Uitzonderlijke score van Edudelta College tijdens Skills Talents 2017

Artikel geplaatst op: 22-5-2017

MIDDELHARNIS – Het Edudelta College te Middelharnis heeft unieke resultaten behaald tijdens de landelijke vakwedstrijd Skills Talents 2017. Zowel tijdens de provinciale voorronde als tijdens het Nederlands Kampioenschap. En dat werd afgelopen vrijdagavond gevierd met een etentje uit eigen keuken.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Ieder jaar doet het Edudelta College te Middelharnis mee met de Skills Talents, bedoeld voor laatstejaars vmbo-leerlingen. En elk jaar sleept het Edudelta College kampioenschappen in de wacht. Ditmaal waren de prestaties echter uitzonderlijk. Na de voorrondes op school en daarna per provincie presteerde de Middelharnisse school zo goed dat maar liefst zes vakteams, allen Zuid-Hollandse kampioen geworden, zich kwalificeerden voor de landelijke finale. Per provincie mogen hier elf teams naartoe. Van Zuid-Holland kwam ditmaal dus meer dan de helft van één en dezelfde school, van Goeree-Overflakkee. Nooit eerder kwam dit voor. En tijdens het Nederlands Kampioenschap behaalden twee vakteams van Middelharnis een podiumplaats: het team Horeca behaalde de eerste plaats, goud, en werd op zijn vakgebied Nederlands kampioen, met zelfs veertig punten voorsprong op nummer 2. Het team Bouw, Wonen en Interieur uit Middelharnis won brons en bemachtigde dus een derde plaats. En dan te bedenken dat in totaal niet minder dan 8.000 leerlingen door heel Nederland meededen aan de Skills Talents 2017 en dat het er altijd nog 345 waren die aan het Nederlands kampioenschap deelnamen, medio maart jl. in de RAI te Amsterdam. Tijdens de wedstrijden werden de deelnemende leerlingen niet alleen beoordeeld op het eindproduct, maar ook op de wijze waarop ze het eindproduct neerzetten en de manier waarop daarbij wordt samengewerkt.

Skills Talents dinerVanzelf waren de succesvolle Edudelta leerlingen reuze in hun schik met de behaalde prestaties, maar ook de school zelf, directie en docenten, waren beretrots. En directeur Adrie Krielaart wilde daar graag, als blijk van waardering, als compliment en als beloning, iets tegenover zetten. Dat werd een gezamenlijk etentje op school, een Skills Talents diner, met de winnende leerlingen en hun ouders, en natuurlijk ook de docenten die bij de vakwedstrijd betrokken waren. Want natuurlijk, het zijn de leerlingen die hun vakbekwaamheid op zo'n hoog niveau hebben neergezet, maar het zijn de docenten die hen op dat niveau gebracht hebben. Het etentje werd een driegangenmenu, precies hetzelfde menu als waarmee het Middelharnisse team Horeca Nederlands kampioen was geworden. Alleen nu niet door henzelf bereid en geserveerd, maar door de derdeklas leerlingen, voor wie dit een uitstekende leeropdracht vormde om in 't echt een restaurant 'neer te zetten'.

Waardering en trotsAan het begin van het diner sprak directeur Krielaart zijn trots en waardering uit over wat de leerlingen én docenten van 'zijn' school hebben bereikt. Dat het Edudelta College telkens zo goed scoort tijdens de vakwedstrijden, heeft volgens hem enerzijds te maken met de mentaliteit en de persoonlijke instelling van de eilandbewoner, anderzijds door de kleinschaligheid van de school en de begeleiding en betrokkenheid van de docenten. "Bovendien valt ook gasten die op school komen steeds weer de positieve sfeer op die hier heerst, ook vanwege de houding die de leerlingen aannemen. En recentelijk noemde zelfs Elseviers Weekblad het Edudelta College een superschool, vanwege de jaarlijkse scores die worden behaald. Toch is 't voor mij niet in de eerste plaats de cijfertjes waar 't om gaat, maar om hoe je je als leerling inzet", zo sprak Krielaart. "Leerlingen zijn sowieso onmisbaar: zonder hen draait de samenleving eenvoudigweg niet."Ook burgemeester Ada Grootenboer was aan de maaltijd genodigd en zij gaf daar graag gehoor aan. Een gedeelte van de maaltijd was zij aanwezig, om op die manier ook háár waardering uit te spreken en haar trots dat Goeree-Overflakkee zúlk en zóveel talent heeft. "Over de jeugd wordt nogal eens negatief gedaan", zo zei zij, "maar hier is het bewijs dat 't anders is. Ga zo door!"


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!