Predicaat ‘Hofleverancier’ voor jubilerende Drogisterij Van Loon

Artikel geplaatst op: 13-07-2017

OUDE-TONGE – Een bijzondere dag was het, vorige week donderdag, voor Drogisterij Van Loon aan de Kerkring te Oude-Tonge. Een feestelijke en gedenkwaardige dag ook. “Een dag met een gouden randje”, zo noemde Eef Aleman-van Loon het donderdagmiddag. Haar onderneming ontving het predicaat ‘Hofleverancier’, een Koninklijke Onderscheiding voor kleine en middelgrote bedrijven, en die werd donderdag uitgereikt door Commissaris van de Koning drs. Jaap Smit, in het bijzijn van burgemeester Ada Grootenboer, de familie Van Loon, hun medewerkers en andere relaties.

Bedrijven die minimaal honderd jaar oud zijn, met onbesproken gedrag en met een zeer goede reputatie in de regio, die zich onderscheiden door kwaliteit, soliditeit en continuïteit kunnen in aanmerking komen voor deze Koninklijke erkenning. Zo’n 450 bedrijven in Nederland dragen deze onderscheiding, met Drogisterij Van Loon nu dus als één van jongste telgen.“Het is een eer en een prachtige bekroning op ons werk en op dat van onze voorouders”, zo reageert Eef bij het bereiken van deze mijlpaal in de bestaansgeschiedenis van het bedrijf. En nog een andere mijlpaal werd daarin bereikt. Dit jaar bestaat de drogisterij namelijk 125 jaar. Alles bij elkaar reden genoeg om de rest van de week de winkel in feestsfeer te hullen, met voor klanten koffie, taart, ijs en een presentje.

Begrip

Drogisterij Van Loon werd opgericht in 1892 door Eefs overgrootvader. Hij vestigde zich in het pand aan de Kerkring in Oude-Tonge. Hier startte hij een café maar verkocht er ook spullen als touw voor de scheepvaart. Eefs grootvader en vader hebben het bedrijf door moeilijke tijden geloodst, zoals de crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw, de Tweede Wereldoorlog en de watersnoodramp. Langzaam groeide het bedrijf uit tot drogisterij, die zich specialiseerde in gezondheid. Inmiddels is de drogisterij een begrip in Oude-Tonge en omgeving. In 2000 werd Drogisterij Van Loon tweede tijdens de landelijke verkiezing ‘Beste drogist van het jaar’. En na 125 jaar heeft in Oude-Tonge de winkel zo’n reputatie opgebouwd dat verscheidene inwoners, als ze zich niet optimaal voelen, zeggen: "Gaan we naar Eef, of naar de dokter?"

Doorgelicht

Zo’n anderhalf jaar hebben de voorbereidingen geduurd om nu het Koninklijke Wapen en de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ te mogen voeren. Een bedrijf dat hiervoor in aanmerking wil komen, vraagt het predicaat zelf aan, bij de burgemeester. Als die positief adviseert gaat de aanvraag naar de provincie. Die laat specialisten van verschillende Ministeries uitgebreid onderzoek verrichten, waarbij het aanvragende bedrijf geheel wordt doorgelicht. Pas wanneer de onderneming aan alle voorwaarden voldoet vormt ook de Commissaris van de Koning een oordeel over de aanvraag en legt hij de aanvraag voorzien van zijn advies bij de Koning neer. “Want er is er maar één bevoegd het predicaat ‘Hofleverancier’ toe te kennen en dat is Zijne Koninklijke Hoogheid zelf”, zo legde de Commissaris donderdagmiddag uit.

Vertrouwen

Overigens wil het niet zeggen dat bedrijven met het predicaat Hofleverancier daadwerkelijk producten aan het Koninklijk Hof leveren. “Wel is het een veelzeggend kwaliteitscertificaat”, verzekerde de Commissaris, “dus ook voor de firma M. van Loon, die een begrip is in Oude-Tonge en ver daarbuiten. Een familiebedrijf waarin met hart en ziel wordt gewerkt en waarin, te midden van alle internetverkopers, het menselijk contact en persoonlijke benadering belangrijk blijft. Klantgerichtheid is bij vier generaties Van Loon corebusiness geweest en het is er nog steeds de basis van succes. Familiebedrijven zijn niet primair gericht op het maken van winst, maar de blik is vooruit gericht, op de lange termijn, om de onderneming zo goed mogelijk aan de volgende generatie over te laten. Over rentmeesterschap gesproken! Het is ook veelzeggend dat Drogisterij Van Loon meerdere crisissen heeft doorstaan. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.”Samen met de burgemeester en de ondernemers Ko en Eef, Marinus en Sita van Loon onthulde de Commissaris daarna het fraaie Koninklijke Wapenschild aan de voorgevel van de winkel. “Goeree-Overflakkee en de gemeenschap van Oude-Tonge zijn een Koninklijk onderscheiden onderneming rijker en dat is iets om echt met elkaar trots op te zijn!”, zo gaf Smit aan.

Voorbeeld

Complimenten had de Commissaris trouwens niet alleen voor de Oude-Tongse drogisterij, maar ook voor het eiland Goeree-Overflakkee. “Hier zijn mensen bezig met elkaar er iets van te maken en de samenleving vooruit te laten gaan. Een bruisend eiland dat hard werkt aan een bruisende toekomst. Een voorbeeld voor andere regio’s, wat ik ook graag elders uitdraag!”


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!