Duitse sociaal democraten op bezoek bij Pvda-raadsfractie

Artikel geplaatst op: 30-6-2017

MIDDELHARNIS – 'Nederlanders en hun strijd tegen het water', Dat was het thema van het bezoek, dat SPD-leden uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen brachten aan Goeree-Overflakkee.

De 14 gasten kwamen naar het eiland op uitnodiging van de PvdA-afdeling Goeree-Overflakkee. In 2015 is er een uitwisseling ontstaan tussen de sociaal democraten uit de stad Bergkamen en de PvdA-fractie in de gemeenteraad. In Het Rondeel werd de themadag geopend door fractievoorzitter Jaap Willem Eijkenduijn.

Namens burgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee heette wethouder Gerrit de Jong het gezelschap welkom en sloot af met een gedicht van Hermann Hesse "Wie eine Welle". Hij sloot daarmee aan bij het thema van die dag "Nederlanders en hun strijd tegen het water". Alle gasten kregen van hem een tasje met wetenswaardigheden over onze gemeente aangeboden. Na een uitgebreid ontbijt werd door Peter Keuker een prestatie gehouden over de strijd tegen het water. Allereerst werd zo'n 20.000 jaar terug gegaan, naar de periode van de laatste ijstijd, toen de zeespiegel begon te stijgen en grote delen van ons land waren overgelaten aan het vrije spel van eb en vloed.Kort werd er stilgestaan bij de komst van Germaanse volken en de Romeinse tijd, toen jagers en boeren op vliedheuvels of terpen gingen wonen. Uitgebreid werd stilgestaan bij het inpolderen en het droogleggen van meren en de reden waarom de Nederlanders zoveel dijken hebben aangelegd. De bezoekers werd een duidelijk inzicht gegeven in de ontstaansgeschiedenis van ons eiland, dat samengesteld is uit wel 100 dijken 30 polders, die stuk voor stuk zijn teruggewonnen op de zee. Natuurlijk werd stilgestaan bij de Ramp van 1953 en de Deltawerken.

Aansluitend bracht het gezelschap een bezoek aan het Streekmuseum, waar gastheer Marinus van Dam in perfect Duits de groep mee nam in de verschrikkingen die ons eiland teisterden tijdens de Watersnoodramp van 1953. Vervolgens liet hij zien, hoe tot 1965 ons eiland bereikt kon worden via veerdiensten en welke vaste verbindingen thans ons eiland ontsluiten.Na een uitgebreide lunch in Het Rondeel werd het dagthema afgesloten in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Brigitte Mattiak gaf in haar dankwoord aan erg onder de indruk te zijn van alle prestaties die de Nederlanders hebben geleverd in hun strijd tegen het water. De inwoners van Goeree-Overflakkee vindt zij een dapper volk. Zij nodigde de PvdA-afdeling uit voor een tegenbezoek in juni 2018, waarin de bestuurlijke verhoudingen tussen deelstaat en regio onder de loep genomen zullen worden. Dan zal er door de PvdA-fractie gezocht worden naar overeenkomsten en verschillen in de verhoudingen tussen Goeree-Overflakkee en de Provinciale Staten.Er zal dan een, op uitnodiging van Landsdagafgevaardigde Rüdiger Weiss een bezoek gebracht worden aan het parlement in Düsseldorf.


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!