Herdenking met een Canadees tintje

Artikel geplaatst op: 5-5-2017

DIRKSLAND – Behalve de Nederlandse driekleur hing ook de Canadese vlag halfstok in Dirksland. Het Wilhelmus klonk tijdens de Dodenherdenking én het Canadese volkslied. En naast toespraken in het Nederlands, kreeg het publiek ook Engelse teksten te horen. Dit alles omdat er tijdens de herdenking speciale aandacht was voor de Canadese militair Walter Veness, die in januari 1945 overleed in het ziekenhuis van Dirksland.

Door Kees van Rixoort

Speciaal voor de gelegenheid waren zeven familieleden uit Canada overgekomen om de Dodenherdenking bij te wonen. Samen met wethouder Arend-Jan van der Vlugt onthulden ze bij het monument aan het Gelderspad panelen met de oorlogsslachtoffers in Dirksland, waarop nu ook een foto van Walter Veness te vinden is.

De plechtigheid, die zoals gewoonlijk begon in de oude dorpskerk van Dirksland en na een stille tocht eindigde bij het monument, was druk bezocht en maakte een waardige indruk. In de kerk klonk muziek en zong gemengd koor Excelsior onder meer In Flanders Field en In Remembrance van de Canadese componist Daley. Het moet de verwanten van Walter Veness goed gedaan hebben. Niet voor niets sprak Ken Veness, de broer van Walter die in januari 1945 ter wereld kwam, tot slot zijn dank uit: "Bedankt voor het eren van Walter. Heel erg bedankt."

Winnende gedichtenIn de kerk klonken ook de winnende gedichten van de basisscholieren uit Dirksland. Ze waren van Milou den Hartog (groep 8 van De Inktvis) en Esmay Rentes (groep 7 van de Prins Maurits). Later, bij het monument, mochten ze hun voordracht herhalen én de namen van alle Dirkslandse oorlogsslachtoffers voorlezen.

Predikant Timmerman van de hervormde gemeente ging in op de kracht van het persoonlijke verhaal, zoals dat van Walter Veness. Die kracht is dat het heel dichtbij komt. Sterven voor een goede zaak is eerder uitzondering dan regel, was zijn boodschap, maar God bevestigt zijn liefde omdat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren.

Veel kinderenBij het monument, na de twee minuten stilte en het door Amicitia gespeelde Wilhelmus, zei wethouder Van der Vlugt dat het goed is dat er zoveel kinderen en jongeren aanwezig waren. "Fijn dat zij een bijdrage leveren en betrokken zijn bij deze herdenking." Hij las vervolgens de toespraak voor die burgemeester Ottink op 29 juni 1945 uitsprak toen hij op de begraafplaats in Dirksland een krans legde bij het graf van de toen nog onbekende Canadese soldaat. Later bleek dat Walter Veness te zijn. Hij is in oktober 1945 herbegraven op de militaire begraafplaats in Bergen op Zoom. Dankzij de inspanningen van Stichting WO2GO en het 4 mei comité is Veness geen onbekende meer in Dirksland.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!