CSG Prins Maurits winnaar Concours Interscolaire 2017

Artikel geplaatst op: 6-6-2017

MIDDELHARNIS – Vorige week maandag togen Hans van Heemst, leraar Frans, en de vier VWO 4-leerlingen Anne, Daniëlle, Tineke en Evianne, naar het Cygnus Gymnasium in Amsterdam om hun prijs in ontvangst te nemen van het Concours Interscolaire "A toi de jouer" (jij bent aan de beurt). Een wedstrijd voor middelbare scholieren gebaseerd op de Franse taal en de Francofonie. Doel was om een gezelschapsspel te creëren, waarin deze beide aspecten naar voren kwamen. Uit vele inzendingen werd het spel van de dames gekozen tot beste in hun leeftijdscategorie.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De jury was erg enthousiast over de inzendingen, die meedongen naar de prijzen en het rapport was dan ook zeer lovend: "De creaties onderscheidden zich door hun creativiteit, originaliteit, esthetiek en de inventiviteit van de spelregels". Niet alleen de dames waren zeer trots, ook Hans van Heemst was erg blij met het resultaat. "De interscolaire is een jaarlijks terugkerend concours van het Institut Français voor alle middelbare scholieren in Nederland", legt hij uit. "Middels deze wedstrijd wil het instituut de Franse taal en cultuur promoten. Het ene jaar is dat door een gedicht, een andere keer een verhaal of toneelstuk en dit jaar was het een gezelschapsspel. Met de 33 leerlingen van de klassen VWO 4 zijn we hiermee aan de slag gegaan. Ik heb daarvoor gekozen, omdat ze het Frans dan al redelijk onder de knie hebben en bovendien nog tijd genoeg om hier aan te werken".

Gezelschapsspellen

Anne, Daniëlle, Evianne en Tineke vonden de opdracht erg leuk. "We hebben een spel gemaakt gebaseerd op het bekende spel 'De kolonisten van Catan'", vertellen ze. "Hiermee konden we goed uit de voeten met het maken van vragen en antwoorden in het Frans, maar ook alle Franstalige landen konden we er in verwerken, precies volgens de opdracht van het Instituut. "Het was wel behoorlijk wat werk, maar we hebben alle taken goed kunnen verdelen. Andere klasgenoten gingen bijvoorbeeld aan de slag met Monopoly, Stratego en Zeeslag, want daar kan je natuurlijk ook heel veel kanten mee op. Toen alle spellen klaar waren, hebben we ze allemaal gespeeld en gezamenlijk bepaald, welke we zouden inzenden naar de jury. En de keuze viel op ons spel, daar waren we natuurlijk heel blij mee".

11 Finalisten

Een goede keuze zo bleek later. Uit de 70 inzendingen, vanuit heel Nederland, werd het spel van de meiden als beste gekozen uit één van de drie leeftijdscategorieën. De jury vond het spel goed voor de doelgroep en het taalgebruik was prima in orde. Ook waren er complimenten voor de inhoud van de vragen, de duurzaamheid van het spel en de goede indeling van de grondstoffen. Eind mei werden de 11 finalisten bekend gemaakt en zo kon Hans van Heemst vorige week maandag op pad met de dames om de prijs in Amsterdam in ontvangst te nemen. "Daar bleken heel veel spellen gebaseerd te zijn op Monopoly", vertelt hij "en dus was onze inzending vrij origineel. Ook waren er inzendingen van digitale spellen, maar die vielen allemaal buiten de boot. Alle winnaars kregen een boekenbon en een goodybag voor hun inzet en natuurlijk de eeuwige roem". Hans ziet de wedstrijd vooral als leuke stimulans voor zijn lessen en uiteraard als opsteker voor de keuze van het vak Frans. De dames denken er echter iets anders over. Op de vraag of ze later iets met de Franse taal willen gaan doen wordt niet erg enthousiast gereageerd. Alleen Daniëlle wil misschien nog eens nadenken over een carrière als lerares Frans. Vooralsnog heeft de wedstrijd dus nog geen effect op de studiekeuze. Desondanks is Hans reuzetrots op de prijs en zijn leerlingen.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!