Afzien op Mount Everest

Artikel geplaatst op: 7-7-2017

STELLENDAM - ''Durf te dromen'', zo start bergbeklimmer Jaco Ottink zijn verhaal. Om te vervolgen: ''Wat is jouw droom?'' Verschillende vingers vliegen de lucht in. ''Niet meer naar school!'', roept de een. ''Geen rekenen meer!'', roept de andere. Vervolgens kijken ze met ontzag naar de man voor de klas als die vertelt dat hij geboren is in Nederland, maar ook al in Singapore en Australië heeft gezeten en nu is neergestreken in Polen. Het belooft een interessant uurtje te worden op basisschool CBS Het Kompas in Stellendam.

Tekst en foto: Erwin Guijt

''Alles begint bij de voorbereiding. Je kunt niet zomaar even de Mount Everest oprennen'', is een van de eerste dingen die Jaco de kinderen van groep 4 tot en met 8 meegeeft. En hij kan het weten. Jaco heeft de zeven hoogste bergen ter wereld bezocht, op zeven continenten, met zeven verschillende culturen. Hij bezoekt de school naar aanleiding van een werkstuk van Gideon. Jaco is op zijn 16e al begonnen met klimcursussen in Zwitserland. ''Wat is het doel van een bergbeklimmer eigenlijk?'' vraagt hij aan de klas. De antwoorden variëren van ''de top halen'' tot ''niet vallen''.

IJsbijl

Jaco legt uit dat de top halen niet het belangrijkste is; je moet ook nog terug. ''De meeste ongelukken gebeuren op de terugweg. Je moet je concentratie bewaren tot je weer veilig in het basiskamp bent. Als je gaat voetballen ben je er ook nog niet als je in de pauze met 1-0 voorstaat. Dan moet je juist nog de energie hebben om de wedstrijd tot een goed einde te brengen.'' En natuurlijk hoort daar ook een stukje materiaal bij, zo showt hij een fikse ijsbijl. ''Wow'', laat een leerling zich ontsnappen.

De ijsbijl is niet het enige wat mee de berg op moet. Voor de beklimming van de Mount Everest moesten ze voor tien weken voedsel meenemen. Dat houdt in; 6000 eieren, 600 kg pasta, 1200 Snickers en Marsen en 10 kilometer touw. Daarbij komen nog 60 zuurstofflessen van 8 kilo per stuk. Gelukkig hoeven de expeditieleden dat niet allemaal zelf te tillen, de tocht naar boven wordt begeleid door sherpa's en yaks.

Zuurstofmasker

Qua hygiëne kan Jaco geen gouden bergen beloven. ''Zo kunnen we maar één keer per week douchen.'' Bah, verzucht een meisje op de eerste rij. ''Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk aan hygiëne te doen. Zo wassen we altijd onze handen als we de eettent ingaan. De geur nemen we dan maar voor lief.'' Het meisje op de voorste rij lijkt nog niet overtuigd.

''Het is erg belangrijk om elkaar te steunen bij het bergbeklimmen. Je bent één team, hoewel je allemaal anders bent. Dat kan best wel eens moeilijk zijn als je humeur bergafwaarts gaat. Maar je hebt elkaar wel nodig tijdens de moeilijke bergbeklimming. Het moeilijkste is nog wel het gebrek aan zuurstof. Probeer maar eens een zomervakantie lang door een rietje te ademen.'' Dat vereist wel training. Hoe hoger je komt, hoe moeilijker het wordt. Als de bergbeklimmers eenmaal boven de wolken zitten, moeten ze een zuurstofmasker op. En veel drinken: ''Elke 1000 meter moet je 1 liter water drinken.''

Lichaam

Dan volgt er nog een verhaal dat leerlingen de haren ten berge laat rijzen. ''We waren nog op ongeveer een uurtje van de top en toen zagen we opeens een lichaam langs de ijshelling rollen, dat in een kloof zo groot als deze school verdween. Dan sta je daar op duizenden meters hoogte en dan moet je in een paar seconden een beslissing nemen.'' Met open mond zit een jongen in een blauw shirt te luisteren. ''Uiteindelijk viel het gelukkig mee; het was een soort slaapzak met armen en benen dat naar beneden viel…''

Allemaal succesvol

Tegen een korte spanningsboog van de leerlingen loopt de spreker in ieder geval niet aan. De hele zaal leeft mee met de avonturen van de bergbeklimmers. Er volgt ook nog een motiverend gedeelte. ''Jullie zijn allemaal succesvol. Hoewel je dat misschien niet altijd denkt, ga je wel vooruit. Je moet doelen stellen die elke keer net iets verder liggen. Mijn doel is om 1 miljoen mensen mijn verhaal te vertellen en te motiveren.''

Dan gaat de bel. Leerlingen zwermen als bijen om Jaco heen om een handtekening en een foto. Dan vliegen ze het lokaal uit, nog onder de indruk van het verhaal. En dan weten ze nog maar het topje van de ijsberg.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!