Statushouders ondertekenen participatieverklaring tijdens bijeenkomst op gemeentehuis

Artikel geplaatst op: 12-7-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op woensdagmiddag 5 juli ondertekenden zeventien uit Syrië afkomstige statushouders de participatieverklaring. De participatieverklaring is sinds 2017 een verplicht onderdeel van de inburgering. Dit betekent dat alle nieuwkomers als onderdeel van hun inburgeringsexamen eerst het traject rond de participatieverklaring moeten doorlopen bij de gemeente.

Het participatieverklaringstraject bestaat uit een inleiding in de Nederlandse kernwaarden (in de vorm van workshops) en de ondertekening van de participatieverklaring op het gemeentehuis. Via dit traject laat de gemeente Goeree-Overflakkee nieuwkomers kennismaken met de rechten en plichten en de fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving. Het traject wordt afgesloten met het ondertekenen van de participatieverklaring, waarmee de nieuwkomer verklaart van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving kennis te hebben genomen en deze te respecteren.

Rechten en plichten

Vluchtelingen komen uit landen waar andere normen en waarden kunnen gelden dan wij in Nederland gewend zijn. Daarom is het belangrijk om helder te maken wat wel en wat niet gebruikelijk is in onze samenleving. De statushouders volgden daarom workshops over de basisprincipes van de Nederlandse samenleving. Ze hebben geleerd over de Nederlandse kernwaarden, zoals vrijheid, gelijkheid, solidariteit, participatie en de Grondwet. Wethouder De Jong zegt hierover: "Het is voor nieuwkomers in onze samenleving van belang de gewoonten in Nederland te kennen, waaronder voor ons alledaagse handelingen zoals het schudden van de hand, ook door vrouwen."

Feestelijke bijeenkomst

Voor deze groep statushouders, die de verklaring op 5 juli heeft getekend, is door de gemeente Goeree-Overflakkee in samenwerking met Stichting Vluchtelingenwerk een bijeenkomst georganiseerd. De heer Ali Taleb (sinds mei 2016 woonachtig op Goeree-Overflakkee) sprak namens de groep tot de wethouder en andere belangstellenden. "Tijdens de workshops heb ik heel veel geleerd wat de waarden en normen van Nederlandse samenleving zijn: vrijheid en gelijkwaardige participatie. Ik voel me echt in dit prachtige eiland thuis. Ik hoop dat ik het inburgeringstraject zo snel mogelijk afmaak en daarna kan ik een baan vinden. Ik dank iedereen die ons heeft geholpen. Ook elke bewoner van dit eiland die ons tegenkomt met een glimlach."


Eerdere berichten

Twee motorrijders omgekomen na frontale botsing

21-6-2018

OOLTGENSPLAAT - Bij de Meeuwentunnel aan de Bosweg onder de A29 door (ter hoogte van Hellegatsplein) zijn woensdagavond ...

Bewoners Westvoorne bezoeken SPAR Goeree

19-6-2018

GOEDEREEDE - Onlangs bezochten ca. 25 bewoners van Woonzorgcomplex Westvoorne te Goedereede de plaatselijke SPAR superma...

Bewustwording cyberrisico's lokale ondernemers

19-6-2018

MIDDELHARNIS - "Honderdduizenden websites MKB slecht beveiligd." "Driekwart van de Nederlandse bedrijven ...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!