Luistertuin bij Goereese toren geopend

Artikel geplaatst op: 24-6-2017

GOEDEREEDE – Een aantal donateurs en bestuursleden van de Stichting Goereese Gemeenschap was vrijdag getuige van de ingebruikname van de opening van doorgang naar de 'luistertuin' bij de toren. In de luistertuin kan vanaf nu rustig en vrijwel ongestoord van de carillonklanken worden genoten.

Tekst en foto's Adri van der Laan

Al heel lang leeft bij de Stichting Goereese Gemeenschap – de beheerder van de Goereese toren - de wens om een speciale plaats te creëren waar het publiek in alle rust kan genieten van het carillonspel. Vrijdagavond was het zover dat stichtingsvoorzitter André Kastelein de sleutel in het slot van de nieuwe glazen deuren kon steken omn de toegang tot de luistertuin te ontsluiten en hiermee kwam weer iets van de verbinding terug tussen de toren en de Hervormde kerk van Goedereede.

Voordat de genodigden naar het carillonspel van Jan Bezuijen konden gaan luisteren gaf André Kastelein een overzicht van de geschiedenis van de kerk. Het kerkelijk leven in Goedereede begon in kort nadat men in stadsrechten kreeg er was een kapelletje aan de huidige Catharinastraat werd gebouwd en gewijd aan de Heilige Catharina. De welvaart nam toe en daarom werd een kerk gebouwd op de tegenwoordige plaats. Aanvankelijk waren toren en kerk aan elkaar verbonden maar door verval als gevolg van de economische teruggang werd het tussenstuk afgebroken en was er geen verbinding meer met de toren. Verschillende restauraties aan toren en kerk hebben het geheel weer wel een mooi aanzien gegeven, maar de verbinding tussen beide gebouwen is nooit meer hersteld. Met de ingebruikname van de luistertuin is er weer een klein stukje verbinding tot stand gekomen. En het was dan ook met enige trots dat de Stichting Goereese Gemeenschap vrijdag de luistertuin in gebruik kon nemen.

Vijf jaar geleden heeft de Stichting al het plan opgevat om een luistertuin te creëren. Het was niet zo gemakkelijk om vergunning voor het maken van de doorgang te krijgen, maar uiteindelijk kreeg men toch groen licht van de Rijksgebouwendienst. De doorgang is gemaakt waar vroeger ook al een doorgang was, maar deze is afgesloten tijdens de eerdere restauratie, dus aan de oorspronkelijke structuur is geen afbreuk gedaan. Via de doorgang – van glazen deuren – komt men op de ruimte tussen de toren en de kerk. Vanaf deze plaats zijn de carillonklanken uitstekend te horen. Volgens musicus Piet Westhoeve, die ook bij de opening aanwezig was, is het een ideale plaats omdat geluid vooral goed klink als het van boven naar beneden gaat en dat was ook vrijdagavond goed te horen toen stadsbeiaardier Jan Bezuijen het carillon liet klinken.

De luistertuin is gecreëerd op een deel van het oude kerkhof, waar ook nog een aantal grafzerken liggen. André Kastelein verzekert dat de rust van het kerkhof gerespecteerd zal worden. Momenteel zijn er nog geen zitplaatsen, maar men verwacht dat er binnenkort mooie banken zullen worden geplaatst.

De kosten van 'de doorbraak' bedragen ongeveer € 25.000,-. Dit bedrag werd bijeengebracht door bijdragen van de donateurs, een gift van de Rotary (de opbrengst van het Groot Dictee van vorig jaar) een bijdrage van afvalverwerker AVR en een subsidie van de voormalige gemeente Goedereede. Van deze gemeente ligt er nog een toezegging dat bij een eventueel tekort, er nog een bedrag beschikbaar is van € 2.000,-.

De luistertuin is alleen te bereiken via de ingang van het Torenmuseum en natuurlijk alleen geopend als de beiaard wordt bespeeld.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!