Ophokplicht voorbij: de kippen van Eibaar mogen weer naar buiten

Artikel geplaatst op: 20-04-2017

ZUIDZIJDE – De al maanden geldende ophok- en afschermplicht voor pluimveehouderijen is ten einde. Afgelopen woensdagmiddag is de maatregel ingetrokken. En dat betekent voor Eibaar, de pluimveehouderij van Sjef en Hanneke de Baar te Zuidzijde, dat hun pluimveestapel weer de vrijheid in mag. Dat gebeurde dan ook gisterenmorgen. Na bijna een halfjaar ‘opgesloten’ te hebben gezeten, mochten de dames weer de buitenlucht in. Dat deden ze, eerst nog schoorvoetend.

Het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels is volgens de deskundigengroep dierziekten zover afgenomen dat de maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan en om het risico op besmetting bij pluimveebedrijven te minimaliseren niet langer noodzakelijk zijn.De laatste uitbraak van vogelgriep in Nederland was op 23 maart bij een hobbyhouder. Die bij een commercieel pluimveebedrijf op 25 december 2016. Ook dateert de laatst gevonden besmette wilde watervogel van 15 maart. Verder is er een afname van vogelgriep te zien in de omringende landen, als Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en België.

VoorzichtigSjef en Hanneke waren donderdagmorgen wat blij toen ze om tien over tien de kippenstallen weer konden openen en de witte dames voorzichtig hun kopjes de buitenwereld in staken en hun eerste pasjes buiten de stal zetten, zij het nog terughoudend. “Toen de ophokplicht net van kracht was, moesten de kippen er flink aan wennen dat ze niet naar buiten mochten, je hoorde ze best mopperen. Maar nu ze eenmaal aan het binnenleven gewend zijn, moeten ze er weer aan wennen om naar buiten te gaan. Een kip is heel voorzichtig en alert op dreigend gevaar. Vandaar dat ze nu nog maar mondjesmaat de stal uit komen. Maar als je over twee weken kijkt, ziet ’t hier buiten weer helemaal wit!”

SchadeDe pluimveehouderij van Sjef en Hanneke heeft zeker financiële schade geleden door de ophokplicht. Vrije uitloopeieren, het product dat Eibaar levert, leveren drie cent per stuk meer op. Sinds de ophokplicht mogen Sjef en Hanneke hun eieren niet meer als zodanig verkopen. Sjef schat in dat dit het bedrijf zo’n 60 á 70 duizend euro heeft gekost. “En daar kun je je niet tegen verzekeren.” Sinds donderdag is dat echter weer voorbij. Naar verwachting liggen de eerste Nederlandse vrije uitloopeieren komend weekend weer in de supermarktschappen.

MaatregelenLandelijk gezien blijven de hygiënemaatregelen om stal en erf te mogen betreden voorlopig nog in stand, maar bij Sjef en Hanneke maakt dat niets uit: zij hanteren die regels altijd al. Alle overige maatregelen, zoals het verbod op tentoonstellingen met risico-vogels en het verplichte één-op-één vervoer van of naar eenden- en kalkoenenbedrijven, zijn inmiddels ook ingetrokken.


Eerdere berichten

Transformatie in de Voorstraat van Oude-Tonge

12-6-2018

OUDE-TONGE – Als alles naar verwachting verloopt, zal op zaterdag 23 juni een nieuw woningbouwplan voor Oude-Tonge...

Goereebox komt naar Middelharnis

12-6-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met groen licht van de gemeente laat Goereebox weten dat er nu ook garageboxen in Middelharnis kome...

Brandweeroefening 'Op 't Nippertje' bij Zuidwester

12-6-2018

MIDDELHARNIS - 'Op 't Nippertje' was de naam van een grote brandweeroefening waaraan alle ploegen van Goeree...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!