Goereese Portdagen: 'Een mooie traditie'

Artikel geplaatst op: 13-6-2017

GOEDEREEDE – De enige stad van Goeree-Overflakkee, Goedereede, staat op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni weer geheel in het teken van de Portdagen. Een dag eerder begint het aansprekende evenement al met Havendag Junior en een portproeverij. Stichting Goereese Portdagen organiseert beide onderdelen en heeft een aantrekkelijk programma samengesteld voor jong en oud.

Door Kees van Rixoort, foto's: Desiree van Halewijn

In 2012 vierde Goedereede dat het zevenhonderd jaar geleden stadsrechten kreeg. Bovendien bestond de toren vijfhonderd jaar. Aanleiding genoeg voor een geslaagd stadsfeest met bourgondische trekjes. Dat moet een vervolg krijgen, vond een groepje inwoners van het stadje, dat de sfeer en het enthousiasme wilde continueren.

En het vervolg kwam er ook: de Goereese Portdagen. Die benaming verwijst niet naar een drankfestijn, maar naar de vondst van honderden portvaten voor de kust van Goeree in 1918. Vissers brachten de vaten aan wal en plaatsten die langs de haven van Goedereede. Daarna volgde de openbare verkoop van de inhoud, die bestaat uit 'portwijn'. De opbrengst was niet gering: ruim 293.000 gulden.

Dit alles maakte diepte indruk in en rond het stadje. Een mijlpaal in de geschiedenis van de twintigste eeuw, die sinds vier jaar ook naamgever is van het evenement in vervolg op de viering van het 700-jarig bestaan. Het begon in 2013 met een bourgondische avond vol muziek en lekker eten. Een jaar later was het al een meerdaags evenement voor iedereen. Jong en oud, Goereeër en overkanter, kerkelijken en niet-kerkelijken – iedereen vindt wel iets van zijn gading tijdens de Portdagen.

Breed en divers"We willen ontmoeting en saamhorigheid stimuleren", zegt Esther Breen, bestuurslid van de Stichting Goereese Portdagen. "En dat lukt ook: tijdens de Portdagen zie je iedereen met elkaar praten. Er is van alles te doen. Het programma is zo breed en divers mogelijk, zodat alle doelgroepen aan hun trekken komen." De meeste activiteiten vinden plaats op de Markt, in hartje Goedereede.

De Portdagen beginnen donderdagavond 15 juni met een 'proloog': Port en Dans, een portproeverij met livemuziek in de Barakken. De echte opening van het evenement is een dag later om halfvijf in de middag. Na een gratis glaasje port en beiaardspel vanaf de toren, kunnen de feestgangers eten aan lange tafels op de Markt. Daarna is er een open podium ('Laat je talent horen of zien') en speelt toneelclub De Klokkedieven de voorstelling 'Trammelant in Goedereede'. Bart en Alex sluiten de eerste dag af met livemuziek.

De volgende dag, zaterdag 17 juni, begint om half tien met een stadsontbijt in de Barakken. Om elf uur start een markt met oude ambachten, eten en drinken en live entertainment. Dan gaat ook het kinderplein open. Even later, om half twaalf, staat de badeendenrace op het programma. In de haven verschijnen wel tweeduizend eenden om tegen elkaar te racen. Verder zijn er twee klederdrachtenshows (half twaalf en half twee), een optreden van het Rozenburgs Mannenkoor in de kerk (halfdrie) en een concert van Koninklijke Fanfare Apollo (halfvijf). Om zeven uur voeren De Klokkedieven nogmaals 'Trammelant in Goedereede' op en daarna is er livemuziek van poptroubadour Ed Citroen en het Portkoor 2017.

Het is de vierde keer dat de Goereese Portdagen op het programma staan. Volgend jaar is het eerste lustrum, in het jaar dat de portvaten honderd jaar terug aan de haven van Goedereede stonden.

Havendag JuniorGoedereede is dit jaar de enige locatie van de Havendag Junior. Die vindt plaats op donderdag 15 juni. Scholieren van de basisscholen (groepen 7 en 8) voeren meerdere opdrachten uit en komen zo spelenderwijs meer te weten over onder meer de visserij, vuurtorens, het seinen met vlaggen, sluizen en vestingwerken. Dit aan de hand van een opdrachtenboekje.

Vorig jaar was de Havendag Junior op drie locaties: behalve Goedereede ook Middelharnis en Ooltgensplaat. Het leerzame evenement voor de jeugd dreigde dit jaar helemaal te verdwijnen, maar de Stichting Goereese Portdagen zag kans om het voor Goedereede te behouden. "Het zou zonde zijn als niet zou doorgaan", zegt Esther Breen, "daarom heeft onze stichting een werkgroepje gevormd om het te organiseren voorafgaand aan de Portdagen en bekostigd door dezelfde sponsors. Daarnaast heeft de gemeente een subsidie verstrekt. Zo is Havendag Junior ook dit jaar gratis toegankelijk." Er doen ongeveer honderdzestig leerlingen mee van zes basisscholen, niet alleen van de kop van het eiland, maar ook uit Melissant en Sommelsdijk.


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!