Eilanden-Nieuwsdagtocht naar Grebbelinie

Artikel geplaatst op: 28-4-2017

RHENEN / VEENENDAAL – Vorige week zaterdag werd de Eilanden-Nieuwsdagtocht gehouden. Het doel van de reis was de Grebbelinie. De strijd in dit gebied rondom de Grebbeberg heeft een belangrijke plaats ingenomen in de geschiedenisboeken als het gaat om de strijd tegen de aanval van Duitsland in mei 1940. Gastheer en gids op deze dag was Constant van den Heuvel. Geboren en getogen in het gebied. Hij is geschiedenisleraar geweest aan de Prins Mauritsscholengemeenschap in Middelharnis. Momenteel is het docent aan het Ichtus College in Veenendaal.

Tekst: Adri van der Laan; foto's: Hans Villerius

De 35 deelnemers aan de reis, met een touringcar van de fa. Mijnders, arriveerden zaterdagochtend in het kerkelijk centrum Eltheto in Veenendaal. Onder het genot van koffie werd het gezelschap aan de hand van een diapresentatie door Constant van den Heuvel 'bijgepraat' over de oorlogstijd in Veenendaal en omgeving en over de impact die de mobilisatie in 1939 op die plaats heeft gehad. Aan de hand van foto's gaf hij zijn uitleg met tal van wetenswaardigheden. Ook vertelde hij van mensen uit Veenendaal die in verzet kwamen, die onderduikers plaats verschaften, maar ook zij die vanuit Veenendaal werden weggevoerd.

Kazemat

De eerste stop van de bus was langs de rondweg van Veenendaal. In de tuin van de familie Valkenburg staat een opvallend object. Een kazemat - een bunker – dat in het eind van de jaren dertig van de vorige eeuw is gebouwd. Dit was in de tijd dat de regering besloot om de oude Grebbelinie weer nieuw leven in te blazen. De kazemat staat nu in een woonwijk, met uitzicht op verschillende flats. In vroeger jaren had men vanuit de kazemat een vrij uitzicht op de weilanden rondom Veenendaal. In de tijd van de mobilisatie had men uitzicht op de watervlakte, die was ontstaan doordat de weilanden onder water waren gezet. Uit het 'verhaal' bij deze kazemat blijkt dat het Nederlandse leger slecht was voorbereid op een oorlog. De kazemat heeft zeven schietgaten, maar er kon maar één mitrailleur in worden geplaatst, dus tijdens oorlogshandelingen diende men dit wapen steeds te verplaatsen. Overigens is deze bunker nooit aangevallen.

Fort aan de Buursteeg

Na een rondrit langs verschillende markante plaatsen in Veenendaal werd koers gezet richting 'Fort aan de Buursteeg'. De restanten van deze fortificatie liggen op de grens van Renswoude, Ede en Veenendaal. Dit complex maakte eveneens deel uit van de Grebbelinie. Dit fort en de naaste omgeving wordt momenteel ingericht als bezoekerscentrum van de Grebbelinie. De deelnemers aan de tocht kregen op deze locatie volop tekst en uitleg van Van den Heuvel over oorlogsvoering in vroeger tijden. Voor deze gelegenheid had hij een heus musket meegebracht. Aan de andere kant van de spoorlijn bevond zich nog een aantal bunkers die werden bezocht en van de nodige uitleg voorzien door de zeer deskundige gids. Het is de bedoeling dat het bezoekerscentrum in juni voor het publiek wordt opengesteld.

Grebbeberg

Na de wandeling rondom 'Fort aan de Buurtsteeg' ging de tocht verder richting de Grebbeberg. Deze plaats – het uiteindelijke doel van de dagtocht – staat bij het merendeel van deelnemers en waarschijnlijk ook bij de lezers van Eilanden-Nieuws bekend als de plaats waar één van de grootste slagen op Nederlandse grond heeft plaatsgevonden. In de meidagen van 1940 vielen hier ruim 400 doden aan Nederlandse zijde en ongeveer 165 soldaten sneuvelden aan de vijandelijke kant.

Het ereveld op de Grebbeberg waar zich ruim 800 graven bevinden maakt veel indruk op de bezoekers. Constant van den Heuvel vertelde indringende verhalen bij een aantal grafstenen. De begraven soldaten zijn niet alleen gesneuveld bij de gevechten rond de Grebbeberg, maar ook bij gevechten elders in het land. Op het ereveld liggen twee soldaten begraven die afkomstig zijn van het eiland: J.K. Kruik uit Middelharnis en A.M. Stoutjesdijk uit Sommelsdijk. Zo is er het verhaal van majoor Jacometti, deze veteraan die gevochten had in Nederlands-Indië. Hij deed met een kleine groep een uitval naar de aanvallende Duitsers onder de aansporing: "We zullen ze er wel even uitgooien en er met de blanke klewang op ingaan". De uitval mislukte en uiteindelijke sneuvelde Jacometti op de Grebbeberg. Postuum kreeg hij de op één na hoogste onderscheiding de 'Bronzen leeuw'.

Strijdtoneel

In het bezoekerscentrum konden de deelnemers van de dagtocht zich uitgebreid laten voorlichting in woord en beeld over de strijd rond de Grebbeberg. In het bos achter het ereveld kon een beeld gekregen worden van hoe de strijd zich heeft afgespeeld. Op de helling van de Grebbeberg zijn nu nog, 77 jaar later, de sporen te zien van de strijd die daar heeft gewoed. Bij een aantal bomen zijn de kogelinslagen nog steeds goed te zien. Ook de restanten van bunkers en stellingen zijn nog duidelijk aanwezig in het gebied.

Na de afronding van het verblijf op De Grebbeberg werd ook de dagtocht afgesloten. De deelnemers keerden met veel indrukken weer terug naar het eiland. Constant van den Heuvel heeft er tijdens de tocht regelmatig op gewezen dat 'herdenken en gedenken' van oorlogen en hun slachtoffers heel belangrijk blijft. Hierbij betrok hij ook de herdenkingen van de Watersnoodramp op Goeree-Overflakkee. Het is zijn ervaring dat als je met kinderen en ouderen de plaatsen bezoekt 'waar het is gebeurd' en daarmee ook het verhaal vertelt, dit veel indruk maakt. Deze indrukken hebben ook de deelnemers aan de dagtocht ervaren.

 

 


Dank

Eilanden-Nieuws dankt Constant van den Heuvel voor het 'gidsen' op deze dag. Door zijn kennis van de achtergrond bij plaatsen en gebeurtenissen heeft deze dagtocht grote indruk gemaakt bij de deelnemers. Firma Mijnders en chauffeur Aart Mol wordt eveneens dankgezegd voor de correcte verzorging op deze dag.


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!