Begrijpelijke cursus voor beginnende computergebruikers

Artikel geplaatst op: 16-05-2017

GOEDEREEDE – Voor een aardig clubje mensen was het een uitkomst, de allereerste computercursus die Computer Service Ouddorp in samenwerking met 2NEXUS in de achterliggende maanden gaf. Verdeeld over twee groepen werden in totaal zestien deelnemers in tien weken tijd ‘opgeleid’ om zelfstandig aan de slag te kunnen met de pc. Vooral mensen die daarvoor nauwelijks of nog nooit iets met een computer deden hadden zich opgegeven. Van de eerste groep kregen de deelnemers vorige week maandagavond hun certificaten uitgereikt, van de tweede groep de avond erop.

Al geruime tijd is Yoran Kuiper, eigenaar van Computer Service Ouddorp, actief in het helpen en adviseren van individuele klanten die op vragen of moeilijkheden stuiten bij het gebruik van hun computer. Hulp op locatie dus. Dit naast de verkoop van computers en aanverwante producten, onderhoud en reparatie aan het bedrijfsadres, Koolweg 4 te Ouddorp. De problemen waarvoor Yoran bij klanten thuis kwam, brachten hem op het idee een basis computercursus op te zetten waarin van al die vragen en problemen zo veel mogelijk aan de orde komt. Met behulp van Gert-Jan Bakelaar van het collega-bedrijf 2NEXUS te Goedereede, die bijdroeg aan de ideevorming voor de cursus en daarvoor de huisvesting regelde, heeft Yoran onder de naam Computer Cursus Ouddorp een begrijpelijke basiscursus ontwikkeld. Ook een lesboek maakte hij erbij, waarvoor zijn stagiair Ruben Mastenbroek veel werk verrichtte. Zowel Yoran, Gert-Jan als Ruben zijn aanwezig tijdens de lessen, die gegeven worden in de kantine van Van Wijk Installaties & Constructies aan de Provincialeweg te Goedereede, en als dat zo uitkomt vullen ze elkaar aan.

DoorbrekenMet een folderactie in Ouddorp, Goedereede, Stellendam en een deel van Melissant beoogde Yoran minstens tien cursisten samen te krijgen. Na enkele afvallers werden het er uiteindelijk zestien, die wekelijks in Goedereede les kregen in het gebruik van de computer. Van het aan- en uitzetten tot het opslaan van bestanden, printen, e-mailen, gebruikmaken van internet, op eenvoudige wijze werd alles uitgelegd. Een uurtje per les. Langer niet, anders wordt de informatie niet meer opgepakt, weet Yoran, die er speciaal voor is gaan zitten om deze cursus samen te stellen. “In de achterliggende jaren is in computerland richting consumenten een beetje het idee gewekt dat gebruikmaking van de pc iets gevaarlijks is. Mensen is angst aangepraat, met de achterliggende gedachte dat wie voor ’t eerst met een pc aan de slag gaat dan al gauw een computerbedrijf in de arm zal nemen om het lopen van risico’s te vermijden. Uiteindelijk leidde deze strategie ertoe dat juist minder mensen zich aan de computer waagden. Met het geven van de cursus wil ik dat helpen doorbreken. Want alleen als je persoonlijke gegevens aan derden afstaat, zouden anderen daarmee aan de haal kunnen gaan. Maar zo lang je dat niet doet – en natuurlijk doe je dat ook niet – is er echt niets aan de hand. Ook hierover vertellen we tijdens de cursus. Evenals dat we uitleggen waar een computer nu eigenlijk mee bezig is als we ‘m bepaalde dingen laten doen. Een kijkje in de binnenkant van de pc hoort er ook bij. Niet ingewikkeld, maar gewoon om het omgaan met de computer er nóg begrijpelijker door te laten worden. Uiteindelijk wordt al doende, ondanks dat het basiscursus heet, best diep op de materie ingegaan, tot op gevorderd niveau”, vertelt Yoran.

PositiefHoewel het niet per se de doelgroep is, waren het allemaal senioren die zich aanmeldden voor deze eerste computercursus van Computer Service Ouddorp. En stuk voor stuk zijn ze er positief en enthousiast over, en blij dat ze hebben meegedaan. “Ik had totaal geen computerkennis”, zegt de één, “maar zonder pc kun je straks helemaal niks meer. Je zult er heus een keer aan moeten beginnen. En door de cursus die hier gegeven wordt, lekker in de buurt, ben ik toch wegwijs geworden in de basisvaardigheden, terwijl ik daarvóór niet eens wist hoe je zo’n ding aan moest zetten!”“Fijn dat dit kan, zo’n cursus”, reageert een ander, “het voorziet heel erg in een behoefte. En doordat de lessen niet langer dan een uur duren, blijft de hoeveelheid informatie die je krijgt prima te behappen.”En nog een ander vult aan: “Het is onbegrijpelijk hoe eenvoudig die jongens alles uit weten te leggen. Zelfs ík snap ‘t…! Deze manier van lesgeven is geweldig! Het uur is zó om. En als je tussendoor ergens mee zit, of straks na afloop van de cursus, kun je ze óók gewoon nog raadplegen. Dat heb je bij andere cursussen niet.”“Ik had al wel een computer, maar eigenlijk durfde ik er niet zo veel mee te doen. Ik was altijd onzeker of ik ’t wel goed deed en zo, maar dat is nu voorbij”, geeft weer een andere cursist aan.

VervolgHet is dan ook niet verwonderlijk dat na de uitreiking van de certificaten, vorige week, van verschillende kanten meteen de vraag kwam naar een vervolg. Yoran denkt er serieus over na om daar inderdaad invulling aan te geven, bijvoorbeeld door vervolgcursussen op te zetten die zich richten op specifieke onderwerpen. En natuurlijk zal ook de basiscursus een vervolg krijgen, want er zijn heel wat mensen die best wel aan een pc zouden willen beginnen, maar het niet zien zitten om eraan te beginnen. De basiscursus van Computer Service Ouddorp is hier een uitkomst voor, zo leerde de eerste sessie.Wie meer wil weten kan bellen naar 085 0654141.


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!