Burgemeester start aspergeseizoen

Artikel geplaatst op: 01-05-2017

HERKINGEN – Door hoogstpersoonlijk groene asperges te komen snijden op de Aspergeboerderij van Jabin en Madeleine van der Velde, aan de Peuterdijk te Herkingen, heeft burgemeester Ada Grootenboer vorige week maandag er het aspergeseizoen van start laten gaan. Landelijk gezien was 12 april de dag waarop het seizoen van start ging. Maar de burgemeester was niet eerder dan vorige week in de gelegenheid om in Herkingen de asperges van het land te halen. Vandaar dat dit twaalf dagen later gebeurde.

Het is al vele jaren traditie dat de burgemeester het aspergeseizoen van start laat gaan. In de loop der jaren is er echter wel een en ander veranderd. Waar het in vroeger jaren de burgemeester van Dirksland was die het aspergeseizoen inluidde, doet nu de burgemeester van Goeree-Overflakkee dat. En waar jarenlang Lies en Beijke van der Velde de boerderij runden, zijn het nu hun zoon Jabin en schoondochter Madeleine die er wonen en werken. Wat hetzelfde is gebleven is de groene asperge die hier de komende weken weer geoogst en verkocht zal worden.

Groen en witIn wezen bestaat er geen verschil tussen groene en witte asperges. Alleen groeien van witte asperges de stengels onder ‘ruggen’, onder de grond, net als aardappels in bedden, en worden de stengels afgesneden vlak voordat ze boven de grond uitkomen. Doordat ze het zonlicht niet zin, blijven ze wit. De stengel van groene asperge daarentegen groeit niet in de grond, maar gewoon in de openlucht. Zodra de stengel zijn nek boven het maaiveld uitsteekt krijgt hij onder invloed van het zonlicht zijn groene kleur, zoals hij van origine ook is. Doordat de groene asperge ongehinderd kan doorgroeien, hebben de stengels een zachte ‘huid’. Ze behoeven daarom nauwelijks geschild te worden. Dit in tegenstelling tot de witte asperges, die door hun groei onder de grond een harde bast krijgen die wel geschild moet worden.

OogstHet moment waarop geoogst kan worden, is geheel afhankelijk van de vorderingen in de natuur. Voor groei moet het in de grond 12 graden C zijn. In rechte lijnen steken de groene aspergestelen boven de aardkorst uit en her en der verspreid staan er die de hoogte van zo’n twintig centimeter hebben bereikt. Die mogen worden afgesneden en in de speciale aspergemandjes worden gelegd. De gehele aspergeoogst duurt zo’n acht weken en wordt rond 23 juni beëindigd. In die periode worden zes dagen per week deze snelgroeiers in alle vroegte gesneden, zodat er vrijwel altijd ‘dauwverse’ asperges aanwezig zijn bij de Herkingse akkerbouwer. Nadat de aspergestengels zijn geoogst, worden ze in de schuur bij Van der Velde gewassen, gesorteerd en op maat gesneden. En van de gehele aspergeoogst gaat niets naar de veiling. Alles wordt op de boerderij zelf verkocht. De asperge is absoluut niet gevoelig voor ziektes en hoeft dan ook niet bespoten te worden; het gewas kan zó van ’t land gegeten worden.

Invloed GrevelingenDe speciale smaak van Van der Veldes asperges heeft alles te maken met de plek waarop ze worden verbouwd: dichtbij de Grevelingen. Daarvan doet het zout zijn invloed gelden op grond en gewas in de buurt en daardoor krijgen de Herkingse asperges een ietwat ziltere smaak die door velen gewaardeerd wordt. Van heinde en ver, uit alle streken van het land en zelfs van ver over ’s lands grenzen, weten aspergeliefhebbers de Herkingse Aspergeboerderij te vinden voor een portie asperges en aanverwante producten. Een complete aspergemaaltijd bestaat uit asperges, (nieuwe) aardappelen, ham, ei en botersaus met nootmuskaat en peterselie. Wie wil weten hóe lekker asperges of aspergehapjes zijn, die kan zaterdag 6 mei gaan proeven tijdens de proeverij en open dag met rondleidingen, van 10.00-15.00 uur, op de Aspergeboerderij, Peuterdijk 59 te Herkingen.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!