Mogelijk weer woningbouw in Achthuizen

Artikel geplaatst op: 1-5-2017

ACHTHUIZEN- Veel inwoners van Achthuizen gaven gehoor aan de uitnodiging om mee te denken over de toekomst van hun dorp en dan met name op het gebied van nieuw te bouwen woningen. De uitnodiging kwam van aannemingsbedrijf Kroon en De Koning, die, in samenwerking met de gemeente, een meedenkavond organiseerde in het Buurthuus. Beide partijen wilden, middels deze bijeenkomst, inventariseren waar behoefte aan is in het dorp. Het antwoord van de inwoners was eensgezind en duidelijk: 'Op korte termijn, nieuwe betaalbare woningen en een woon-zorgcomplex'.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Het laatste grote woningbouwproject in Achthuizen dateert van ruim twintig jaar geleden. Op enkele particuliere huizen na, is er sindsdien niks meer gebouwd. Een aantal jaren geleden kwam aannemingsbedrijf Kroon en De Koning met een plan voor nieuwbouw aan de Zandweg. Dit werd echter nooit gerealiseerd. Peter Gestel gaf uitleg namens het bedrijf: "Er waren destijds plannen voor woningen en daarbij een woon-zorgcomplex. Helaas stuitten we op een aantal problemen met betrekking tot het bestemmingsplan en De Raad van State zette uiteindelijk zelfs een streep door het plan. Daarbij was het ook nog eens de tijd van de crisis in de woningbouw. Hierdoor besloot ons bedrijf te wachten op betere tijden. Inmiddels zijn die tijden veranderd en willen we alsnog kijken of er mogelijkheden zijn voor dit stuk grond, gelegen tussen de molen en de Zandweg. Graag willen we daarom peilen, wat de woonbehoeftes zijn. Is er vraag naar seniorenwoningen of juist naar starters- en eengezinswoningen? We komen deze avond dus niet met een uitgewerkt ontwerp, maar we willen naar aanleiding van de wensen een ontwerp gaan maken".

Nieuwe werkwijze

Namens de gemeente Goeree-Overflakkee was ook Mirella Brienissen, beleidsmedewerker van de afdeling Ruimtelijke Ordening aanwezig. Ze was blij met de grote opkomst. "Achthuizen heeft te lang het gevoel gehad, dat men hier wordt achtergesteld ten opzichte van andere dorpen. Daar willen we wat aan doen", sprak ze. "Dit vloeit ook voort uit de nieuwe werkwijze van de gemeente om meer vanuit de bevolking te gaan werken. Graag horen ook wij, wat de wensen zijn, zodat we die kunnen meenemen in de planvorming voor het dorp. Uw inbreng kan voor ons een waardevolle input zijn".

De aanwezigen konden met stickers hun wensen kenbaar maken. Het aannemingsbedrijf had een tweetal borden neergezet met daarop foto's van een aantal types woningen, waarbij de stickers geplakt konden worden. Daar werd goed gebruik van gemaakt. Met name de starterswoningen en seniorenwoningen kregen heel veel stemmen.

De gemeente werkte met grote witte vellen, waarop de wensen omtrent de omgeving konden worden ingevuld. Ook hierbij konden de stickers worden geplakt. Het woon-zorgcomplex was veruit favoriet, op de voet gevolgd door een supermarkt en de terugkeer van een pinautomaat. Verder werd er, onder meer, gepleit voor behoud van de basisschool, meer parkeergelegenheid, ruimte voor volkstuinen, betere internetverbinding en vrije kavels voor de bouw van woningen.

Positief

Jos de Jonge, de voorzitter van de dorpsraad zag de avond als een positief gebaar. We zijn blij met dit initiatief en dat er naar ons geluisterd wordt. Laten we hopen, dat er nu echt eens iets gaat gebeuren. Het is hoog tijd, dat er weer wat gebouwd wordt. Dat is goed voor de leefbaarheid van het dorp. Jongeren trekken weg, waardoor het voortbestaan van de school in het geding komt, maar ook steeds meer ouderen verlaten het dorp, omdat er geen geschikte seniorenwoningen en voorzieningen zijn. Door de komst van een woon-zorgcomplex kunnen ze langer in hun eigen vertrouwde dorp blijven wonen".

Toch werd de positiviteit van de voorzitter niet helemaal gedeeld door de aanwezigen. De meesten wilden toch eerst maar eens zien en dan geloven. Of zoals een inwoonster het verwoordde: "Er zijn de afgelopen jaren al vaker van dit soort avonden geweest. We vinden het heel fijn, dat we onze wensen kenbaar mogen maken en dat we stickers mogen plakken, maar het zou nog veel fijner zijn, als men stopt met praten en daadwerkelijk actie gaat ondernemen. Want dat is nog steeds niet gebeurt". Haar betoog leverde een instemmend applaus op vanuit de zaal.

Frustratie

Mirella Brienissen kon zich de frustratie van de inwoners goed voorstellen. "Maar het is niet zo, dat wij de hele wensenlijst helemaal kunnen honoreren", liet ze weten. "Voor een supermarkt, zal bijvoorbeeld een ondernemer moeten komen, die dit aanpakt. Als alle stickers die bij dit onderwerp zijn geplakt klanten zouden voorstellen, zou je denken dat dit moet lukken. Maar dat is niet aan ons. Wel zullen wij, zoals toegezegd, de wensen meenemen in de planvorming en we hopen dan ook dat we de volgende keer met een concreet plan naar Achthuizen kunnen komen. Daar gaan we ons in ieder geval voor inzetten".


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!