'Vrienden van Ziekenhuis' zorgt al tien jaar voor extra voorzieningen

Artikel geplaatst op: 13-6-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE – Tien jaar geleden werd de Stichting 'Vrienden van Ziekenhuis Dirksland' opgericht. In de afgelopen tien jaar heeft de Stichting, die bestaat uit 'vrienden en partners', een belangrijke bijdrage geleverd aan het in materiële zin goed functioneren van het streekziekenhuis.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Met voorzitter, dr. Pieter Helmsing, secretaris Toos Buijs en penningmeester Arna de Wit, kijken we terug op de afgelopen tien jaar en vooral ook vooruit, want het werk van 'De Vrienden' blijft nog steeds nodig.

In mei 2007 werd de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland opgericht. Dr. Helmsing werd op de afscheidsreceptie van een van de lokale huisartsen door de directie gevraagd of hij een stichting op wilde zetten, met als doel om een 'doorlopende geldstroom' te realiseren die voor het ziekenhuis extra voorzieningen kan bekostigen. Ruim tien jaar eerder was al eens een geslaagde actie gevoerd voor een CT-scanner in het ziekenhuis, maar met de komst van de Stichting zouden dergelijke acties voor voorzieningen een meer gestructureerd karakter krijgen.Met de 'extra voorzieningen' worden dan zaken bedoeld die niet direct uit het normale ziekenhuisbudget kunnen worden betaald. In de afgelopen twee decennia hebben 'De Vrienden' bewezen dat ze aan hun doelstelling voldeden. Een groot aantal voorzieningen kon door bijdragen worden aangeschaft. Voorbeelden hiervan zijn: apparatuur voor verschillende afdelingen, een videokamer, een aanzienlijke bijdrage aan het verloskundig centrum, een vacuümpomp voor wondbehandeling, enz. Wie de verschillende geslaagde projecten van de Stichting bekijkt, begrijpt dat hier grote bedragen mee zijn gemoeid, want medische apparatuur en voorzieningen zijn niet goedkoop.

BronnenDe Stichting put voor haar financiën uit vier verschillende bronnen. Zo zijn er de eenmalige giften. Als patiënten het ziekenhuis verlaten krijgen ze een folder van de Stichting mee. Hierin wordt uitleg gegeven over het doel van 'De Vrienden'. Uit dankbaarheid zou dan een eenmalige donatie kunnen worden overgemaakt. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om donateur te worden. Voor een jaarlijkse bijdrage van minimaal € 20,- wordt men 'Vriend van het ziekenhuis'. Een belangrijke steun komt van de partners van de Stichting. Partners zijn bedrijven en organisaties die een structurele financiële en materiële ondersteuning geven. De partners van de Stichting worden op de website duidelijk genoemd als de betreffende partner daar prijs op stelt. Het grootste deel van de inkomsten van de Stichting zijn legaten. Na een overlijden ontvangt de Stichting een legaat dat veelal bestaat uit een fors geldbedrag. Daarnaast zijn er spontane acties waarbij de Stichting als het goede doel wordt gekozen. Als voorbeeld noemen de bestuursleden de financiering van tien wiegen door olieraffinaderij Exxon. Na een bezoek aan het eiland van een directielid was hij zo onder de indruk van de omgeving, dat het bedrijf graag iets wilde geven voor het ziekenhuis. Een grote 'klapper' was de 'omloopcouveuse'. Deze kon worden aangeschaft dankzij de sponsoring van deelnemers aan de Omloop.

MisverstandDe bestuursleden van de Stichting doen er alles aan om hun activiteiten en hun hun doelstelling onder de aandacht te brengen bij mensen in de regio. Dan blijkt dat men niet altijd begrijpt waarom een dergelijke stichting nodig is. 'Kosten van het ziekenhuis worden toch door de zorgverzekeraar vergoed?' zegt men dan. Dit is een misverstand, de voorzieningen waaraan de Stichting een bijdrage levert hebben weinig met ziektekosten te maken. Een ziekenhuis krijgt door de Nederlandse Zorgautoriteit een budget toegewezen, dat onder meer gebaseerd is op het aantal bedden en het aantal inwoners van het verzorgingsgebied. Met dat budget dient een instelling haar werk te kunnen doen. Dr. Helmsing weet uit ervaring dat er dan geen ruimte meer over is voor extra voorzieningen en hierin wil de Stichting voorzien.

De organisatie is transparant. Als de Stichting de middelen heeft voor een bepaald doel, wordt de streekpers uitgenodigd als het doel wordt overhandigd. Zo kunnen gevers zien waar hun geld blijft. In verband met privacyregels van banken lukt het niet altijd om gevers persoonlijk te bedanken als ze een gift hebben overgemaakt. Bij het uitzoeken van de projecten voor het ziekenhuis werkt het stichtingsbestuur nauw samen met de ziekenhuisdirectie. De directie maakt hun wensen bekend, maar uiteindelijk beslist het stichtingsbestuur.

BekendheidBekendheid is heel belangrijk voor de Stichting en graag zag men dan ook dat hun bestand van donateurs en partners zou worden uitgebreid, "want het is een wonder dat we hier nog een ziekenhuis hebben…"

Wie meer wil weten over de Stichting kan terecht op de website www.vrienden.zhsdirksland.nl. Hier is ook informatie over de voltooide projecten. Daar kan men ook een aanmeldformulier vinden om 'vriend' te worden. Giften kunnen overgemaakt worden naar NL62 RABO 013334503 t.n.v. Stichting 'Vrienden van Ziekenhuis Dirksland'.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!