Het weeghuisje van Den Bommel is terug als 'U bevindt zich hier'

Artikel geplaatst op: 6-6-2017

DEN BOMMEL – Het weeghuisje bij de haven van Den Bommel was altijd dé plek om elkaar te ontmoeten, de laatste nieuwtjes door te nemen, sterke verhalen aan te horen en uit te kijken over het water en de bedrijvigheid op de kaden. Dat huisje is gesloopt. Maar er is een nieuwe plek van ontmoeting voor in de plaats gekomen. Deze 'U bevindt zich hier', een kunstzinnig 'zitbeleefelement', is vrijdagmiddag 2 juni feestelijk in gebruik genomen.

Door Kees van Rixoort

Het zitbeleefelement in Den Bommel is onderdeel van een kleine familie. Er zijn soortgelijke elementen geplaatst bij het Expostrand in Stellendam en de Banaan aan het Hellegat. Voor een vierde familielid, dat bij het havenhoofd van Middelharnis moet komen, is nog geen geschikte locatie gevonden.

De zitbeleefelementen staan op de grens van land en water, aan het Haringvliet. Ze zijn gemaakt van metaal en beton. In Den Bommel staat de contour van het oudste weeghuisje met daarop een windvaan. Daarvoor zijn betonnen blokken geplaatst, die samen een bankje vormen om, net als vroeger, op te zitten, of met anderen het nieuws door te nemen. Of te mijmeren over de omgeving en de geschiedenis, die via QR-codes tot leven komt. Letters op de betonnen zitblokken vormen de term 'U bevindt zich hier'.

De 'U bevindt zich hiers' zijn gerealiseerd in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Het is een project van het Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta, dat mede gesubsidieerd is door de provincie Zuid-Holland. De zitbeleefelementen zijn ontworpen door beeldend kunstenaar Milou van Ham en architect Laura Weeber.

De feestelijke ingebruikname in Den Bommel, die tevens gold voor de andere zitbeleefelementen, bestond uit het lichten van de gerestaureerde hefboom voor de weegbrug, die nog in het wegdek aanwezig is. Het was een klus voor onder anderen de ontwerpers, wethouder Gerrit de Jong en Jan de Geus, bestuurssecretaris van het Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta.

Sociale functie

Voordat het zover was had Rien Bakelaar, gepresenteerd als het wandelende geschiedenisboek van Den Bommel, verteld over de historie van het weeghuisje. Het oudste huisje stond tot de Ramp van 1953 veel dichter bij het dorp. Bakelaar had het over de oprichting van de coöperatieve weegbrug in 1891, de drukte in het najaar, als de suikerbieten moesten worden gewogen en getarreerd om het nettogewicht te bepalen, het laden van de schepen en de bouw van een nieuwe weegbrug buitendijks. "Maar het weeghuisje had niet alleen handelsdoeleinden, het had ook een sociale functie. Jammer dat het verdwenen is: een groot gemis. Gelukkig is er na de afbraak nu weer een plekje waar de oude traditie kan worden voortgezet."

Milou van Ham en Laura Weeber lichtten hun ontwerp toe. "Het was een ingewikkelde opdracht", zei de laatste. "We hadden namelijk te maken met vier verschillende locaties. De locatie Den Bommel is bijzonder omdat er zoveel herinneringen zijn en omdat het een beetje een verwaaide, verwaarloosde plek is. We bedachten een blokkensysteem, dat op de verschillende locaties in een andere formatie geplaatst kan worden. Hier is het een bankje. Bij het Hellegat heeft het zitbeleefelement de vorm van een grote picknicktafel en bij het Expostrand is het talud van de dijk gebruikt om er een tribune van te maken. Voor het zitbeleefelement van Middelharnis moeten we nog een goed plekje zien te vinden."

Recreatief Netwerk

Volgens Jan de Geus van het Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta is het nog een hele uitdaging om natuur en recreatie bij elkaar te brengen en een goede balans tussen die twee te vinden. Dat is wel de taak van het schap. De bankjes – "Als schap zijn we gewend om in bankjes te praten" – zijn een onderdeel van het Recreatief Netwerk Haringvliet. Ook aan de andere kant van het water moeten zitbeleefelementen komen.

"Je stopt hier vanzelf", zei De Geus over de 'U bevindt zich hier' in Den Bommel. "Om te genieten van het prachtige uitzicht op het water en de Haringvlietbrug, die je doet beseffen dat we op een eiland leven, de natuur en het historische haventje, dat deels recreatief is, maar ook nog een werkhaven. Terecht dat hier de onthulling is."

Wethouder Gerrit de Jong, die de ontwerpsters complimenteerde met hun creatie, droeg twee gedichten voor, waaronder een zelf bewerkt erfgoedsonnet: 'Wat door zovelen zo vaak is benut, / die wereldwijd geziene beeldcultuur, / die onderzocht wordt, waaraan wordt gewerkt, / dat erfgoed mag gestut, gestuurd, versterkt, / want anders wordt er te veel op den duur / voor altijd gedeletetetetetetetet.' "Ik hoop dat dit een plek van ontmoeting wordt, die herinneringen aan het verleden losmaakt, maar… met een open blik naar de toekomst."

De muzikale omlijsting van de feestelijke bijeenkomst in Den Bommel, was in de vertrouwde handen van het Sint Adolfskoor, dat ook zonder accordeonist heel goed uit de voeten blijkt te kunnen.


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!