Canadese veteraan vertelt over oorlogsjaren en signeert zijn boeken

Artikel geplaatst op: 10-5-2017

OUDDORP - Morgen (woensdag 10 mei) keert de 92-jarige oorlogsveteraan Roly Armitage met zijn neef Jeff terug naar Canada na een tiendaags verblijf in ons land. Nog één keer wilde de veelvuldig onderscheiden en gedecoreerde oorlogsveteraan een herdenkingsplechtigheid en erevelden bezoeken. Dat alles om zijn toenmalige medestrijders in de Tweede Wereldoorlog te gedenken op hun laatste rustplaatsen.

Door Jaap Ruizeveld

Daarnaast heeft hij de sfeer geproefd van het bevrijdingsfeest en heeft hij in Noordwijk en Ouddorp zijn twee boeken: 'The Way it was' en 'Now about Yesterday' gepresenteerd en gesigneerd. Zaterdagmiddag was deze bijeenkomst in Ouddorp georganiseerd. Dit op initiatief van de familie Fred Hoek, de happening vond plaats in lokaliteit Old Smuggler (van Flip Otte) aan de Achterweg.

Verhalen

Roly vertelde daar de bezoekers op indrukwekkende wijze over voorvallen uit de oorlogsjaren. Hij sprak niet over gevechten, maar richtte zijn woorden juist op gebeurtenissen die er in die tijd toe deden. Zoals de begeleiding van twee kinderen die hun ouders hadden verloren. Trots liet hij ook de foto zien waarop prinses Margriet bij een bezoek aan Canada hem de hand schudde. Het was zaterdag een ongedwongen sfeervolle bijeenkomst. Zo kocht bijvoorbeeld Henk Vogel (Tukker uit Almelo) niet alleen de boeken van Roly, maar hij gaf hem ook een presentje met chocolade. Het symboliseerde de chocolade die de Canadezen destijds gaven aan het bevrijde Nederland. En een flesje Oude Bols mocht ook niet ontbreken.

You never know

Roly Armitage heeft een heel druk programma afgewerkt. Zo nam hij afgelopen maandag nog deel aan een parade in Brielle, met ontvangst in het stadhuis. Vandaag (dinsdag) begeleidde Fred Hoek zijn gasten naar Nijmegen en Groesbeek. Plaatsen waar de unit van de Canadees destijds deelnam aan de operatie Market Garden. Roly was in juni 1944, enkele dagen na de invasie op D-Day, geland op Juno Beach in Normandië. Na Caen en in België streed hij vervolgens in het Zeeuwse Walcheren om dan de doorsteek te maken naar Nijmegen, naar Wilhelmshafen en terug via Groningen in mei 1945. Voor het laatst in Holland? "You never know".


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!