Bewoners, ouders en begeleiders klussen samen in en rond Salem

Artikel geplaatst op: 26-6-2017

DIRKSLAND – Snoeien, schoonmaken, kasten ordenen, ramen zemen, een wand verven. Er is altijd wel een klus te doen in en rond het huis. Bij woonlocatie Salem van Sjaloom Zorg maakten ze er één dynamische dag van: de Grote Klusdag. Afgelopen zaterdag waren bewoners, hun ouders, vrijwilligers en begeleiders druk aan het klussen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Salem, een voormalige pastorie aan de Voorstraat in Dirksland, vierde eerder dit jaar het 12,5-jarig bestaan van de locatie in de huidige hoedanigheid. In het huis met twaalf appartementen wonen jongeren met een licht verstandelijke beperking en een psychiatrische diagnose. Om het jubileum te vieren bezochten ze in maart Naturalis in Leiden en zagen daar met eigen ogen de onlangs uit Amerika overgekomen T.Rex.

Het idee kwam op om ook nog wat voor de ouders te organiseren. Een barbecue bijvoorbeeld. Maar, vond Gerda Pieters, een van de ouders, het is misschien veel beter om iets op te zetten waaraan ook bewoners en begeleiders hun steentje kunnen bijdragen. Een klusdag bijvoorbeeld. "Met en voor bewoners", zegt ze terwijl in de tuin van Salem meerdere mensen actief zijn met snoeien, plantjes poten, tegels leggen en de nieuwe chillplek van een dakje voorzien.

Driehoek

Een kluscomité heeft de dag grondig voorbereid. Naast Gerda Pieters telde dat comité nog drie leden: Toon Vellekoop, eveneens een ouder, begeleidster Karin Voogd en bewoner Joël van Assen. "We vind het bij Salem belangrijk om in de driehoek te werken", zegt Karin Voogd. "De driehoek bestaat uit cliënten, ouders en begeleiders. In de driehoek werken we samen. Dat is de basishouding bij Salem. Het is fijn dat de lijntjes kort zijn."

Zo'n dertig klussers waren zaterdag in de weer. Na het snoeien van een boom voor het huis, konden de ramen en de luiken weer eens goed worden schoongemaakt. Achter het huis was ook het nodige snoeiwerk, naast het leggen van een straatje, het vergroten van de fietsenstalling en – een grote wens van de bewoners – het realiseren van een chillplek: een overkapping met loungebanken en een fraaie buitenkachel. Andere leden van het klusteam zorgden voor eten en drinken tussendoor en na afloop voor een welverdiende barbecue in de zomerproof gemaakt tuin. Het benodigde materiaal kon worden aangeschaft dankzij een sponsorbedrag van de Vrienden van Sjaloom Zorg.

Volgens Gerda Pieters en Karin Voogd was de klusdag halverwege al een geweldig succes. Aan het eind van de ochtend waren heel veel klussen uitgevoerd, in een heel plezierige onderlinge sfeer. En toen was er nog een paar uur te gaan… "Dit was de eerste klusdag, maar misschien niet de laatste", aldus Gerda Pieters.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!