Veerpontje Anna Jacoba te zien in het RTM-museum

Artikel geplaatst op: 28-4-2017

OUDDORP - "Wij beschouwen Simon Admiraal en Leen Brijs als onze onmisbare modelbouwers. In onze vitrines in het museum prijken al diverse pronkjuweeltjes van hun handen. Individueel gemaakt of als gezamenlijke werkstuk. Met grote vaardigheid zijn zo de voormalige veerponten Zijpe, de Haringvliet, de stad Zierikzee en de Minister van der Sleijden als model nu te zien. Wij zijn blij dat er nu opnieuw een exemplaar aan deze collectie kan worden toegevoegd. Het voetveer Anna Jacoba, waarvan de naam later is veranderd in Krabbekreek", vertelt Roel Sparreboom voorzitter van stichting RTM Trammuseum in Ouddorp.

Door Jaap Ruizeveld

Het voetveer werd destijds door de RTM ingezet om passagiers - al dan niet met een fiets - over te zetten tussen Anna Jacobapolder en Zijpe. Het voetveer was een aanvulling op de veerpont Zijpe die het autoverkeer overzette. Het pontje had 2 RTM-bemanningsleden en een beperkte capaciteit voor maximaal 9 personen. Het veerbootje, gebouwd in 1932 op de werf van de firma D. Boot in Alphen aan den Rijn, was 9 meter lang en 2.70 meter breed. Tijdens de Tweede Wereldoorlog brachten de Duitsers het scheepje twee keer tot zinken

Drie maanden                      Woensdagmorgen werd het model door bouwer Simon Admiraal in aanwezigheid van zijn vriend en toeverlaat Leen Brijs uit Oude-Tonge in de museumvitrine geplaatst. Drie maanden was Admiraal met het werkstuk aan de slag. In de werkruimte bij zijn woning in Nieuwe-Tonge bouwde, knutselde, lijmde, plakte en schuurde hij aan dit model. Geen gemakkelijke klus want goede tekeningen ontbraken. Er was nauwelijks enig archiefmateriaal en slechts een handjevol oude foto's. Op zich niet zo verwonderlijk zegt Sparreboom omdat bij de Watersnood in 1953 heel veel documentatie en archiefgegevens verloren zijn gegaan.

Restauratie     Het bootje lag enige tijd op het terrein van het RTM-trammuseum in Ouddorp. Midden 2016 meldde onze krant dat er een restauratieplan werd opgesteld met als doel de boot uiteindelijk weer in de vaart te kunnen brengen. Dat karwei vindt plaats op de Menheerse werf in Middelharnis en het lijkt haalbaar dat eind dit jaar de restauratie kan worden afgerond. De boot zou dan in bruikleen aan de stichting kunnen worden overgedragen en ingezet kunnen worden op maritieme hoogtijdagen, voor vervoer van toeristen vanaf de buitenhaven Middelharnis via het kanaal naar de dorpskern vv en voor recreatieve attracties. Een mooie aanvulling op de RTM-voorzieningen die al op het Havenhoofd zijn gerealiseerd en die als te koesteren erfgoed gelden..

Krabbekreek De Anna Jacoba vanaf 1937 varend onder de nieuwe naam Krabbekreek onderging in 1949 nog een flinke verbouwing. In 1951 werd het pontje opgelegd. Daarna werd het, in particulier bezit, nog enige tijd gebruikt als vissersbootje om uiteindelijk weer bij de RTM te belanden. Modelbouwer Admiraal noemt zijn creaties een uit de hand gelopen hobby. Samen met zijn vriend Brijs die zorgt voor allerlei tekeningen vanuit de NVM (Nederlandse Vereniging van Modelbouwers) richt hij zich al weer op een nieuwe uitdaging. Roel Sparreboom en zijn bestuur zijn blij met de aanwinst. De attractie om ons museum te bezoeken wordt daarmee weer vergroot zegt hij. Voor wat betreft het autoveer Zijpe, dat vaartuig werd op 6 juli 1988 uit de vaart genomen.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!