ANWB Streetwise maakt leerlingen bewuster van gevaren in het verkeer

Artikel geplaatst op: 16-6-2017

MIDDELHARNIS - In de achterliggende dagen was de ANWB op Goeree-Overflakkee aanwezig, met haar lesprogramma 'Streetwise'. Van afgelopen woensdag t/m vandaag gaven professionele instructeurs van de ANWB op Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits praktische en interactieve verkeerslessen en -trainingen, die erop gericht zijn om leerlingen bewust te maken van de gevaren in het verkeer.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Streetwise is een programma met verkeerslessen voor leerlingen van 4 tot 15 jaar. De ANWB vindt het belangrijk dat iedereen, dus ook kinderen, zich veilig in het verkeer kunnen begeven. Daarom ontwikkelde ze al in 2006 haar praktische lesprogramma Streetwise. Toen nog alleen voor het basisonderwijs. Maar omdat vooral ook onderbouwleerlingen in het voortgezet onderwijs een kwetsbare groep vormen in het verkeer, heeft de ANWB in 2015 hiervoor een extra lesprogramma voor deze doelgroep gelanceerd: ANWB Streetwise Next Level. Jongeren tussen de 12 en 16 jaar moeten na de basisschool ineens grotere afstanden fietsen door drukker verkeer dan ze tot dan toe gewend waren. Groepsgedrag, ook onderweg, speelt in toenemende mate een rol, waardoor ze dikwijls meer oog hebben voor elkaar en voor hun mobiel dan voor het verkeer. Jaarlijks zijn er relatief veel verkeerslachtoffers onder jongeren uit het voortgezet onderwijs. Dus kwamen, als vervolg op de vier modules voor het basisonderwijs, er twee modules bij voor het voortgezet onderwijs. Kennisoverdracht, zelf ervaren en zelfreflectie zijn daarbij de middelen waarvan gebruik gemaakt wordt om het verkeersgedrag van leerlingen in deze leeftijdscategorie positief te beïnvloeden.Voor de eerste klas van het voortgezet onderwijs is er de verkeersworkshop 'Ik & het verkeer'. Een interactieve workshop met vragen en stellingen over verkeer, ethische verkeersdilemma's, persoonlijke verhalen en confronterende beelden, gericht op zelfreflectie.Voor de tweedeklasleerlingen komt de speciale Streetwise verkeersbus, vol met apparatuur, naar school. Ook hier volgen de leerlingen interactieve workshops. Aan de orde komen onder andere het gebruik van de mobiele telefoon, fietsen in groepen, alcohol in het verkeer. Met elkaar denken de leerlingen na en discussiëren ze over wat wel en wat niet kan. Om te ervaren wat de dode hoek betekent nemen leerlingen zelf plaats op de bestuurdersstoel van de bus. Tijdens een digitaal spel komen vervoersmiddelen, verkeersregels en verkeersgedrag aan de orde. Leerlingen vormen daarbij duo's. Het snelste duo met de meeste goede antwoorden wint. Verder is er een kennisquiz over verkeer, voorrangssituaties en wetenswaardigheden, waarbij een animatie laat ziet wat er bij het gegeven antwoord zou gebeuren. En een scootersimulator maakt het belang duidelijk van zien en gezien worden in het donker. Door te zien, te horen en zelf te ervaren zet Streetwise erop in dat leerlingen bewuster deelnemen aan het verkeer, met gevaarherkenning en verkeersveilig gedrag.Scholen die gebruikmaken van het Streetwise lesprogramma dragen hier vanzelf aan bij, maar omdat de ANWB veel belang hecht aan de verkeersveiligheid van jongeren, financiert vanuit het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen beginsel de ANWB dit voor het grootste deel zelf.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!