Bach-feest met Fiori Musicali

Artikel geplaatst op: 4-5-2017

MIDDELHARNIS – Wie aan Bach denkt, heeft veelal de Matthäus Passion in zijn hoofd. Dat muziekstuk vol drama en lijden, waarvoor in de aanloop naar Pasen altijd veel belangstelling is, zowel van christenen als van liefhebbers die niet geloven of bredere spirituele interesse hebben. Dat Bach ook een heel andere kant heeft, bewijst Fiori Musicali, dat op zaterdag 27 mei een Bach-concert vol wervelende vrolijkheid geeft. Het vuur spat eraf, al is er ook ruimte voor verstilling en het etherische.

Door Kees van Rixoort

Fiori Musicali heeft het concert in de Grote Kerk van Middelharnis de naam 'Bach in volle vaart' meegegeven. Op het programma staan het Himmelfahrtsoratorium, de Missa in A, en de pinkstercantate 'O ewiges Feuer'. Het koor treedt op met een barokorkest en vier solisten, onder wie de jonge talentvolle sopraan Vera Hiltbrunner en de alt Gerben van der Werf.

Dat tijdens dit concert alles om Hemelvaart en Pinksteren draait is niet vreemd. Het vindt plaats op de zaterdag na Hemelvaartsdag en acht dagen later is het Pinksteren. Daarmee past 'Bach in volle vaart' perfect in het jaarprogramma van Fiori Musicali. De concerten zijn veelal gepland rond de christelijke feestdagen, wat de uitvoeringen een zeker liturgisch gehalte geeft.

Het Himmelfahrtsoratorium is een echt oratorium met een verteller, recitatieven en verschillende solisten. Het begin en het eind van het stuk zijn zeer feestelijk. Daarnaast is de sfeer bij tijd en wijle verstild en licht, onder andere in een lange sopraansolo, en is de verlatenheid voelbaar. Deze combinatie levert een contrastrijk geheel op.

In de Pinkstercantate, het derde stuk op het programma, treedt hetzelfde contrast aan de dag. Ook hier een eerste en een laatste deel met veel uitbundigheid en vrolijkheid en in het middengedeelte een lange zoetgevooisde alt-aria (met twee dwarsfluiten en strijkers) die daarmee contrasteert.

Tussen het Himmelfahrtsoratorium en de Pinkstercantate krijgt het publiek de Missa in A, ook wel bekend als de Lutherse mis, voorgeschoteld. De mis is, in tegenstelling tot de andere stukken die Duitstalig zijn, in het Latijn, wat de uitvoering een universeel karakter geeft. Ook in dit stuk komt de combinatie van geestdrift en mildheid duidelijk naar voren.

Kaarten en korting'Bach in volle vaart' is een unieke kans om de andere, feestelijke kant van Bach eens te horen. De werken die Fiori Musicali op het programma heeft gezet, worden zelden uitgevoerd op Goeree-Overflakkee. Kaarten zijn te reserveren via de website van het koor. Ze kosten 25 euro (eerste rang), 20 euro (tweede rang) en 15 euro (derde rang). Bezoekers tot 18 jaar betalen 10 euro. Houdt Eilanden-Nieuws in de gaten. Binnenkort staat er een kortingsbon in voor dit concert.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!