De Stoepkrijter des Vaderlands in actie op het eiland

Artikel geplaatst op: 26-05-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE – In samenhang met KunstKijk 2017 en gecombineerd met aandacht voor techniek die basisscholen in toenemende mate in hun lesstof opnemen, heeft Coöperatie Deltawind afgelopen woensdag bij één van haar nieuwe winturbines op windpark Battenoert aandacht besteed aan zowel het één als het ander. Om ruimte te geven aan het kunstzinnige had de coöperatie een beoefenaar van een bijzonder soort kunst uitgenodigd om naar Battenoord te komen. Eén die op zijn kunstgebied een bijzondere reputatie geniet: ‘de Stoepkrijter des Vaderlands’, of soms ook wel ‘de Krijtman’.

Zijn echte naam is Gert-Jan van der Kooij, afkomstig uit Monster, en stoepkrijten heeft hij als hobby. Voor afgelopen woensdag was hij uitgenodigd om op het geasfalteerde terrein rond de laatste windturbine aan de Blaakweg een krijttekening te maken, natuurlijk met duurzame energie als thema. Zijn krijttekening was vanzelf niet bedoeld om alleen maar getekend te worden. Ze had ook een adres: ‘s middags waren leerlingen van diverse basisscholen te gast bij de turbine. Op basisscholen worden kinderen tegenwoordig al vroeg in aanraking gebracht met techniek. Vanwege een toenemend tekort aan werknemers in de techniek heeft de overheid immers bepaald dat in 2020 alle basisscholen hun leerlingen technieklessen moeten aanbieden, lessen op nieuwe leest geschoeid, om kinderen vroegtijdig de mogelijkheden en de mooie kanten te laten zien van werken in deze sector. Op Goeree-Overflakkee biedt het bedrijf Technieksucces zulke lessen, tot nu toe aan de groepen 3 t/m 8. En samen met Deltawind organiseerde Technieksucces dat basisschoolleerlingen woensdagmiddag konden worden ontvangen, daar bij die molen, aan de Blaakweg. De molenaar gaf ze er uitleg over de turbine, de techniek erin en natuurlijk werd ook pleitbezorgd voor duurzame energie. Daarop gebaseerd had ook de Stoepkrijter des Vaderlands zijn creatie gemaakt, althans een eerste opzet, die door de kinderen verder afgemaakt kon worden, aan de voet van de reusachtige nieuwe windmolen, die in z’n eentje al méér windenergie oplevert dan alle zeven die er tot voorkort stonden.


Eerdere berichten

Twee motorrijders omgekomen na frontale botsing

21-6-2018

OOLTGENSPLAAT - Bij de Meeuwentunnel aan de Bosweg onder de A29 door (ter hoogte van Hellegatsplein) zijn woensdagavond ...

Bewoners Westvoorne bezoeken SPAR Goeree

19-6-2018

GOEDEREEDE - Onlangs bezochten ca. 25 bewoners van Woonzorgcomplex Westvoorne te Goedereede de plaatselijke SPAR superma...

Bewustwording cyberrisico's lokale ondernemers

19-6-2018

MIDDELHARNIS - "Honderdduizenden websites MKB slecht beveiligd." "Driekwart van de Nederlandse bedrijven ...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!