'Mobieltje, wifi en DECT-telefoon zijn slecht voor de gezondheid'

Artikel geplaatst op: 13-6-2017

SOMMELSDIJK – Wie een pakje sigaretten koopt ziet direct een overduidelijke en confronterende waarschuwing: roken leidt tot allerlei ernstige kwalen. Zo'n soort waarschuwing ontbreekt op de verpakking van een mobiele telefoon, een router of een DECT-telefoon. Ten onrechte, vinden veel mensen die menen dat ook de blootstelling aan hoogfrequente straling schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Natuurkundige Leendert Vriens hield maandag 12 juni een lezing over dit onderwerp in een afgeladen Sommelsdijkse landbouwschuur. "Het risico van straling is niet veel lager dan dat van alcohol en tabak."

Door Kees van Rixoort

Vriens is ervaringsdeskundige. Hij werd zelf behoorlijk ziek, zonder dat artsen de oorzaak daarvan konden vaststellen. Aan de onduidelijkheid kwam een eind toen Vriens erachter kwam dat de DECT-telefoon naast zijn bed de boosdoener was. Hij trok de stekker eruit en na verloop van tijd waren de klachten weg.

Voor gek verklaard

Sindsdien wil Vriens anderen bewust maken van het kwaad dat draadloos internet, draadloze telefoons en babyfoons, mobieltjes en zendmasten kunnen aanrichten. Dat is nodig, want er is veel onwetendheid en de gezondheidsrisico's worden niet erkend. "Je voelt je een eenling, je wordt voor gek verklaard. Het zit tussen je oren, krijg je te horen." Harde bewijzen voor de schadelijke effecten van elektromagnetische straling zouden er niet zijn.

Maar Leendert Vriens weet wel beter. Hij betoogde dat er honderden wetenschappelijke studies zijn die uitwijzen dat er op zijn minst reden tot bezorgdheid is. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) concludeerde bijvoorbeeld dat de straling van draadloze technologie mogelijk kankerverwekkend is. Toch blijft de erkenning uit. Volgens Vriens omdat er enorme bedragen omgaan: producenten, telecombedrijven en overheden (die btw ontvangen over elke aankoop) verdienen veel geld aan draadloze apparaten. De blootstellingslimieten zijn in Nederland veel en veel hoger dan in strengere landen als Oostenrijk en Italië.

"Je voelt het niet, hoe kan het dan kwaad doen", vroeg Vriens over elektromagnetische straling. Zijn antwoord: "Röntgenstralen voel je ook niet, maar als je er te veel van krijgt, word je heel erg ziek." Een DECT-telefoon staat de hele dag te stralen, een pc of een laptop ook. Met wifi en een babyfoon erbij heb je een huis vol elektromagnetische straling. Vriens: "Die dringt effectief je lichaam binnen, als een grote rij soldaten, stampend op een brug."

Na jaren van blootstelling aan deze invasie kunnen processen in je lichaam verstoord raken en openbaren zich gezondheidsklachten als slapeloosheid, hoofdpijn, oorsuizingen, hartkloppingen, hartritmestoornissen, huidproblemen, verminderde vruchtbaarheid. Op langere termijn, zo betoogde Vriens, kan straling het immuunsysteem aantasten en is er een verhoogd risico op kanker.

Verontrustende cijfers

Hij zei dat hersentumoren vaker voorkomen aan de kant van het hoofd waar de mobiele telefoon aan het oor wordt gehouden. Ook kwam hij met verontrustende cijfers: meer gevallen van kanker na het plaatsen van een zendmast in de directe omgeving en een explosieve stijging van prostaatkankerpatiënten in de Verenigde Staten nadat de mobiele telefoon in zwang kwam in de jaren negentig.

Het was bepaald geen verblijdende boodschap die Leendert Vriens over zijn publiek uitstortte. Maar gelukkig had hij ook tips om goede voorzorgsmaatregelen te nemen. De belangrijkste tip – gepresenteerd als eerste keus – is om alles wat draadloos de deur uit te doen en over te gaan op verbindingen met kabels. De tweede keus is eco-DECT-telefoons, -wifi en – babyfoons aanschaffen. "Die stralen alleen bij gebruik. Bij eco-wifi heb je een stralingsreductie van 95 procent."

Andere aanbevelingen van Vriens: zo weinig mogelijk mobiel bellen, goed eten en drinken, zet smartphones en tablets op de vliegtuigstand, installeer zo weinig mogelijk apps ("want die zijn constant interactie met internet aan het zoeken"), zet bluetooth uit, stream en download zo weinig mogelijk en zorg ervoor dat pc's geaard zijn. Verder is het goed om met de buren te overleggen, want hun straling gaat dwars door de muur en is dus ook schadelijk, en om te protesteren als er een zendmast geplaatst dreigt te worden. "Het alternatief is glasvezelverbindingen. Die zijn absoluut veilig."

Ook, en daar besloot Vriens mee, is het goed om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de gevaren van elektromagnetische straling. In ieder geval waren er in Sommelsdijk een stuk of tachtig bezoekers die aan het denken zijn gezet.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!