RGO-leerlingen spreken onderwijscongres toe

Artikel geplaatst op: 1-5-2017

OUDE-TONGE- Vincent Kruit en Mandy van Dijk, leerlingen van de RGO, hebben recentelijk meegewerkt aan de Staat van de Leerling. Dit magazine, waarin de mening van leerlingen van het primair-, voortgezet- en hoger beroepsonderwijs is gerepresenteerd, werd onlangs overhandigd aan minister Jet Bussemaker en aan andere bewindslieden uit het Ministerie van Onderwijs. Dit gebeurde op de authentieke locatie 'de Fabrique' in Utrecht. We spraken de twee leerlingen van de RGO in Middelharnis over dit congres, het gedane onderzoek en natuurlijk de uitkomsten.

Door Jeroen Terhoeve

Vincent en Mandy zijn beiden actief in de leerlingenraad van de RGO in Middelharnis. Vanwege hun extra inzet voor, onder andere, de ledenvergadering van het LAKS, zijn ze gevraagd om mee te werken aan het magazine 'de Staat van de Leerling'. Hiervoor zijn ze enthousiast bezig geweest met een onderzoek naar de beste onderwijsmethode voor de leerlingen. Bovendien hebben ze zelf ook meegeschreven. Zo bevat het magazine een verhelderende uitleg van Mandy over leerlingen van het vmbo. Mandy vertelt: ''Ik was gevraagd om mee te schrijven aan een column voor het magazine. Daar heb ik natuurlijk gelijk ja op gezegd, omdat ik het belangrijk vind om mee te werken aan zo'n belangrijk onderwijsproject. Ik ben het overigens helemaal eens met de resultaten van dit onderzoek".

Ook Vincent vond het een nuttige tijdsbesteding: ''We hebben een enquête gehouden onder honderden leerlingen door het hele land. De algemene conclusie is, dat iedereen letterlijk meer in de praktijk wil doen. Bij biologie willen ze meer leren in de natuur, ze willen meer gymlessen en bij vakken als maatschappijleer en Nederlands zou er meer gediscussieerd en geleerd mogen worden over actuele gebeurtenissen". Het 'doen' lijkt dus het sleutelwoord in de verbetering van het onderwijs.

De overhandiging

Vincent was één van de pitchers, die namens een miljoen leerlingen sprak tijdens de overhandiging in Utrecht. ''Wat er door me heen ging?'' Daar hoeft hij niet lang over na te denken. ''Gewoon doen. Toen ik er eenmaal stond vond ik het totaal niet erg, zeker als je die serieuze mensen ook nog kan laten lachten''. Nadat Vincent trots een foto laat zien dat hij die dag toevallig naast minister Jet Bussemaker zat, vertelt hij dat hij blij is dat iedereen in het blad vertegenwoordigd is. "Het is opvallend dat er bij dit soort projecten vaak nauwelijks vertegenwoordigers zijn vanuit het vmbo, terwijl juist de meerderheid van het voortgezet onderwijs bestaat uit vmbo'ers.''

Mandy vult aan: ''Ik vond het, zoals ik al aangaf, zelf als vmbo 'er wel erg belangrijk om mee te werken aan dit project. Ook leerlingen van de leerweg ondersteunende richting hebben meegeholpen en wel met de artistieke invulling van het blad.''Zo is 'De Staat' een van de eerste magazines, die een volledig beeld geeft van de leerlingen in dit schooljaar. Onder begeleiding van de onderwijsinspectie is het blad een betrouwbaar en duidelijk rapport gebleken, wat voor leerlingen, docenten en iedereen uit het onderwijs een interessante kennisbron is.

School kan beter

School is leuk, maar kan nog beter! Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 80% van de leerlingen aangeeft graag naar school te gaan. Een interessant detail van het onderzoek, vindt ook Vincent, die zelf na zijn vwo graag een technische opleiding zou willen volgen. ''Zelf vind ik het belangrijk om mijn stem te laten horen, iets wat ik ook later zou willen blijven doen. Ondanks dat ik iets met NANO-biologie wil gaan studeren, blijf ik nieuwsgierig naar de politiek en vind ik medezeggenschap erg belangrijk''.

Voor Mandy ligt het net iets anders. ''Na mijn mavo zou ik graag een niveautje omhoog gaan. Het enige wat me eigenlijk nu tegenhoudt is mijn wiskunde. Zelf zit ik veel meer aan de creatieve kant, en ik hou van muziek en theater.'' Waar Mandy zichzelf later dus wel ziet als creatieveling, is haar wiskundeknobbel helaas een maatje te klein. Hierdoor is het voor haar lastig om naar havo te kunnen. Het onderzoek laat ook blijken dat meer leerlingen tegen dit probleem aanlopen. Er zou dus meer maatwerk in het onderwijs moeten komen, waardoor leerlingen zich niet door één vak hoeven te laten tegenhouden om een niveautje hoger te gaan. Andersom geldt natuurlijk precies hetzelfde. Het is voor veel scholieren ook interessant om een bepaald vak op een niveau hoger te mogen volgen. Dit gebeurt al wel op verschillende scholen, maar is nog niet compleet uitgewerkt. Zo mag er op die scholen geen examen in die vakken worden gedaan. Gelukkig geeft deze 'Staat van de Leerling' een duidelijke blik op wat er verbeterd kan en, misschien wel, moet worden. Vincent en Mandy hebben in ieder geval hun uiterste best gedaan. Tijdens het congres hebben ze bovendien ook nog een workshop gegeven over de onderwerpen uit het onderzoek. Na deze nuttige dag werden ze uiteindelijk verrast met wat ontspanning. Zo gingen ze een gezellig potje lasergamen met de, achteraf, toch niet zo serieuze mensen van de onderwijsinspectie. Die hopelijk wel serieus aan de slag gaan met de uitkomsten van het onderzoek.


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!