Jong en oud aanwezig bij dodenherdenking Oude-Tonge

Artikel geplaatst op: 5-5-2017

OUDE-TONGE- Alle leeftijdscategorieën waren vertegenwoordigd tijdens de dodenherdenking in Oude-Tonge. Namens de gemeente was wethouder Peter Feller aanwezig. Hij legde samen met Marcus Hubers en Ryan van Vugt een krans. De wethouder was blij met de grote opkomst. "Zo tonen we samen ons respect aan de omgekomen dorpsgenoten, maar ook aan de vele burgers en militairen, die sinds 1940 tot op heden het leven hebben gelaten in oorlogsgebieden en tijdens vredesmissies".

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Wim Harteveld, de voorzitter van de Oranjeverenging leidde de bijeenkomst. "Het thema is ook dit jaar: 'Vrijheid geef je door". Vrijheid is niet vanzelfsprekend, daar hebben mensen hun leven voor moeten geven. We herdenken vandaag onze dorpsgenoten, maar ook de velen, die we niet hebben gekend, zoals de zes bemanningsleden, die in 1944 met hun vliegtuig zijn neergestort in Molenpolder. Hun namen staan vermeld op het herdenkingspaneel bij de molen". Na het signaal Taptoe door muziekvereniging Vooruit, was het vervolgens twee minuten stil.

Peter Feller vroeg in zijn toespraak eveneens aandacht voor de omgekomen dorpelingen, waaronder ook de zeven joodse inwoners, van wie er slechts één terugkwam na de oorlog. Op het monument aan de Langeweg staan de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en Nederlands Indië vermeld. "Op deze manier blijven de namen van de slachtoffers bekend en veranderen de vele getallen in namen", sprak de wethouder. "De oorlog is en blijft een zwarte bladzijde in de geschiedenis, ook in die van Oude-Tonge. We kennen immers allemaal de verhalen. De ouderen, omdat ze het hebben meegemaakt en de jongeren, die de verhalen van hen hebben gehoord. Dit jaar staan de persoonlijke verhalen van de mensen centraal. Soms zijn het kleine verhaaltjes, soms hele lange, maar samen vormen ze het grote verhaal, wat de geschiedenis aanraakbaar maakt. Het verhaal, wat verteld moet blijven worden. Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het is dan ook fijn dat er kinderen aanwezig zijn. Ik vraag ze om de vrijheid uit te blijven dragen. Ook naar de volgende generaties. Zeker in deze tijd, waarin er weer veel brandhaarden zijn en de angstgevoelens weer toenemen. Daarom is het goed om begrip en respect te tonen naar elkaar en even stil te zijn".

Na deze woorden en het leggen van bloemen bij het monument, las Iris van Noord, leerlinge uit groep 7 van CBS 'De Bron' een heel mooi gedicht voor, wat was gemaakt door haar klasgenootje Elaine Meijer.

Niet alleen bij het monument, maar ook bij de stolpersteinen ( struikelstenen) in het dorp werden bloemen gelegd. Dit gebeurde op de Molendijk en in de Kerkring, bij de voormalige huizen van de joodse families Cohen, De Winter en Cohensius. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer. Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument. Zijn motto is: 'Een mens is pas vergeten, als zijn naam vergeten is'.

De bijeenkomst werd afgesloten met het spelen van het Wilhelmus.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!