Gereformeerde Gemeente Ouddorp krijgt voor het eerst een predikant

Artikel geplaatst op: 13-07-2017

OUDDORP – Heel bijzonder is ’t voor de Gereformeerde Gemeente van Ouddorp dat deze kerkelijke gemeente voor het eerst in haar 87-jarige bestaan een eigen predikant krijgt. Vorige week vrijdag nam ds. G. Pater (53), die tot voorkort verbonden was aan de Gereformeerde Gemeente van Ridderkerk, het beroep aan dat ‘Ouddorp’ drie weken geleden op hem uitbracht.

Na 86 jaar beroepingswerk was ‘t het 149e beroep vanuit Ouddorp dat ditmaal níet vruchteloos bleef. “We zijn dan ook verrast en verwonderd”, zo reageert scriba Evert Grinwis van de Gereformeerde Gemeente van Ouddorp desgevraagd. Na de instituering van deze kerkelijke gemeente op 7 februari 1930 werd in juni het jaar erop de allereerste beroepingsbrief verzonden. Vanwege de kleinschaligheid van de gemeente werd een aantal beroepen uitgebracht in combinatie met andere Gereformeerde Gemeenten op het eiland, in de eerste jaren samen met de Gereformeerde Gemeenten van Herkingen en van Middelharnis/Sommelsdijk, later enkele malen met Melissant.

Niet tevergeefs

Dat het niet tevergeefs is om als kleine kerkelijke gemeente te blijven beroepen, ondanks de telkens weer teleurstellende uitkomst, werd in Ouddorp wonderlijk duidelijk. “Nee, je durft natuurlijk nooit op een verblijdend antwoord te rekenen”, geeft Grinwis aan, “maar toch is er bij elk uitgebracht beroep weer die stille hoop”. En die is ditmaal niet beschaamd geworden.Nadat in april jl. de Ridderkerkse ambtsperiode voor ds. G. Pater, die predikant is sinds 2003, ten einde kwam was het beroep uit Ouddorp het eerste dat op hem werd uitgebracht. Vóór Ridderkerk was ds. Pater predikant te Opheusden en te Oud-Beijerland. Wanneer hij met zijn gezin naar Ouddorp komt is nog niet bekend. Ook niet op welke wijze in huisvesting zal worden voorzien, want een eigen pastorie heeft de Ouddorpse Gereformeerde Gemeente uiteraard nooit eerder nodig gehad. De kerkelijke gemeente telt momenteel circa 190 leden, waarvan er bijna honderd belijdend lid zijn en bijna 90 dooplid. Het hoogste aantal leden telde de gemeente in het jaar 2000. Het ledental bedroeg toen 215, na een constante groei sinds 1970. Het ledental staat nu op het niveau van 1990.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!