Eilanders maken zich op voor de Koos Moerenhout Classic

Artikel geplaatst op: 1-5-2017

ACHTHUIZEN – Voormalig profwielrenner Aad van den Hoek is inmiddels 65, maar hij rijdt nog altijd met de beste amateurrenners mee. Bijvoorbeeld met de A'tjes van Cyclingteam Flakkee, die gerust met een gemiddelde van 40 kilometer per uur over het eiland koersen. Op 13 mei doet Van den Hoek mee aan de Koos Moerenhout Classic. Dat geldt ook voor Corné van der Linde uit Middelharnis en Jack Robbemond uit Achthuizen.

Door Kees van Rixoort

De Koos Moerenhout Classic, genoemd naar de ex-wielerprof uit Achthuizen, is toe aan de zevende editie. Het is een toertocht die doorgaans meer dan tweeduizend deelnemers trekt. Startpunt van de classic, die in de eerste plaats bedoeld is om het plezier in de wielersport te beleven, is het Brabantse Steenbergen. Er staan vier afstanden op het programma: 85, 130, 170 en 200 kilometer. De langste drie tochten komen over Goeree-Overflakkee. Daarnaast bevindt het traject zich in West-Brabant, waar af en toe een kleine klim opdoemt, en Zeeland, waar de deelnemers veelal tegen de wind in moeten beuken, bijvoorbeeld op de Oesterdam tussen Tholen en Zuid-Beveland.

Oud-profsAan de startstreep van de zevende Koos Moerenhout Classic, midden in Steenbergen, verschijnt onder anderen Nederlandse kampioene Anouska Koster. Zij veroverde haar titel vorig jaar op Goeree-Overflakkee. Ook meerdere oud-profs rijden mee, onder wie dus Aad van den Hoek, Harm Ottenbros – een zeventiger die je er volgens Van den Hoek niet zomaar vanaf rijdt – en Koos Moerenhout zelf.

Van den Hoek heeft het wielrennen de laatste tien jaar weer serieus opgepakt. Hij rijdt gemiddeld drie keer per week en komt dan in totaal op ongeveer 250 kilometer. "Het houd je fit. Dit is een sport die je kunt blijven doen als je op leeftijd bent gekomen", zegt Aad van den Hoek, die tien jaar beroepsrenner was en reed met renners als Jan Raas, Gerrie Knetemann, Roy Schuiten en Hennie Kuiper. Vier keer deed hij mee aan de Tour de France en in 1972, tijdens de Olympische Spelen van München, won hij een bronzen medaille.

Zulke palmares hebben Corné van der Linde en Jack Robbemond niet, maar deze Flakkeese liefhebbers lijken niet minder fanatiek. Corné (34) rijdt 200 tot 300 kilometer per week en is net als Aad van den Hoek lid van Cyclingteam Flakkee. Jack (28) stapt wekelijks op de fiets voor een toertocht van een kilometer of 60. Hij gaat, net als Aad van den Hoek, voor de derde keer meedoen aan de Koos Moerenhout Classic. Voor Corné wordt het de vierde keer.

EindeloosJack herinnert zich de Oesterdam tijdens een vorige editie. "Met de wind tegen lijkt die dam eindeloos. Dat viel echt tegen." Ook voor Corné was de classic afzien, vooral de eerste keer dat hij meedeed. Hij noemt een klimmetje over de kasseien, ergens op de Brabantse Wal. "Dat geeft wel een extra dimensie aan zo'n toertocht." De doorgewinterde Van den Hoek heeft een goed advies voor zulke lastige passages: "Snelheid houden, dan gaat het goed."

Jack heeft nog een mooie anekdote uit een vorige editie. "Op een gegeven moment kwam Marianne Vos voorbij vliegen met 35, 40 kilometer per uur. Ik herkende haar niet, maar hoorde later dat zij het was." Toch aardig als er zo'n bekende renner meedoet. Maar Vos is lang niet de enige. "Grappig als je opeens naast Koos Moerenhout rijdt", zegt Corné. "Hij is de grootste ambassadeur van zijn eigen tocht."

Net een koersDe drie renners van Flakkee hebben er zin in. Hun voornemen is om 130 of 170 kilometer te rijden op 13 mei. Dan komen ze dus ook op Goeree-Overflakkee. Maar Jack twijfelt: "Als het slecht weer is, kies ik voor 85 kilometer." Aad: "Als het lekker weer is doe ik de 170 kilometer. Dat is goed te doen."

Ze zijn het er alle drie over eens: de Koos Moerenhout Classic is een toertocht voor de gezelligheid. "We zijn allemaal winnaars." Maar, voegt de oud-profrenner eraan toe: "Af en toe lijkt het net een koers. Soms rijd je 50 kilometer per uur, als je wind mee hebt. Het gemiddelde was vorig jaar 35 kilometer per uur."

Nu maar hopen op aangenaam weer, zonder nattigheid. Van den Hoek: "Met wind heb ik niet zoveel problemen. Daar groei je mee op als je op Goeree-Overflakkee fietst. Ach, de meeste wind waait langs je heen…"


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!