Gedenkplaat in het ziekenhuis voor Walter Veness

Artikel geplaatst op: 9-5-2017

Gedenkplaat in het ziekenhuis voor Walter Veness

DIRKSLAND - Donderdagmiddag 4 mei is er, op initiatief van WO2GO, een gedenkplaat onthuld in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, ter nagedachtenis aan de Canadese soldaat Walter Veness. Hij overleed in 1945 in het ziekenhuis aan de gevolgen van een schotwond in de buikstreek. Hij was toen slechts 21 jaar oud.

Hij liep de schotwond op in de nacht van 21 op 22 januari 1945. Samen met de Canadese Korporaal John Steinmetz was hij rond die tijd gelegerd aan de frontlinie tussen reeds bevrijd Noord-Brabant en het nog steeds bezette Goeree-Overflakkee. Door een verrassingsaanval van Duitse militairen, komend van Goeree-Overflakkee, werd hij op Fort Sabina bij Heijningen gevangen genomen en naar de haven van Herkingen gebracht. Vandaar is hij gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Dirksland.

Wethouder Frans Tollenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee onthulde de gedenkplaat in het trappenhuis van het ziekenhuis, in aanwezigheid van nabestaanden van Walter. Zij waren deze week speciaal voor de herdenking in Dirksland uit Canada overgekomen. Dirksland is hen die voor onze vrijheid streden en stierven altijd dankbaar. Door het herdenken tijdens de dodenherdenking wordt dit jaarlijks ook aan nabestaanden van de slachtoffers getoond. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis heeft nu met de gedenkplaat van Walter Veness een blijvende herinnering gecreëerd aan die dapperen die voor de vrijheid vielen.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!