90 jaar Akershoek Fietsen

Artikel geplaatst op: 22-5-2017

OUDDORP – De exacte datum is niet meer te achterhalen, maar feit is dat dit jaar Akershoek Fietsen, Dorpsweg 27 te Ouddorp negentig jaar bestaat. Voor de derde generatie die dit bedrijf runt, de 48-jarige Kees Akershoek, reden om bij stil te staan. Werd lange tijd gedacht dat 1938 het oprichtingsjaar was, bij de Kamer van Koophandel bleek het in 1927 te zijn geweest dat Kees' opa Willem Akershoek zich als ondernemer inschreef, zodat 2017 het 90-jarig bestaan betekent.

Door Hans Villerius

In een schuurtje bij zijn ouderlijk huis startte Willem Akershoek zijn bedrijfsactiviteiten: reparatie van fietsbanden en -verlichting, maar ook de verkoop van fietsen. Toen hij in 1938 trouwde en met z'n vrouw aan de Dorpsweg ging wonen, verhuisden de werkzaamheden mee, die zich daar steeds verder uitbreidden. Naast verkoop en reparatie van (brom)fietsen kwam er ook een taxibedrijf bij en een tankstation. Zelfs spijkers werden verkocht, en gasflessen. Later kwamen twee zoons van Willem in het bedrijf en namen zij dit in 1969 van vader over. Maar tot op hoge leeftijd is Willem er actief gebleven. Kees weet nog goed dat opa tot op z'n 86e taxi heeft gereden. Nu richt het bedrijf zich alleen nog op het fietsenwerk – dus verkoop, onderhoud en reparatie – en de verkoop van gasflessen en petroleum. De andere werkzaamheden zijn in de loop der jaren afgestoten.

Oudste tak

De eerste winkel van Akershoek aan de Dorpsweg werd in het toenmalige woonhuis gerealiseerd. Na aanvankelijke uitbreiding, zowel in de breedte, in de diepte als in de hoogte, werd de woning in 1995 afgebroken en verrees op dezelfde plek de huidige twee verdiepingen tellende showroom. Die werd later nog uitgebreid toen een aangrenzend winkelpand bij de winkel werd getrokken. Hier werden fietsbenodigdheden en fietskleding verkocht. Dat pand is inmiddels afgestoten en staat weer geheel op zichzelf. Vijf jaar geleden nam Akershoek Derk's Fietsen te Sommelsdijk over, gevolgd door overname van een bedrijfspand op bedrijventerrein Oostplaat te Middelharnis, waar de Sommelsdijkse vestiging van Akershoek naartoe verhuisde. De derde generatie Akershoek, gevormd door drie neven, waar Kees er één van is, splitste vorig jaar het bedrijf. Daarbij zette Kees de oudste tak voort: de winkel in Ouddorp, die dit jaar dus het negentigjarig bestaan bereikt.

Toeristisch gebied

"In onze winkel merk je duidelijk dat je hier middenin een toeristisch gebied zit", vertelt Kees. "Het zijn overwegend stads- en toerfietsen die hier verhandeld worden. De sportieve markt bedienen we ook wel, zelfs met topmerken als Pinarello racefietsen en Haibike sportfietsen, maar driekwart van onze verkoop betreft toch elektrische fietsen. Daarnaast hebben we een uitgebreide fietsenverhuur en een flink assortiment gebruikte tweewielers."

Aftersale

"Wat nieuwe fietsen betreft, leveren we uitsluitend die merken waarvan niet alleen de fiets van goede kwaliteit is, maar waar ook de aftersale in orde is, zodat we wanneer nodig na verkoop van een fiets díe service kunnen verlenen die je moet kúnnen geven. Daarom verkopen wij wat gewone fietsen betreft alleen de merken Koga, Batavus, Sparta en Trek. En ook kinderfietsen hebben we in het assortiment. Weliswaar zit daar zit nauwelijks verdienste op, maar toch wil je dat klanten ook hiervoor bij je terecht kunnen."

Winkel van het jaar

Met een team van drie vaste medewerkers is Akershoek Fietsen zo al decennialang een begrip in de omgeving, niet alleen van Ouddorp, maar op het hele eiland. Want op basis van klantenbeoordelingen is Akershoek Fietsen te Ouddorp bij de Tweewielerwinkel van het Jaar verkiezing 2017 met een gemiddeld cijfer van 8,8 uitgeroepen tot Tweewielerwinkel van het jaar binnen de gemeente Goeree-Overflakkee!


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!