School bezoekt Europees Parlement

Artikel geplaatst op: 15-5-2017

OOLTGENSPLAAT - Op woensdagmorgen 10 mei om 8 uur stond een bus van Mijnders klaar in de Pieter Biggestraat in Ooltgensplaat. De voor de kinderen was richting Brussel. Naar het Europees Parlement.

Misschien wel de meest politiek betrokken groep 8 van Goeree-Overflakkee (en misschien wel van Zuid-Holland) had deze excursie te danken aan een bezoek dat Europarlementariër Peter van Dalen eerder dit schooljaar bracht aan groep 8.Meester Jan Willem van de Werken brengt al een aantal jaar de politiek heel dicht bij de kinderen en nodigt daarvoor gastsprekers uit die in de klas het één en ander komen vertellen over de politiek.Dit jaar was Europarlementariër Peter van Dalen (werkzaam in Brussel namens CU / SGP) komen vertellen over zijn werk. Na een aantal vragen van de kinderen over zijn kantoor en werkplaats in Brussel, nodigde hij de kinderen uit om dit schooljaar nog eens langs te komen in Brussel. Er werd een datum geprikt en dat zou 10 mei worden.

Om 12 uur werden de kinderen ontvangen door Peter van Dalen en zijn naaste medewerker Maarten vande Fliert. De beveiliging van het Europees Parlement is in de afgelopen periode scherper geworden, ieder kind moest nu ook een eigen ID-kaart hebben. Na de spannende ID-kaarten controle werd groep 8 ontvangen in een bijzaal van het EP, waar een lunch klaar stond voor de gasten uit Ooltgensplaat.

Peter van Dalen hield een praatje over zijn werk in de afgelopen weken.Zo kwamen wij bijvoorbeeld te weten dat meneer Van Dalen vier kilometer per dag loopt in het Parlement, dat zijn team bestaat uit zes personen. Toespraken worden vertaald door tolken. Dat is voor meneer Van Dalen erg handig omdat hij niet alle namen van bijvoorbeeld vissen in het Engels kent. Zo weten wij ook dat zijn medewerkers veel talen spreken (bijvoorbeeld Arabisch en Roemeens) en weten we dat meneer Van Dalen 25 collega Europarlementariërs heeft die ook uit Nederland komen. In totaal zitten er 750 Europarlementariërs in het Parlement. Om kwart over één moest meneer Van Dalen naar een bijeenkomst en nam afscheid van onze groep.Medewerker Maarten van de Fliert heeft de kinderen daarna een rondleiding gegeven in het enorme gebouw van het Europees Parlement.De kinderen waren zichtbaar onder de indruk van het enorme gebouw.Heel bijzonder was ook om in de grote vergaderzaal te kijken en daar ook de plaats te zien van meneer Van Dalen. Ook zagen we de plaatsen waar normaal de tolken zaten."We kijken terug op een historische trip naar Brussel die de kinderen niet snel gaan vergeten. Peter Van Dalen en Maarten van de Fliert bedanken we nogmaals hartelijk voor deze gave dag".


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!