat de afstanden groot zijn op het eiland. De dienstdoende triagist, werkt normaal op de huisartsenpost en vindt het interessant om haar werk tijdens de pilot in de meldkamer te doen. Ze is enthousiast over de functie van triagist: "Je maakt eigenlijk van alles mee tijdens het werken bij de HAP. Ik zeg weleens: van geboorte tot overlijden."

De resultaten van de pilot worden de komende periode geanalyseerd. Waarschijnlijk wordt de pilot in de toekomst verder uitgebreid. Herman Nieuwenhuis, projectleider van de pilot: "We zien dat het werkt, ik geloof hier echt in." Uiteindelijk zal de politiek zich moeten uitspreken over de organisatie van de zorg in Nederland. Maar als er in de toekomst een gezamenlijke meldkamer komt voor alle telefoontjes voor geneeskundige hulp, dan is het hier begonnen. In de Rotterdamse meldkamer, waar alle geneeskundige hulpvragen van Goeree-Overflakkee binnenstromen.

Reportage

Meer weten? In de krant van aanstaande vrijdag staat een reportage over het reilen en zeilen in de Rotterdamse Ambulancemeldkamer.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!