Flakkeesche Drukkerij: Nieuwe functies in historisch pand

Artikel geplaatst op: 18-7-2017

MIDDELHARNIS – Het pand met de statige uitstraling aan de Voorstraat van Middelharnis heeft een veelbewogen geschiedenis. In vroeger tijden draaiden er de drukpersen van de Flakkeesche Drukkerij. Ruim veertig jaar geleden stopten de persen en werd er een kantoor in gevestigd. De naam raakte in de vergetelheid totdat eigenaar V&R vorig jaar besloot om de naam weer te gaan gebruiken. Nu niet voor een drukkerij, maar voor een locatie waarin verschillende kantoren zijn gevestigd.

Tekst en foto: Adri van der Laan

 

Het bedrijf V&R is een trainings- en adviesbureau op het gebied van crisismanagement en crisiscommunicatie en wordt geleid door Johan de Vogel, Nancy Haupts en Michiel van der Est. Samen met managementassistente Chimène de Penning vertelt Michiel iets over de geschiedenis en de huidige functie van het pand. V&R kocht een aantal jaar geleden het pand, dat zich uitstrekt vanaf de Voorstraat tot de West-Achterweg in Middelharnis, van Schipper Accountants. Het bedrijf organiseert veel trainingen en deed dat eerst in het pand aan de Voorstraat. Later koos V&R ervoor om de klanten op te gaan zoeken en bijeenkomsten in het land te organiseren. "Het gevolg was dat we hier behoorlijk wat overtollige ruimte kregen", zegt Michiel. Het bedrijf heeft de vrijgekomen ruimte goed benut door er een verzamelgebouw voor kantoren van te maken. Tegelijk werd de historische naam Flakkeesche Drukkerij weer voor het voetlicht gehaald. "Ik ben geïntrigeerd door geschiedenis", verklaart Michiel waarom hij die naam weer in gebruik heeft genomen voor het complex.

 

Boomsma

De bekende gebroeders Boomsma namen in de dertiger jaren de drukkerij van hun vader over en vervolgens leiden vader en zoon Van Eesteren het bedrijf nog tot halverwege de zeventiger jaren. Daarna was het einde van de grote drukkerij een feit. In de afgelopen jaren is het pand grondig aangepast aan de nieuwe functie als kantoorruimte. Toen V&R in het pand kwam, kreeg het gebouw intern weer een flinke facelift. Volgens Michiel was het voorheen een wat donker aandoende kantoorruimte. Daarvan is nu geen sprake meer. De kantoorruimten zijn lichte vertrekken geworden en voor de inrichting is gebruik gemaakt van lichte kleuren en steigerhout.

Bij de inrichting wordt een link naar het verleden gemaakt. Er zijn op verschillende plaatsen details te vinden die de vorige functie van het gebouw levend houden, zoals een aantal drukkerij-attributen en natuurlijk afbeeldingen van Han en Rien Boomsma. In de gang hangt een groot kunstwerk van de tweeling, gemaakt door Jaap Reedijk.

De Flakkeesche Drukkerij is geschikt gemaakt voor het onderbrengen van bedrijven. Eénmansbedrijven die eerst een kantoor aan huis hadden, vinden nu onderdak in het historische pand. Maar ook wat grotere bedrijven hebben er ruimte gevonden, zoals een makelaarskantoor. Uit het gesprek blijkt dat de kantoorruimte voor een redelijke prijs wordt verhuurd. Een kantoor is bijvoorbeeld al voor € 250,- per maand te huren. Dit is een all-in prijs en hier komen geen extra kosten bij voor bijvoorbeeld wifi of energiegebruik. Tevens kan er gebruik worden gemaakt van de kantine en vergaderruimtes. Chimène vertelt dat er momenteel al veel ruimte bezet is, maar dat er nog wel kantoren beschikbaar zijn. Desgewenst kan de ruimte aangepast worden naar de wensen van de klant.

In het gebouw is al fors geïnvesteerd, zo zijn er kortgeleden vier nieuwe kantoren gecreëerd. Michiel geeft aan dat volgend jaar de buitenkant grondig wordt aangepakt. "Wij vinden dat het gebouw gewoon goed moet zijn".

Meer zien van de Flakkeesche Drukkerij? Dat kan op de Facebook-pagina van de kantoorlocatie. Geïnteresseerde huurders vinden ook meer informatie op de website van Van Rossum Makelaardij en Funda in Business.

Michiel van der Est heeft in het pand van de Flakkeesche Drukkerij al enkele dingen staan die herinneren aan de drukkerij. Graag zou hij nog meer te weten komen over het verleden van deze drukkerij. Wie nog iets weet uit die tijd of nog foto's of gereedschappen heeft, kan contact opnemen met Michiel van der Est via 0187 478855.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!