Ellen en Saskia, politica in spé:

Artikel geplaatst op: 13-6-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE - Dertig vrouwen en mannen, vijftien per eiland, namen dit voorjaar deel aan de zes avonden omvattende cursus Politiek Actief. Georganiseerd door de gemeenten Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee en verzorgd door ProDemos, Huis voor democratie en rechtstaat. Een cursus bedoeld voor hen die er over nadenken op korte of wat langere tijd politiek actief te worden en de mogelijkheden daartoe willen aftasten. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 een actueel onderwerp. Samen met twee vrouwelijke deelnemers, Ellen Nijssen uit Middelharnis en Saskia Sinke uit Ouddorp, een terugblik en inzicht in hun motivatie.

Door Jaap Ruizeveld

De bijeenkomsten vonden afwisselend plaats in Zierikzee (gemeentehuis)en Middelharnis (Rondeel) met als afsluiting het bijwonen van een raadsvergadering. De cursus speelde ook in op de wens van inwoners die willen weten op welke wijze zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. Ellen (48) en Saskia (37) zaten in het 'team Goeree-Overflakkee'.

BetrokkenheidThuis bij Ellen aan de Singelkade in Middelharnis praat ik met de beide dames over hun eilandelijke betrokkenheid. Over hun ambitie om op korte termijn (gemeenteraadsverkiezingen 2018) of op wat langere tijd zich concreet met de lokale politiek bezig te willen houden. Burgemeester Grootenboer complimenteerde recent de cursisten met hun inzet. Zij stimuleerde hen daarmee verder te gaan. " Wellicht mogen wij één of meerdere van jullie volgend jaar in de nieuwe raad als volksvertegenwoordiger begroeten".

AanraderBeide dames zijn uiterst positief over de gevolgde cursus. "Op speelse wijze, met humor en afwisseling van theorie en praktische opdrachten, zijn concrete onderwerpen aan de orde gesteld. Dit alles in goed samenspel met inleiders. Het was best een dynamische groep, die je het gevoel gaf dat je met insiders aan de slag was. Taken, rollen van de gemeente. Het besluitvormingsproces, aandacht voor het lobbyen en vaardigheden ontwikkelen als van debater. Kennis opdoen van politieke partijen, de verkiezingen en basiskennis over gemeentefinanciën. Samenvattend: Deze cursus is een aanrader".

InteresseEllen Nijssen is over haar (liberale) ambitie ten aanzien van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 duidelijk. Zij zal zich verkiesbaar stellen. Ellen is geboren (in Nieuwe-Tonge) en getogen op het eiland en nu woonachtig in Middelharnis. Haar drive is om een steentje bij te dragen aan goede doelen. Dat kwam jarenlang tot uiting in de Ladies' Circle Goeree-Overflakkee, een serviceclub voor vrouwen tot 45 jaar met als motto service en vriendschap. De politieke interesse is ook snel verklaarbaar. Haar vader was landelijk actief voor de VVD. In het Lokaal Netwerk van de VVD op het eiland vervulde Ellen tot voor kort de functie van secretaris. Nu is Nynke Zwaga als zodanig werkzaam.

EfficiënterWaarom een, liefst verkiesbare, plaats op de lijst van de VVD bij de raadsverkiezingen in 2018? Ambitie, interesse en eilandgevoel enerzijds. Anderzijds de wens om bepaalde zaken anders aan te willen pakken. Als moeder en ondernemer denk ik dat het efficiënter kan. Anders georganiseerd. Noem het pragmatisch. Om zo, met een duidelijke (economische) portefeuille, je te kunnen en mogen inzetten voor de inwoners van onze mooie gemeente. Dat is het.

Meer vrouwenWat Saskia Sinke uit Ouddorp betreft komt daar nog een belangrijk statement bij en dat deelt uiteraard Ellen. Dat is het feit van de ondervertegenwoordiging van het aantal vrouwen in de lokale overheid. Slechts drie zetels worden er door vrouwen ingenomen op een totaal van 29 zetels. Beide dames hopen dat dit in 2018 bij de verkiezingen sterk zal toenemen. Saskia Sinke heeft bestuurskunde gestudeerd, woonde in Rotterdam en verhuisde naar de eilandelijke badplaats. Was in de Maasstad de betrokkenheid in het sociale leven en gebeuren in straat en wijk beperkt, nu is dat anders. Zeker, je bent een 'overkanter' maar hier voel je de prikkel om iets te willen en te mogen bijdragen aan 'je' eiland, want zo voelt het.

Nog iets te vroegJe ziet en ontdekt je omgeving. Je volgt gericht wat er zich afspeelt op sociaal, maatschappelijk en politiek vlak. En je gaat op zoek. De cursus Politiek Actief paste daar perfect in. En soms kruipt het bloed… Want over betrokkenheid gesproken. Vader Sinke was destijds burgemeester in Goedereede en bekleedde vele functies in de visserijsector op het eiland, in de regio en landelijk. Saskia heeft nog de tijd om haar, voorzichtig uitgesproken, CDA-gevoelens te effectueren. De raadsverkiezingen in 2018 dienen zich voor haar, nu nog, iets te vroeg aan.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!